Problemløsning gjennom hele livet

Undervisningsopplegget, SMARTere teknologi skal få elever til å bruke sin kreativitet og kunnskap til å løse reelle problemstillinger i samfunnet. Næringslivet bidrar med både problemstillinger og som støttespillere. Vi har pratet med en som gjorde problemløsning om til jobben sin.

Johan C Haveland

Fra problem til ny jobb

Johan C. Haveland er daglig leder i oppstartsbedriften, Asistobe. Han har tidligere vært jurymedlem i kommunekåringer. I år ønsket selskapet å være støttespiller av SMARTere teknologi. De bruker teknologi for å bedre kollektivtrafikken. Vi spurte Haveland om hvordan han arbeider med problemløsning: "Hvis du opplever et problem, så kan du selv gjøre noe med det. Jeg var så misfornøyd med kollektivtrafikken i Bergen at jeg startet Asistobe. Skulle jeg bare sitte på banen og være misfornøyd? Nei, jeg tenkte ut noe lurt, sluttet i jobben min, fikk med meg flere, startet selskap. Og nå hjelper vi byer over hele verden til å bli flinkere til å organisere et kollektivsystem som innbyggerne blir mer happy med" forteller han.

Elever som problemløsere
Elevene har jobbet med syv ulike problemstillinger fra næringslivet, vi har gjennomført kommunekåringer i 8 kommuner, og etter påske skal vi ha fylkesfinale.

"Veldig kjekt å se at selskaper ønsker å bidra med både problemstillinger og som støttespillere til årets SMARTere teknologi. Det har vært veldig gøy å se presentasjonene elevene har hatt under kommunekåringen. De er så utrolige kreative og engasjerende, sier Ingrid Kristoffersen som er prosjektleder for SMARTere teknologi".

Kreativitet gjennom hele livet
Haveland gleder seg også veldig til å se løsningene fra elevene. Vi spurte hvordan han selv var som ung problemløser:

"Fra jeg var liten av har jeg prøvd å løse problemer. Som 6-åring solgte jeg saft til turistene på Trollhaugen. Det ble en suksess. Som 7 åring spikket jeg troll for å selge til dem. Dette ble et mislykket prosjekt. Som 8-åring skulle jeg trekke turistene i kassebilen fra parkeringsplassen. Det ble mislykket, selv om et par amerikanske damer lot oss transportere veskene sine."
Johan C. Haveland