Praktiske oppgaver

Under jord-fjord-bord dagen 7. mars vil elevene som er påmeldt bli delt opp i to grupper. Dagen er delt, og gruppene bytter på å få omvisning på hagebruksskulen/bakeriet, og å ha praktisk økt. For detaljert oversikt se programmet i menyen til venstre. Her kommer litt informasjon om de praktiske øktene.

CTA clusters 2

Gruppe 1: elever fra Sotra vgs, Sogndal vgs, Mo og Øyrane vgs

Datovarer er råvarer som enda er fulle av næring og energi. Disse har enda mulighet til å bli middagsretter eller tilbehør bare man vet om de ulike retningene man kan ta dem. Datovarer er også en mulighet til å spare penger, samt utnytte en ressurs som snart går til spille. Derfor er det viktig med hensyn til miljøet at vi også benytter oss av disse produktene. I dette prosjektet skal vi ta for oss typiske datovarer, samt råvarer som fort går til spille. For eksempel er kjekjøtt noe som tidligere ikke ble brukt. I dag er det en mattradisjon som er på vei tilbake på menyen hos flere spisesteder. Typiske datovarer i butikken er slappe og misfargede rotgrønnsaker, salater, frukt og bær. Meieriprodukt som nærmer seg "best før", men som kan være spiselig i uker eller måneder etterpå. Kjøtt som for eksempel kylling og pålegg finner man også ofte. Hver gruppe skal ta for seg ulike hovedråvarer og jobbe med dette. Ferdige retter skal presenteres på buffet til en felles lunsj.

Elevene deles opp i ulike undergrupper som lager hver sin del av buffeten til lunsj.

Gruppe Kjekjøtt:
Denne gruppen skal lage en miniburger med revet kjekjøtt (kan erstatte pulled pork i din ukesmeny). Kjekjøttet trenger litt tilberedelsestid før det slipper beinet, men vil etterpå være saftig og mørt. Tilsette marinade, anrette med salat på ferskt brød.

Gruppe Fisk:
Denne gruppen skal lage en fiskegryte med ulike krydder. Her kan man variere typen fisk, men hvit fisk er å foretrekke med hensyn til kort tilberedelsestid i selve gryten. Her kan man også benytte seg av selvfanget fisk.

Gruppe Vegetar:
Denne gruppen skal lage suppe på grønnsaker. Dere får utdelt en oppskrift som utgangspunkt, men her kan man variere hvilken type en bruker, så lenge det tilsvarer mengden i originaloppskriften. Grønnsaker er en sikker kilde til viktige næringsstoffer, og vi har alle godt av å spise mer grønt. Med vegetaroppskrifter som supper og gryter kan man variere innholdet fra gang til gang, alt etter hva man finner i datodisken, eller om man kanskje dyrker noe selv.

Gruppe Bakeri:
Denne gruppen skal til Marianne på bakeriet. Her skal det bakest briochebrød til kje-sliders, brød som tilbehør til syppe og gryte, samt fullføre et søtt bakverk.


Oppskrifter vil bli delt ut på dagen, noen av disse fra Linda Stuhaug sine kokebøker, eller fra de andre kokkene sine erfaringer. Disse er til inspirasjon og vi håper de kan få dere til å bruke mer typiske datovarer.

Gruppe 2: elever fra Sogn jord- og hagebruksskule, Måløy vgs og Fusa vgs

Tema: Videreutvikling av forretningsidé.
Bakeri og bakevarer for gruppen som skal på bakeri.

Dere skal lage en sammensatt rett som tar utgangspunkt i de ulike forretningsidéene til deres ungdomsbedrifter. Dere blir delt opp i to grupper. Elever fra SJH og Måløy skal lage en rett basert på deres forretningsidéer. Elever fra Fusa skal på bakeriet og lage bakst som passer til fisk og melkeprodukt. Maten blir servert som avreisemat til alle som deltar på jord-fjord-bord dagen.

Linda, Ina og Thomas er med på kjøkkenet for å hjelpe dere. Marianne er med på bakeriet.


Gruppe Bakeri:
Denne gruppen skal sammen med Marianne lage et passende produkt til å fylle med stekeost. Kan være et pitabrød eller annen "lommebakst". I tillegg skal dere fullføre en søtbakst som passer til å ta med seg på hjemreisen.

Gruppe Kjøkken:
Denne gruppen skal forberede og lage tilbehør til pitabrødet og stekeost. Mango med passende vinaigrette, salat. I tillegg skal det lages terte som passer sammen med iskrem fra Mjølkeringane UB det blir også laget fiskesuppe til mat før avreise.