Nytt inspirasjonsarrangement for unge gründerspirer i Innlandet

Onsdag 1. juni deltok 200 ungdomsskoleelever fra Innlandet på Ungt Entreprenørskap Innlandets nye arrangement INNspire. Formålet med dagen var å fremme kreativitet, skaperglede og framtidstro. Parallelt gjennomførte vi Fylkesmesterskap for elevbedrifter, og Gutta golfær fra Dovre ungdomsskole ble kåret til Innlandets beste elevbedrift.

IN Nspire scene

Unge innovatører skaper løsninger for framtida

Med INNspire ønsker vi å skape en arena der elevene får og gir inspirasjon, slik at drømmene og ideene deres kan få gode vekstvilkår. I år var Gudbrandsdal Energi med som samarbeidspartner. De ga en utfordring til elevene, som de jobbet med gjennom den første delen av dagen.

GE opg

Elevene skulle komme med kreative forslag på hvordan en familie kan klare å redusere strømforbruket sitt med 30 % - et aktuelt tema som også elevene er engasjert i!

Noen av forslagene handlet om smarte apper med bedre varslinger, der man i tillegg kan konkurrere om å spare mest strøm. Flere var også inne på ideen om gjenbruk av gråvann i huset. Andreplassen gikk til forslaget om trafikklysskjerm i dusjen, som skal gjøre oss mer bevisste på hvor lang tid vi bruker på hver dusj. Juryen likte aller best forslaget fra gruppen Tech Fleece, som foreslo en app med mange ulike funksjoner som skal motivere og inspirere til å spare strøm, både i form av informasjon, konkurranser og belønning.

Innlandets beste elevbedrifter

På INNspire ble også Fylkesmesterskapet for elevbedrifter avholdt, og det ble kåret vinnere i seks kategorier; Beste elevbedrift, INNspire-prisen, Grønt og genialt-prisen, Beste videopitch, Spis#MerAv-prisen og Beste sosiale entreprenør. Se resultater HER.

Gutta golfaer EB

Gutta Golfær EB fra Dovre ungdomsskole gikk helt til topps i kategorien Beste elevbedrift. De har produsert egne frisbeegolfkurver i tre, et billigere og mer bærekraftig alternativ til tilsvarende produkter på markedet. Andreplassen gikk til Heidal dialektspel EB som har laget et spill som skal øke kunnskapen om dialektuttrykk fra Heidal. Bygdajentun EB fra Sør-Fron ungdomsskole tok tredjeplassen. De har laget knagger av brukte patroner.

Ull er gull EB

Ull er gull EB fra Skjåk barne- og ungdomsskule fikk også flere priser. De lager produkter av garnrester, som pannebånd og sitteunderlag. De vant Grønt og genialt-prisen og Beste videopitch. I tillegg fikk de INNspire-prisen, som var en ekstrapris som juryen ga til den ideen de ble mest inspirert av.

Beste sosiale entreprenør ble Ung Teater EB fra Trysil. De har arrangert teaterkurs for barn, der de har fått prøve seg på sang, dans og skuespill. Juryen la vekt på at denne elevbedriften utmerket seg med ønsket om å bekjempe utenforskap ved å tilby en lavterskel fritidsaktivitet.

I Spis#MerAv-prisen var det Chiligutta EB fra Dovre som overbeviste mest med sin egenproduserte chilisaus, som juryen beskrev som trendy, nyskapende, sunn og spennende.

Samarbeid og nettverksbygging

INNspire hadde deltakere fra følgende skoler: Furnes ungdomsskole, Ener ungdomsskole, Elverum ungdomsskole, Hanstad barne- og ungdomsskole, Grue barne- og ungdomsskole, Åsnes ungdomsskole, Trysil ungdomsskole, Øystre Slidre ungdomsskule, Skjåk barne- og ungdomsskule, Heidal skule, Dovre ungdomsskole og Sør-Fron ungdomsskule.

IN Nspire samarbeid 1

I tillegg til jurypresentasjoner og jobbing med utfordringen fra Gudbrandsdal Energi fikk elevene også øve seg på nettverksbygging, problemløsing og samarbeid. De ble satt sammen i nye grupper og gikk gjennom en løype med totalt 16 stasjoner. På hver stasjon fikk de en oppgave som fordret både kreativitet og samarbeidsevner.

Prosjektstøtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark

INNspire kom i stand etter at Ungt Entreprenørskap Innlandet fikk støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark for å skape et nytt innovasjonsarrangement for ungdomsskoleelever. Prosjektet går over tre år, og INNspire 2022 markerer avslutningen på første prosjektår.

Les mer om INNspire på arrangementssiden.

Bygdajentun EB 2
Chiligutta EB
Heidal dialektspel EB
UEI 1
Ung Teater EB
IN Nspire konferansierer