Norges beste studentbedrift er BotaniQ SB

Botani Q SB
F.v. Eirik Skårerverket, Pawel Janiszewski og Ine Merete Hansen

Det var til slutt BotaniQ SB fra USN campus Bakkenteigen som ble kåret til Norges beste studentbedrift under NM Studentbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap. Med sin løsning, en robot som både kan så og høste tare, så juryen stort potensial i løsningen der den både kan bidra til å ta ned karbonavtrykket i energibransjen, løse klimaproblemer og oppfylle Parisavtalen.

BotaniQ SB har utviklet en robot som både kan så og høste tare. Tareproduksjonen leverer råvarer til flere store industrier, men per i dag blir tare høstet manuelt. Studentbedriftens løsning vil kunne høste mye mer tare og jobbe døgnet rundt, noe som effektiviserer prosessen betydelig. Roboten er utstyrt med avanserte sensorer og algoritmer som sikrer optimal vekst og høsting av tare, noe som kan revolusjonere industrien.

Fra scenen kunne de svært glade, og litt sjokkerte vinnerne meddele at dette føltes helt uvirkelig. Studentbedriften består av Pawel Janiszewski, Eirik Skårerverket og Ine Merete Hansen og alle tre studerer på USN campus Porsgrunn og studiet bachelor i elektroingeniør, retning elektro-automasjon og robotikk.

Imponerte juryen

I juryens begrunnelse trekkes det frem at vinneren opererer i en sterkt voksende industri som er svært manuell og kostnadskrevende og at de i dag ikke finnes noen produkt på markedet som tilbyr en løsning på problemet. Juryen trekker også frem at løsningen til BotaniQ SB kan være en sterk bidragsyter til å ta ned karbonavtrykket i energibransjen, løse klimaproblemet og oppfylle Parisavtalen.

Juryen trekker også frem at BotaniQ SB har et sterkt merkevarenavn og skiller seg ut som den beste på IPR strategi. De er også invitert inn i veletablerte miljøer hvor dette produktet og teknologien mangler. Markedsstørrelsen er gigantisk. De har veldig sterke samarbeidspartnere, et sterkt team med god kjernekompetanse og en bærekraftig løsning som bidrar til et bedre klima. De har også en stor produktportefølje. Juryen opplevde vinnerne som ressurssterke, med gjennomføringskraft og sterk vilje for å kunne lykkes.

Høy innovasjonsgrad og stor skaperglede

NM Studentbedrift ble arrangert 6. juni i Forskningsparken i Oslo. Det deltok til sammen 21 studentbedrifter som konkurrerte i 5 forskjellige kategorier. Gjennom dagen har studentene blitt vurdert gjennom pitching på scene, stands, intervjuer og forretningsplaner, og i tillegg har det vært nettverksbygging gjennom hele dagen.

Gjennom seieren i NM Studentbedrift blir BotaniQ SB også representant for Norge under EM, Gen-E, i Catania, Italia i juli. Sammen med de nye norgesmesterne reiser også Arctech Robotic SB, som tidligere vant den internasjonale konkurransen Green Manufacturing Award by EIT Manufacturing i regi av JA Europe.

Kontaktinformasjon

Daglig leder: Pawel Janiszewski

Ansvarlig foreleser: Frank Karlsen

Fylkeskontakt: Daglig leder Ann-Iren Haugen, 913 03 299, Ann-iren@ue.no

Resultatliste

Beste Studentbedrift i samarbeid med Ferd

1. plass: BotaniQ SB, USN campus Bakkenteigen, Vestfold fylke

2. plass: Marine Spark SB, UiT Norges Arktiske Universitet, Arktis

3. plass: Sound Shop SB, OsloMet, Oslo fylke

Les juryens begrunnelse

Beste samarbeid med næringslivet i samarbeid med NHO

Arctech Robotic SB, OsloMet, Oslo fylke

Les juryens begrunnelse

Beste HR-bedrift i samarbeid med ManpowerGroup

Marine Spark SB, UiT Norges Arktiske universitet, Arktis

Les juryens begrunnelse

Beste sosiale entreprenør

Vibryr SB, USN, Telemark fylke

Les juryens begrunnelse

Bærekraftsprisen

Marine Spark SB, UiT Norges arktiske universitet, Arktis

Les juryens begrunnelse