16. Beste ungdomsbedrift

Viktig informasjon om BESTE UB: Pga rekordstor påmelding vil det bli kvalifisering før selve mesterskapsdagen. De som går videre til intervju får beskjed i god tid før 3 april.

MER INFO KOMMER!

Juryen har følgende treffpunkter hvor juryen blir kjent med ungdomsbedriften:

 • Skriftlig materiell: Ungdomsbedriften sender inn en delårsrapport i forkant av FM. Maks lengde er 10 A4-sider (inkl. forside og bakside). Delårsrapporten skal inneholde:
 • Forside med ungdomsbedriftens navn, skolens navn, navn på ansvarlig lærer, skoleår, navn på mentor og mentors arbeidsplass.
 • Første side med en kort oppsummering.
 • Øvrige sider bør svare på kriteriene. Elevene skal beskrive hva de faktisk har gjort i løpet av UB-året, og eventuelt hvilke planer de har fremover.
 • Resultatregnskap og balanserapport skal inngå i de 10 sidene.

 • Intervju: Intervjuet gjennomføres på mesterskapsdagen. Maks lengde er 10 minutter.

 • Samtale på utstilling: Juryen besøker og har en samtale med ungdomsbedriften under utstillingen på FM.

Vurderingskriterier

Juryen vil legge vekt på en helhetsvurdering, og vurdere ungdomsbedriften på bakgrunn følgende:

 1. På hvilken måte kan elevene vise at det er et behov og betalingsvillighet i markedet for ungdomsbedriftens vare/tjeneste?
 2. Hvordan har varen/tjenesten kommet til praktisk bruk?
 3. I hvilken grad klarer elevene å kommunisere hva som er innovativt/nyskapende ved deres bedrift, vare/tjeneste, forretningsmodell, produksjonsprosess/-metode, kommunikasjonsform, distribusjonsform, organisasjonsform eller marked?
 4. På hvilken måte kan elevene vise at deres forretningsidé passer inn i FNs bærekraftsmål og er bærekraftig sammenlignet med andre bedrifter i samme marked?
 5. Hvilke markedsføringsaktiviteter har elevene gjennomført for å nå ut til kundene, og hvorfor ble akkurat disse aktivitetene valgt (basert på kundeinnsikt)?
 6. På hvilken måte har teamet den rette sammensetningen og erfaringen som kreves for å utvikle ungdomsbedriften og drive arbeidet fremover?
 7. I hvilken grad har elevene samarbeidet med relevante aktører fra arbeids- og næringsliv, og har de klart å skape et nettverk som har hjulpet dem til å komme videre?
 8. Hvordan vil ungdomsbedriften skape verdier - i en økonomisk, sosial eller miljømessig sammenheng?
 9. På hvilken måte viser elevene at de har god oversikt over økonomien og god forståelse av regnskapet i ungdomsbedriften?
 10. I hvilken grad kan elevene reflektere over sitt eget læringsutbytte og hvilken kompetanse de har tilegnet seg ved å drive en ungdomsbedrift?

Norgesmesterskap i Ungdomsbedrift 🏆

Den ungdomsbedriften som kåres som Beste ungdomsbedrift 2024 på Fylkesmesterskapet skal representere Trøndelag i NorgesmesterskapetSpørsmål? Ta kontakt med en av oss!

Marte Stromsem
Marthe Strømsem
Rådgiver VGS og høyere utdanning, sørlige del Trøndelag
Stine
Stine Myhre
Merkantilt ansvarlig og rådgiver
Sara Ungt Entreprenorskap portrett 0001
Sara Kveli Skjervø
Rådgiver VGS og høyere utdanning, nordlige del Trøndelag