Rogalands beste ungdomsbedrift 2023

Fall Off Rescue gruppebilde beste ungdomsbedrift

Fall-Off Rescue UB fra Tryggheim VGS gikk helt til topps og ble kåret til Rogalands beste Ungdomsbedrift under Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter 15. mars.

Ungdomsbedriften har utviklet en sensor-pakke som registrerer motorsykkelulykker og deretter sender GPS-koordinater og melding om hjelp til nødetaten.

Ønsker å løse et alvorlig problem

Ideen fikk de etter å ha konstatert at det har vært flere alvorlige MC-ulykker i Rogaland, hvor unge mennesker har vært involvert. At nødetatene kommer raskt til ulykkesstedet kan være avgjørende, men dersom man er alene når ulykken skjer kan det gå lang tid før nødetatene blir varslet.

"I fjor døde 21 personer i motorsykkelulykker i Norge, og målet om å oppnå nullvisjonen går i feil retning. Flere av dem som dør i motorsykkelkrasj kunne blitt reddet hvis ambulansen hadde kommet frem tidlig nok, og det er dette problemet vi akter å løse. Vi skal lage en sensorpakke som skal registrere når en motorsykkel krasjer, og deretter sende GPS-koordinater og melding om hjelp til nødetatene"
Fra Fall-Off Rescue UB sin forretningsmodell

Se ungdomsbedriftens videopitch:

Enstemmig jury var imponert

Juryen lot seg virkelig begeistre av at ungdomsbedriften har brukt eksisterende teknologi satt sammen på en ny måte for å løse et problem. De fremhever at teamet fremstår som koordinert, komplimentert og kompetent.

En enstemmig jury lot seg imponere av en gjennomarbeidet forretningsplan, høyt verdiskapningspotensiale, innovasjonskraft og ikke minst innlevelse og formidling på stand.

"Jeg er så imponert over engasjementet, kreativiteten og skapergleden hos Fall-Off Rescue UB og jeg er overbevist om at disse ungdommene tar med seg en helt unik læring inn i fremtiden, enten det blir som gründere eller ansatte."
Marianne Bakke, Konserndirektør små og mellomstore bedrifter, SpareBank 1 SR-Bank

Juryen lot seg videre imponere over ungdomsbedriftens engasjement og gjennomføringsevne. De hevdet seg i flere av konkurransekategoriene: de vant andreplass i Bærekraftsprisen og Størst verdiskapningspotensiale samt førsteplass i Beste yrkesfaglige bedrift.

Utstilling og premieutdeling ved Stavanger Konserthus

Fall-Off UB ble utropt som Årets beste Ungdomsbedrift foran 510 elever fra 16 ulike videregående skoler som alle deltok på premieutdelingen i Kuppelhallen ved Stavanger konserthus. I tillegg satt lærere, jurymedlemmer og publikum i salen. Men dette var ikke den eneste prisen som ble delt ut denne dagen: vinnere i hele 17 konkurranser ble avslørt i løpet av dagen og det var derfor mange glade prisvinnere som reiste hjem etter en lang og krevende konkurransedag.

Ungdomsbedriftene sto på stand og publikum fikk se mange engasjerte elever i aksjon: Her ble forretningsideer vist fram og produkter solgt. Også samarbeidspartnerne våre hadde stand med ulike konkurranser og trekkplaster. Det kokte godt i to fulle etasjer ved nye Stavanger konserthus!

Juryene besøkte selvsagt også utstillingen slik at de kunne prate med bedriftene som deltok i de ulike konkurransene. Slik fikk de et godt helhetsinntrykk av ungdomsbedriftene før de trakk seg tilbake for å gjøre de endelige vurderingene og avgjøre hvem som skulle gå av med seieren.

De som deltok i konkurransen for Beste Ungdomsbedrift hadde en ekstra lang dag: de presenterte bedriftene sine foran juryen før selve åpningen fant sted kl. 10.

Hvorfor ungdomsbedrift?

Norge trenger unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler som kan bidra i med den omstillingen vi står ovenfor. Vi trenger unge som tør å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som innovatør på sin arbeidsplass. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut verdiskaping i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv skaper sin egen arbeidsplass. Østlandsforskning (2018

"Vi er så imponert over dagens vinner og vi ser fram til at de skal representere Rogaland under NM for Ungdomsbedrifter i april. De har en bærekraftig idé med stort potensial. Mest av alt er de en utrolig fin gjeng som jeg vet har jobbet hardt for å komme dit de er i dag!"
Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Skal representere Rogaland på NM

Fall-Off Rescue UB skal representere Rogaland i kampen om å bli Norges beste ungdomsbedrift under NM i 27.-28. april. Med seg får de tre andre ungdomsbedrifter:

The Box UB, Karmsund VGS, i Haugesund

Kakleriet UB, Karmsund VGS i Haugesund

BBottle UB, Hetland VGS i Stavanger