Jord-fjord-bord dagen

Jury bilder

Jord-fjord-bord dagen i Aurland den 7. mars kom i stand etter at UE Vestland ble en del av det såkalte LMD (Landbruks- og Matdepartementet) prosjektet. I den senere tid har dette prosjektet vært en nasjonal satsing på ungdomsbedrifter som har mat som en del av sin forretningsidé. Som en del av denne satsingen ble «Jord-Fjord-Bord prisen» lansert som en ny nasjonal pris på norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter i 2021. For at denne prisen skal kunne gjennomføres på en best mulig måte lokalt i Vestland er det viktig for oss at ungdomsbedriftene får tid til praktiske aktiviteter sammen, enten det er på kjøkken, i bakeri eller ysteri. Det har vi klart å få til i Aurland den 7. mars.

53 elever og 7 lærere fra hele fylket skal sammen utvikle nye og spennende retter basert på lokale og kortreiste råvarer. I fokus står bærekraft og matsvinn, og utgangspunktet for valg av råvarer er ungdomsbedriftene sine egne forretningsidéer. Sogn Jord- og Hagebruksskule stiller kjøkkenet og skolen til disposisjon for oss hele dagen. I tillegg skal Marianne Bakeri & Kafe ta i mot elever hele dagen som skal jobbe med bakverk. Elever og lærere skal også få omvisning på ysteriet ved Sogn Jord- og Hagebruksskule.

Jord-fjord-bord konkurransen

Det skal selvsagt være konkurranse der ungdomsbedriftene får vist frem sine produkter som de har jobbet med gjennom hele skoleåret. En habil jury blant annet bestående av de tre stjernekokkene Linda Stuhaug, Ina Therese Lindvik og Thomas Holme Smådal har den utfordrende oppgaven å bestemme vinnerne i kategorien. De har med seg John Ove Grov fra opplæringskontoret for mat- og restaurantfag. Prisen blir delt ut på selve mesterskapsdagene den 17. (Bergen) og 21. (Førde) mars.

Vi håper at denne dagen i Aurland vil inspirere til matglede og matinnovasjon med bærekraft og reduksjon av matsvinn som et viktig bakteppe.

Klikk på boksene under (eller punktene i menyen til venstre) for å finne mer informasjon om dagen. Les under om årets inspiratorer.Årets inspiratorer

Thomas

Thomas Home Smådal

Thomas Holme Smådal er i dag kjøkkensjef på Pikant mat- og vinhus i Førde. Tidligere har Thomas selv hatt ungdomsbedrift, og han ser fram til dagen for å oppleve skaperglede og utveksling av erfaring på tvers av fag og linjer. Som han sier selv "Ungdomsbedrift var viktig for meg å trigge stoltheit av eige arbeid og for å syne fram den har lagt ned mykje tid og arbeid i".

Marianne

Marianne Holme

Marianne Holme driver et økologisk håndtverksbakeri, nemlig Marianne Bakeri & Kafé i Aurland sentrum. Marianne har selv vært elev ved Sogn jord- og hagebruksskule, hvor hun fikk oppleve økologisk tradisjonsmat for første gang, som gjorde det naturlig for henne å legge seg på en økologisk profil da hun selv startet opp bakeri i Aurland. Hun ser fram til en dag med ny vri og gode smaker fra Aurland og elevene sitt distrikt, under jord-fjord-bord dagen.

20200501 121145 D3949101 FB51 445 C A261 68 DBDAA2 EA87

Ina Therese Lindvik Nornes

Ina Therese Lindvik Nornes er utdannet kokk, og drømte som liten om å bli TV-kokk som det store idolet Ingrid Espelid. I dag jobber Ina både som kokk med catering og, sin store drøm tv-programmer og reklamefilmer, og i Ungt Entreprenørskap Rogaland fordi hun elsker å se ungdommer skape sin egen bedrift. Ina oser yrkesstolthet, og håper jord-fjord-bord dagen vil gi elevene inspirasjon til å se nye ting, og bli bedre kjent med de i bransjen som har holdt på en stund. Som hun sier selv "Å se at vi trenger hverandre i alle ledd tror jeg er ekstremt viktig når det gjelder jord-fjord-bord dagen - uten bonden - ingen kokk".

C65 F49 CC 248 C 44 D7 93 C5 9 C0 A42 EB6 E81

Linda Marie Stuhaug

Linda Marie Stuhaug startet opp hobbyen sin med å lage mat på internett, og gjorde det om til jobben sin - nå som matinfluencer, forfatter, foredragsholder og kursholder. Med seg har hun en bachelor i samfunnsernæring og en lidenskap for mat, spesielt siden hun alltid har drømt om å bli kokk. Linda håper å få oppleve masse lidenskap og matentusiasme hos elevene under jord-fjord-bord dagen, og at det er mange som ønsker å være i yrket! Hennes tips til elevene som skal velge utdannelse videre "Stol på deg sjølv og godta det om drømmer og opprinnelig pan endrer seg underveis!".

Årets bedrifter