16. Beste ungdomsbedrift

Viktig informasjon om BESTE UB: Pga rekordstor påmelding vil det bli kvalifisering før selve mesterskapsdagen. De som går videre til intervju får beskjed i god tid før 3 april.

MER INFO KOMMER!

Juryen har følgende treffpunkter hvor juryen blir kjent med ungdomsbedriften:

 • Skriftlig materiell: Ungdomsbedriften sender inn en delårsrapport i forkant av FM. Maks lengde er 10 A4-sider (inkl. forside og bakside). Delårsrapporten skal inneholde:
 • Forside med ungdomsbedriftens navn, skolens navn, navn på ansvarlig lærer, skoleår, navn på mentor og mentors arbeidsplass.
 • Første side med en kort oppsummering.
 • Øvrige sider bør svare på kriteriene. Elevene skal beskrive hva de faktisk har gjort i løpet av UB-året, og eventuelt hvilke planer de har fremover.
 • Resultatregnskap og balanserapport skal inngå i de 10 sidene.

 • Intervju: Intervjuet gjennomføres på mesterskapsdagen. Maks lengde er 10 minutter.

 • Samtale på utstilling: Juryen besøker og har en samtale med ungdomsbedriften under utstillingen på FM.

Vurderingskriterier

Juryen vil legge vekt på en helhetsvurdering, og vurdere ungdomsbedriften på bakgrunn følgende:

 1. På hvilken måte kan elevene vise at det er et behov og betalingsvillighet i markedet for ungdomsbedriftens vare/tjeneste?
 2. Hvordan har varen/tjenesten kommet til praktisk bruk?
 3. I hvilken grad klarer elevene å kommunisere hva som er innovativt/nyskapende ved deres bedrift, vare/tjeneste, forretningsmodell, produksjonsprosess/-metode, kommunikasjonsform, distribusjonsform, organisasjonsform eller marked?
 4. På hvilken måte kan elevene vise at deres forretningsidé passer inn i FNs bærekraftsmål og er bærekraftig sammenlignet med andre bedrifter i samme marked?
 5. Hvilke markedsføringsaktiviteter har elevene gjennomført for å nå ut til kundene, og hvorfor ble akkurat disse aktivitetene valgt (basert på kundeinnsikt)?
 6. På hvilken måte har teamet den rette sammensetningen og erfaringen som kreves for å utvikle ungdomsbedriften og drive arbeidet fremover?
 7. I hvilken grad har elevene samarbeidet med relevante aktører fra arbeids- og næringsliv, og har de klart å skape et nettverk som har hjulpet dem til å komme videre?
 8. Hvordan vil ungdomsbedriften skape verdier - i en økonomisk, sosial eller miljømessig sammenheng?
 9. På hvilken måte viser elevene at de har god oversikt over økonomien og god forståelse av regnskapet i ungdomsbedriften?
 10. I hvilken grad kan elevene reflektere over sitt eget læringsutbytte og hvilken kompetanse de har tilegnet seg ved å drive en ungdomsbedrift?

Norgesmesterskap i Ungdomsbedrift 🏆

Den ungdomsbedriften som kåres som Beste ungdomsbedrift 2024 på Fylkesmesterskapet skal representere Trøndelag i NorgesmesterskapetSpørsmål? Ta kontakt med en av oss!

Marte Stromsem
Marthe Strømsem
Rådgiver VGS og høyere utdanning, sørlige del Trøndelag
315534660 490381683066879 4668877158601789862 n
Stine Myhre
Merkantilt ansvarlig og rådgiver
Sara Ungt Entreprenorskap portrett 0001
Sara Kveli Skjervø
Rådgiver VGS og høyere utdanning, nordlige del Trøndelag