Til topps i Fylkesfinalen i SMARTere teknologi!

Undervisningsopplegget SMARTere teknologi har fått ca. 2000 6.trinnselever fra 77 skoler i Vestland fylke til å løse komplekse problemstillinger fra arbeids- og næringsliv. Skoler fra 15 kommuner stilte i Fylkesfinalen, og Selbjørnskule, fra Austevoll kommune, gikk tilslutt av med seieren.

Fylkesfinalevinnere 2024

Fylkesvinnerne - Selbjørn skule - Austevoll

Fylkesvinnerne fikk et oppdrag fra Havforskningsinstituttet om å bruke teknologi for å hindre at kysttorsken blir plaget av støy under vann fra blant annet havvindmøller og støy fra båttrafikk.

Gruppen har tenkt ut en GPS som viser når og hvor kysttorsken gyter. Det er også funnet opp en sensor som teller fisk som går inn i gyteområdet. I tillegg har de vist en meget innovativ strømopptakar som omgir energi fra havet til nytte for kystnæringen og kystsamfunnet. Gruppa dekker både samfunnsutfordringer, miljøspørsmål og økonomiske utfordringer.

Kvinnherad

2. plassen - Omvikdalen skule - Kvinnherad

Skolen har løst utfordringen fra Lingalaks om å løse oppdrettsnæringens problemstilling om å bruke avfall fra næringen til nye ressurser lokalt og å bidra til arbeidsplasser.


Gruppen fra Omvikdalen har tenkt ut en meget kreativ løsning om å bruke nitrogen i fiskebæsj som ingrediens i shampo for mennesker som lider av en hårsykdom. De vil bygge en fabrikk i lokalsamfunnet som vil sikre 160 lokale arbeidsplasser og her vil også all emballasje bli laget av resirkulert materialet.

Fylkesfinalen 3 plass Stusshamn

3. plassen - Stusshamn skule - Askøy

Skolen har løst problemstillingen fra Proptech innovation om hvordan fremtidens nabolag kan se ut når eldre må bo hjemme mye lengre.

Gruppen fra Stusshamn har laget en helhetlig løsning hvor flere aldersgrupper kan bo sammen. Eldre kan bruke balansesykkel med jetvind som stabiliserer, droner kommer for å ta prøver av de eldre og elevene har også kommet frem til en ny energikilde, nemlig klorofyllekstrakteren.