Innlandet på NM-pallen i fire kategorier

Innlandets delegasjon kan se tilbake på et strålende NM for ungdomsbedrifter. Deltakerne imponerte stort og representerte Innlandet på en særdeles god måte. Fire priser ble det også, og Rådyrredning UB kom på pallen i Beste UB!

Beste UB andreplass scene

Beste NM noensinne?

67 ungdomsbedrifter fra hele landet deltok på årets NM, og mange ulike utdanningsprogram var representert. Elevenes ideer viser et stort engasjement for bærekraft, og det å ta tak i reelle problemer. Det var knallhard konkurranse i alle 15 kategorier, og administrerende direktør i UE Norge lot seg begeistre:

"Årets NM Ungdomsbedrift må være det beste vi har hatt noensinne. Vi har sett et skyhøyt nivå på mange bedrifter i ulike kategorier, og spesielt elevenes engasjement for bærekraft og sirkulær økonomi har vært imponerende. Hyggelig er det også at priser og prestasjoner fordeler seg utover i landet, både hos elever fra yrkesfag og studiespesialiserende."
Grete I. Nykkelmo, administrerende direktør i UE Norge

Fire priser til Innlandet

Innlandet deltok på NM med seks ungdomsbedrifter:

Rådyrredning UB, Storsteigen vgs
Syklubben UB, Hamar katedralskole
Bee og logisk UB, Jønsberg vgs
Ideell UB, Hamar katedralskole
Trekkstengløft UB, Storsteigen vgs
RGB UB, Øvrebyen vgs

Spenningen var stor før prisutdelingen, og gjengen fra Innlandet kunne til slutt juble over hele fire priser:

Bee og logisk stand

Bee og logisk UB gikk helt til topps i kategorien Beste bærekraftige stand. I denne kategorien deltok alle NM-deltakerne, og desto mer imponerende å nå helt opp!

Juryens begrunnelse:

"Vinneren viser en stor bevissthet rundt bærekraft. Ungdomsbedriften har hatt særlig vekt på godt materialvalg og gjenbruk av råvarer fra nærmiljøet. Ungdomsbedriften viser tydelig gjennom sin kommunikasjon et gjennomgående fokus på biologisk mangfold og naturen. Dette gjenspeiles tydelig i det overordnede uttrykket på standen. Juryen vil spesielt fremheve at de har klart å formidle et viktig og dagsaktuelt tema, ved et bevisst valg av virkemidler."

Trekkstengloft vinnerbilde

Trekkstengløft UB kom på tredjeplass i Beste yrkesfaglige bedrift.

Juryens begrunnelse:

"Kandidaten tar utgangspunkt i et praktisk og økonomisk problem for den norske bonde. Med enkle grep kan problemet løses med dette produktet."

Radyrredning vinnerbilde

Rådyrredning UB fikk både 2. plass i Jord-fjord-bord-prisen og ikke minst en strålende tredjeplass i den aller gjeveste kategorien Beste ungdomsbedrift.

Juryens begrunnelse for tredjeplassen i Beste ungdomsbedrift:

"Denne bedriften har utviklet en konkret løsning på et reelt problem som er like enkel som dem er genial. Teamet viser god markedsforståelse og snakker overbevisende om deres potensial for vekst og videre utvikling."

Juryens begrunnelse for andreplassen i Jord-fjord-bord-prisen:

"Ungdomsbedriften ser et problem i jordbruket som det finnes få praktiske løsninger på i dag. Problemet har store konsekvenser både for dyreliv, bonden og matproduksjonen. Alternative løsninger i dag er kostbare og arbeidskrevende. Samtidig som en viktig viltressurs går til spille. I tillegg reduserer løsningen psykisk stress under arbeidet. Denne ungdomsbedriften har kommet med en imponerende enkel løsning som virker funksjonell for bonden.

Både Rådyrredning UB og Bee og logisk UB var også nominert i Bærekraftprisen.

Norges beste UB fra Oslo

Norges beste ungdomsbedrift ble Pungdom UB fra Oslo. Ungdomsbedriften jobber for å redde Oslofjorden. Grunnet utslipp fra hele Østlandsområdet er økosystemene i fjorden i fare. Pungdom er et verdinettverk med utgangspunkt i sjøpung, som jobber i flere ledd med å koble ulike miljøressurser.

Pungdom UB skal dermed representere Norge under EM for ungdomsbedrifter, som foregår på Sicilia i juli.

Alle NM-resultater

Hele resultatlisten fra årets NM finnes HER.

RBG stand
Syklubben stand
Radyrredning stand
Ideell stand