Direkte inne fra SMARTcamp på Nordnes skole

Det er en spent stemning i gangen til 6. trinn på Nordnes skole denne morgenen. Formingsmateriell og halvferdige modeller preger klasserommene. Her er tydelige tegn på elevaktivitet. Noen av elevene har til og med jobbet hele kvelden før. To av dem er Ingeborg og Maria. Ingeborg er spent. - Tror du vi har en mulighet til å komme videre? spør hun. Det skal bli en meget jevn og spennende kåring.

IMG 6584
IMG 6553
IMG 6558
IMG 6585
IMG 6592

Nordnes skole har lang tradisjon for å være med på SMARTere Energi. Kontaktlærer, Oda Skadal, har tidligere kun vært dommer, men har gledet seg til å være med. Hennes opplevelse av prosjektet er at det engasjerer. Hun tror det er fordi temaet er aktuelt, i tillegg er det utforsking, prøving og feiling, og elevene får være med på å skape noe.

Bak i et av klasserommene møter jeg tre gutter som legger siste hånd på verket. Sofian, Jakob og Alland har laget fartøyet Royal Dolphin. Et turistskip med mange gode kvaliteter. I midten av skipet har de laget en hage hvor det dyrkes mat. Her skal turistene kunne slappe av og kose seg, og samtidig kunne spise kortreist.

Oda kan fortelle at elevene er veldig opptatt av miljø og engasjerer seg i temaet. De bruker ofte tid på å prate om det i hverdagen.

Når vi går rundt og lytter til elevene er det tydelig at mange tenker helhetlig. De er opptatt av hele verdikjeden. Alt fra hvilke materialer transportmidlene er laget av, kunnskapsformidling til turistene, verdiskaping i distriktene, kortreiste produkter, i tillegg til energibruk og miljø.

Oda mener det er viktig at elevene får jobbe kreativt. - Man får flere begrensninger jo eldre man blir.

"Vi voksne burde la oss inspirere av barns skaperglede og kreativitet."
Oda Skadal, kontaktlærer

Tilslutt i finalen står det mellom to lag. Dommerne er på overtid. De har hatt store utfordringer med å velge. Det er tydelig at dommerpanelet har tatt dette på alvor, og elevene får grundige vurderinger.

- Når elevene har gjort så grundig arbeid, må jo også vi være grundig i våre tilbakemeldinger, forklarer Kjartan Mevatne.

Valget faller tilslutt på guttene bak Royal Dolphin. De kan puste lettet ut. Det gjør Oda også. Hun vet ikke hvem som var mest nervøs, henne eller eleven. - Man blir jo så stolt på elevenes vegne.

Jeg spurte Oda om hun hadde noen tips til lærere som lurte på om de skulle ha SMARTcamp neste år. Svaret kom kort og kontant:

"Er det noe å lure på? Det er et privilegium å få være med på SMART."