Innovativ, verdiskapende og bærekraftig Norgesmester!

Wildspotter UB fra Hvam videregående skole i Viken forsynte seg grovt av premiebordet på årets Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter i regi av Ungt Entreprenørskap. -Det er helt fantastisk, sier daglig leder Margrethe Todal-Falskog. Ikke bare vant de den gjeveste kategorien og ble årets Beste ungdomsbedrift i landet. De vant også første premie i konkurransen om Beste innovative produkt, Størst verdiskapingspotensial og den nye Jord-Fjord-Bord prisen på årets norgesmesterskap. I tillegg er de også bærekraftige og fikk en 3.premie i denne kategorien! -Vi vil gjerne takke samarbeidspartnerne, mentor og ikke minst læreren vår, sier de nyslåtte norgesmesterne.

Wildspotter UB

Wildspotter UB redder rådyrkillinger og ivaretar dyrevelferden hos bonden. De har utviklet et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren, for å oppdage rådyrkillinger som gjemmer seg for rovdyr på engen. I enkelte områder kan nemlig opp til 40% av alle rådyrkillinger gjemme seg i gresslåtten! Kamera forhindrer at rådyrkadaver kommer i slåtten og råtner, på den måten redder de også kyr fra å bli syke og i verste fall dø.

-Det er rett og slett imponerende, sier en strålende fornøyd Petter Skotland, daglig leder Ungt Entreprenørskap Viken, om årets Beste ungdomsbedrift i Norge. -Elevene har jobbet godt gjennom hele skoleåret og de bruker engasjementet sitt for å utvikle løsninger for fremtiden.

Ikke bare er han imponert over Wildspotter UB. Ungdomsbedrifter fra Viken dro hjem fra Norgesmesterskapet med til sammen hele 9 pallplasseringer. I tillegg til Wildspotter UB fra Hvam videregående skole, fikk Simplex UB med Hella D. Christiansen i spissen, 2.plass i UE Alumnis lederskapspris og 3.plass i Beste HR-bedrift. Lykkesmykket UB fra Roald Amundsen videregående skole tok 2.plass i Beste markedsføring og PVS UB fra Tomb videregående skole, tok 3.plass i Fjord-Jord-Bord prisen.

- De får ekstra motivasjon ved å jobbe med noe som gir mening og som skaper verdier for andre, sier Skotland videre. - Erfaringene de gjør seg i arbeidet med ungdomsbedrift, er svært relevant for fremtidens arbeidsliv!

Wildspotter UB skal representere Norge under Europamesterskapet den 15. juli 2021.

Andreplassen i Beste Ungdomsbedrift går til Cycle UB fra Thora Storm vgs. i Trøndelag, og tredjeplassen til Fjellgodt UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs. i Innlandet.

PVSUB
Simplex UB
Lykkesmykket UB

Juryen bestod av: Børre Lobekk fra Nordic Steel, Kari Ann Nygård fra Brønnøysundregistrene, Karoline Løvall fra NHO, Marit Fulland Danielsen fra Utdanningsforbundet, Ole Petter Hansæl fra Energiplus, Rune Jørgensen fra Regionrådet for Fjellregionen, Mona Helen Vikøyr fra Sparebanken Vest, og Lars Strøm Prestvik fra Kommunalbanken.

Rekordmange unge entreprenører deltok på årets Norgesmesterskap, hele 170 bedrifter med godt over 900 elever. 41 av disse flinke ungdomsbedriftene som kvalifiserte seg, kommer fra Viken!

– Det siste året har vært krevende for alle, men kanskje aller mest for de unge. Derfor er vi utrolig imponert over at over 11.000 elever i videregående skole, sammen med sine lærere, har valgt å etablere Ungdomsbedrift dette skoleåret. De unge ser muligheter og gjør noe med dem, og det er nettopp slik kompetanse vi trenger i Norge i fremtiden, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.


Kontaktinformasjon

Du kan lese mer om alle de flotte ungdomsbedriftene fra Viken her:
https://www.ue.no/viken//historier

Les mer om Norgesmesterskap Ungdomsbedrift her

Les mer om WildSpotter UB her

WildSpotter UB: Daglig leder Margrethe Todal-Falskog, 976 31 966,
Ungt Entreprenørskap Norge: Leder Kommunikasjon Silje Valseth, 473 19 486
Ungt Entreprenørskap Norge: Administrerende direktør Grete Nykkelmo, 913 11 000
Ungt Entreprenørskap Viken: Daglig leder Petter Skotland, 901 92 256


Vinnere i øvrige konkurranser under Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter 2021

Innovasjonsprisen
- i samarbeid med Virke
1. plassen går til: WildSpotter UB fra Hvam vgs. i Viken

Begrunnelse: Vinner av innovasjonsprisen har avdekket et problem både for dyrevelferd og for en næring. Ved å anvende eksisterende teknologi på nye måter er produktet med på å løse problemet på en nyskapende og bærekraftig måte. Juryen er imponert over hvor grundig og gjennomtenkt innovasjonsprosessen har vært, både bredden i næringslivet og forskningsmiljøene de har tilknyttet seg. Løsningen vil skape lønnsomhet ved å sikre trygt for til dyra, nåde nasjonalt og internasjonalt.

2. plassen går til: Marival UB fra Romsdal vgs, i Møre og Romsdal

3. plassen går til: BTN Learn UB UB fra Kristen VGS Trøndelag vgs, i Trøndelag


Størst verdiskapingspotensial
- i samarbeid med Ferd
1. plassen går til: Wildspotter UB fra Hvam vgs. i Viken

Begrunnelse: Vinneren har en innovativ løsning på et stort internasjonalt problem. Løsningen har god funksjonalitet, teknisk kvalitet og retter seg mot en stor målgruppe innenfor landbruket. Vi er imponert over ungdomsbedriftens samarbeid med næringslivet og hvor langt de har kommet i prosessen med å knytte til seg partnere i verdikjeden som kan hjelpe å kommersialisere produktet. Juryen har stor tro på verdiskapingspotensialet til denne gjengen.

2. plassen går til: Fjellgodt UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs, i Innlandet

3. plassen går til: Marival UB fra Romsdal vgs, i Møre og Romsdal


Jord-fjord-bord prisen

1. plassen går til: WildSpotter UB fra Naturbruk på Hvam vgs. i Viken

Førsteplassen går til en engasjert gruppe elever som har et nyskapende produkt som vil løse et stort og veldig viktig problem. Juryen har tro på at denne bedriften vil gjøre suksess både nasjonalt og internasjonalt. Juryen er imponert over ideen og elevenes engasjement og arbeid med ungdomsbedriften. De har vist at de har et godt samhold i gruppen. De dekker FNs bærekraftsmål 15 og 12.2 og har samarbeidet bredt med næringslivet. De treffer solid på alle kriteriene.

2. plassen går til: Gårsdagens UB fra Kokk-og servitør fag på Karsmund vgs, i Rogaland

3. plassen går til: PVS UB UB fra landbruk- og gartnerernæring linja Tomb vgs, i Viken


Bærekraftsprisen
- i samarbeid med Storebrand
1. plassen går til: Cycle UB UB fra Thora Storm vgs i Trøndelag

Seieren går til en ungdomsbedrift som imponerte juryen med et produkt som har muligheten til å løse et globalt problem med store miljømessige konsekvenser. Ungdomsbedriften har kommet frem til en avansert løsning gjennom tett dialog med ledende aktører innen bransjen og flere næringslivsaktører og FOU-partnere. Løsningen er sirkulær, der en skal hente opp og utnytte slam fra oppdrettsmerder. Slammet skal gjenbrukes til fiskefor og biogassen som produseres brukes til å drifte løsningen.

2. plassen går til: RecycledTraining UB fra Kongshavn vgs i Oslo

3. plassen går til: WildSpotter UB UB fra Hvam vgs i Viken


Beste samarbeid med næringslivet
– i samarbeid med NHO
1. plassen går til: Marival UB fra Romsdal vgs, i Møre og Romsdal

Gjennom en profesjonell videopitch og godt skriftlig materiell viser bedriften som har vunnet prisen for beste samarbeid med næringslivet hvordan de har brukt samarbeidsaktører i flere ledd av prosessen. I intervjuet forsterker bedriften inntrykket og reflekterer godt rundt sitt bidrag til næringslivet og hvordan de konkret har brukt samarbeidet til å forstå spillereglene i næringslivet og betydningen av et godt nettverk, samt utvikle forretningsideen og drive prosjektet fremover. Bedriften har jobbet strategisk for å komme i kontakt med relevante aktører og vet akkurat hva de trenger samarbeidet til. Gjennom å samarbeide med et bredt utvalg av aktører og lene seg på sterke kompetansemiljø mener juryen bedriften er godt egnet for å bidra til å løse et viktig problem.

2. plassen går til: Pressium UB fra Ullern vgs, i Oslo

3. plassen går til: Villvallers UB fra Valdres vgs, i Innlandet


Beste kundeopplevelse på nett
- i samarbeid med Visma
1. plassen går til: Propello Productions UB fra Sandvika vgs, i Viken - Akershus fylke

Førsteplassen går til en ungdomsbedrift som scorer full pott på alle kriterier, og som i tillegg har det lille ekstra. Nettsiden fremstår svært profesjonell, viser tjenestene på en god måte og gjør det enkelt for kunden å handle. Bedriften har også hatt tett dialog med brukerne og optimalisert nettsiden på bakgrunn av brukerinnsikt, noe som resulterer i en komplett kundeopplevelse.

2. plassen går til: Waage Studios UB fra Nordahl Grieg vgs, i Vestland fylke

3. plassen går til: Studentbobla UB UB fra Sykkylven vgs, i Møre og Romsdal fylke


Beste HR-bedrift
- i samarbeid med ManpowerGroup
1. plassen går til: Involve UB fra Romsdal vgs, i Møre og Romsdal

Ungdomsbedriften viser en meget stor forståelse for HR faget. De viser en god forståelse for bedriftens kompetansebehov, hvordan roller skal og kan formes for at bedriften lykkes bedre. De har møtt utfordringer, som de beviser at de har lært av og det har ført til at bedriften har klart seg langt bedre. Juryen lot seg imponere over de ansattes refleksjon og læring som har bidratt til bedriftens utvikling og måloppnåelse.

2. plassen går til: Safe Charge UB fra Dalane vgs, i Rogaland

3. plassen går til: Simplex UB fra Ski vgs, i Viken


Beste regnskap
- i samarbeid med Spleiselaget
1. plassen går til: Heat UB fra Spjelkavik vgs, i Møre og Romsdal

Vinneren har levert et solid regnskap som oser av kvalitet. De gjorde et usedvanlig godt inntrykk under intervjuet, der de briljerte med sine regnskapskunnskaper. Med en svært ryddig presentasjon og bokføring har ungdomsbedriften brukt regnskapet som et styringsverktøy.

2. plassen går til: Vinyl UB fra Nord-Østerdal vgs, i Innlandet

3. plassen går til: UB Kokkos fra Flekkefjord vgs, i Agder


Beste yrkesfaglige bedrift

1. plassen går til: Tekxpeil UB fra Kuben vgs, i Oslo

Årets vinner i kategorien beste yrkesfaglige bedrift går til en ungdomsbedrift som viser høy faglig kompetanse og stor yrkesstolthet. Ungdomsbedriften framstår seriøs, innovativ og faglig engasjert. De leverer et nyskapende og avansert produkt, godt i tråd med framtidsretta ambisjoner for elektrofaget. Juryen håper produktet kan skaleres opp og leveres til et marked som er sultent på teknologi og smarte løsninger for folks hverdag.

2. plassen går til: Gisund Sollution UB fra Senja vgs, i Troms og Finnmark

3. plassen går til: Royal UB UB fra Nord-Østerdal vgs, i Innlandet


UE Alumnis lederskapspris

1. plassen går til: Emil Strøm Borgen, Safebird UB fra Thora Storm vgs i Trøndelag

Førsteplassen går til en daglig leder som har jobbet strategisk og helhjertet med nettverksbygging og samholdet i bedriften. Juryen ble sterkt imponert over engasjementet til daglig leder, og vi beundret hvor reflektert daglig leder var rundt rollen sin. Virkelig en naturlig leder.

2. plassen går til: Hella Dahlsveen Christiansen, Simplex UB fra Ski vgs, i Viken

3. plassen går til: Vincent Antonio Gerdts Rojas, Plantære UB fra Amalie Skram vgs i Vestland


Beste markedsføring

1. plassen går til: Cozy Vintage UB fra Amalie Skram vgs. i Vestland

Begrunnelse: Vinneren av Beste Markedsføring hadde en enstemmig jury bak seg. Denne bedriften har en imponerende gjennomarbeidet profil, helt ned til minste detalj. Markedsføringsaktivitetene er helt riktige for målgruppen, og bidrar til å vekke nysgjerrighet og skape oppmerksomhet. Vinneren har klart å skape en hype som er så kul at jurymedlemmene skulle ønske de selv var i målgruppen.

2. plassen går til: Lykkesmykket UB fra Roald Amundsen vgs. i Viken

3. plassen går til: Ong Media UB UB fra Hamar Katedralskole vgs, i Innlandet


Beste forretningsplan

1. plassen går til: SOLARSEEK UB fra Thora Storm vgs. i Trøndelag

Vinneren leverer en meget godt gjennomarbeidet forretningsplan. Ungdomsbedriften går inn i en bærekraftig bransje med et stort markedspotensial. Forretningsplanen viser at ungdomsbedriften har jobbet målrettet gjennom god dialog med relevante aktører og samarbeidspartnere i næringslivet.

2. plassen går til: Cycle UB fra Thora Storm vgs, i Trøndelag

3. plassen går til: Fjellgodt UB UB fra Nord-Gudbrandsdal vgs. avd. Otta, i Innlandet


Beste sosiale entreprenør

1. plassen går til: Ung velger UB fra Stranda vgs i Møre og Romsdal

Førsteplassen går til en innovativ og tidsaktuell ungdomsbedrift. Bedriften har vist stor gjennomføringsevne, gode evner til å knytte viktige kontakter og har med sin løsning lagt grunnlaget for en tjeneste av nasjonal interesse. Lav valgdeltagelse er demokratiets største trussel og løsningen gjør at enda flere unge kan skaffe seg informasjon, bruke stemmeretten og være med på å bidra til en bærekraftig utvikling av samfunnet.

2. plassen går til: Atlas Computers UB fra Elvebakken vgs i Oslo

3. plassen går til: Sexucation UB fra Bryne vgs i Rogaland