Elevene på Knarvik presenterer løsninger for det grønne skiftet!

I fremtiden kan du kanskje parkere el-sykkelen din i et stort tårn med en heisskuff hvor du setter sykkelen din til lading. Kanskje ser parkeringsløsningen mer ut som en oppbevaringsboks hvor du også kan legge fra deg verdisaker. Et tredje alternativ kan være moduler med samme sekskantede form som bikuber - her er det plass til å henge opp mange elsykler på veggen. Dette var tre av de beste forslagene fra elevene på Knarvik videregående skole på innovasjonscampdagen.

20211203 073659042 i OS

Innovasjonscamp på Knarvik videregående skole

Fredag 3. desember var 50 elever fra en rekke ulike yrkesfaglige- og studiespesialiserende linjer samlet for å løse en utfordring gitt av Soltek AS og Frekhaug Maskinering. De to firmaene er i gang med å utvikle oppbevaringsløsning for el-sykler og el-sparkesykler hvor det også er muligheter for å lade. Løsningen skal være modulbasert og få strøm fra integrerte solceller. Denne utfordringen ble gitt videre til elevene.

Elevene startet dagen med presentasjoner fra Hogne Haugsdal, som fortalte om Alver kommune sine ambisjoner for det grønne skiftet. En viktig del av løsningen er å tilrettelegge for grønne transportløsninger. Kommunen har i dag under 2% av innbyggerne som sykler – men de håper å endre på dette i fremtiden ved å bygge en nett av sykkelveier rundt Knarvik. Da blir det aktuelt å lage oppbevaringsløsninger for el-sykler hvor lading er integrert. At man kan produsere strømmen ved hjelp av solenergi er et stort pluss.

20211203 081520525 i OS 2

Angelo Kinder fra Soltek ga elevene faglig påfyll om hvor langt solcelleteknologien har kommet i dag. Han kunne fortelle at det er en rivende utvikling i teknologien og det finnes stadig flere muligheter for hvordan man i dag kan integrere solceller i bygg og andre installasjoner.

-Elevene har jobbet godt gjennom dagen med å utvikle kreative løsninger, forteller Ingrid Stensnes i Ungt Entreprenørskap. – Det er utrolig gøy å se hva som skjer når elevene presenterer sine løsninger for næringslivet og får veiledning fra dem. Det er når unge tanker møter erfaring og kompetanse fra det etablerte næringslivet at magien skjer.

IC knarvik 1

I løpet av dagen har elevene fått veiledning av Nils Fredrik Fjærvik fra Industriutvikling Vest, Angelo Kinder fra Soltek og Bård Dalland Kjærgård fra Frekhaug Maskinering samt Øyvind Oddekalv og Hogne Haugsdal fra Alver kommune.

Dagen ble avsluttet med delfinaler i klasserommene og hovedfinale i Knarren. Innovasjonscampen har kommet i stand som følge av initiativet Grønn konkurransekraft Nordhordland fra Industriutvikling Vest.

IC knarvik 4

Etter tøffe jurydiskusjoner ble en vinnergruppe kåret. Vinnerne hadde tatt inspirasjons fra bikuber, og presenterte en sekskantet modul der syklene kunne monteres oppetter veggene og med en valgfri ladekabel tilgjengelig ved hver sykkel. Ideen var original og de hadde også laget en detaljert beskrivelse av mulige betalingsløsninger. Soltek AS og Frekhaug Maskinering jobber allerede med å sette en løsning til livs, og fikk mange gode innspill fra elevene som de kan bygge videre på!

IC knarvik 2