Vestfold og Telemarks beste ungdomsbedrifter 2024

Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i Vestfold og Telemark gikk av stabelen i Hjertnes Kulturhus i Sandefjord torsdag 21.mars. Med godt og vel 500 ungdommer fordelt på 111 ungdomsbedrifter, 60 jurymedlemmer, 30 lærere og øvrige gjester på Hjertnes kulturhus i Sandefjord, ble det en storslått feiring av fremtidens verdiskapere.

Nytt av året er at det ble det delt ut to førsteplasser i kategorien Beste ungdomsbedrift på Fylkesmesterskapet. Både Vestfold og Telemak fylke skulle få hver sine 1.plasser.

BioBite UB fra Bø videregåande skule gikk av med seieren i Telemark, og SnakkOm UB fra Nøtterøy videregående skole gikk til topps i Vestfold. Les videre for å bli bedre kjent med de to dyktige og engasjerte vinnerbedriftene som skal representere fylkene sine i Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter 06.-07.mai.

BUB biobite til canva

Guttene fra BioBite UB danner en bedrift som baserer seg på produksjon og distribusjon av miljøvennlig sugerør og bestikk laget av bærekraftig materiale som sukkerrør og CPLA (bioplast). «Vi ønsker å distribuere produktet vårt til kafeer og offentlige kantiner i hele Norge som et alternativ til trebestikk, pappsugerør eller plast» heter det i deres forretningsidé.

"Våre innovative sugerør og engangsbestikk skiller seg fra eksisterende produkter på det norske forbrukermarkedet. Grunnlaget for vår bedrift ble inspirert av en felles erkjennelse om at dagens bærekraftige alternativer ikke holder tilfredsstillende kvalitet. Dette drev oss til å utføre grundige markedsundersøkelser og konsultere med målgruppen for å sikre at vårt produkt ville være både ettertraktet og tilfredsstillende."
sier et utdrag fra ungdomsbedriftens delårsrapport, som er et av treffpunktene for juryens vurderingsgrunnlag.

Utfordringene som BioBite UB løser var noe hele juryen i Beste ungdomsbedrift kunne relatere seg til. Ikke nok med det, juryen var mektig imponert over resultatene som ungdomsbedriften har oppnådd siden oppstarten i september.

Juryens begrunnelse lyder:
Bedriften har utviklet produktet, løst utfordringer rundt leverandørledd, har drevet aktivt salgsarbeid og fått en fast kundebase. Bedriften utviser en modenhet både personlig og rundt konseptet som går langt utover hva som kan forventes av en ungdomsbedrift. Bærekraft, teamwork, sterk motivasjon og dyktighet - for ikke å snakke om en overlegen brukeropplevelse. Ungdomsbedriften løser et problem som vi tror alle synes er suger.

BUB snakkom til canva

SnakkOm UB fra Nøtterøy vgs har som formål å dekke kunnskapsbehovet om ungdomstiden på en direkte, ærlig, og relaterbar måte. Ved å lage en bok med tilhørende nettside og sosiale medier, ønsker vi de å forenkle kommunikasjonen mellom generasjonene ved å presentere ekte erfaringer fra ungdommen selv, kombinert med faglige innspill. SnakkOm UB ble også tidligere i vinter tildelt midler fra UE VXT fond for videre utvikling av produktet sitt. Det kan også nevnes at jentene alt har en prototype på plass.

"Utenforskap og psykiske vansker er et stort problem i dagens samfunn. Ungdata viser at 11% er veldig mye plaget med ensomhet, 15% er ikke helt fornøyd med foreldrene sine, 28% gruer seg ofte til å gå på skolen, 20% syntes ikke at de passer inn blant elevene på skolen og 8% blir mobbet minst hver 14. dag (ungdata). Dette er tall boken vår kan være med på å forebygge. Det er også tall som viser at det er behov for boken. Det er behov for et verktøy som skaper forståelse for ungdomstiden, på en enkel, direkte og relaterbar måte."
Utdrag hentet fra ungdomsbedriftens delårsrapport.

Jentene i SnakkOm UB både imponerte og sjarmerte juryen med sitt brennende engasjement og tydelige budskap. De leverte et høyt nivå på alle de tre treffpunktene for juryens vurderingsgrunnlag: pitch, intervju og delårsrapport.

Juryens begrunnelse lyder:
Dette teamet tar tak i et veldig tydelig behov for to målgrupper som kjenner hverandre svært godt. Gjengen har kommet langt mot et ferdig produkt og viser stor evne til å koble på nødvendig ekspertise. Prototypen er på plass og de viser et brennende engasjement og formidler et stort problem for mange.

BYB easycover til canva

Easy Cover UB fra Melsom videregående skole

1.plass Beste yrkesfaglige bedrift

GK Futurefemme til canva

FutureFemme UB fra Nøtterøy videregående skole

1.plass Gunnar Knudsen prisen - beste innovasjon

BUB2 Besafe til canva

BeSafe UB fra Nøtterøy videregående skole

2.plass Beste ungdomsbedrift Vestfold og Telemark

Vi skulle også hatt med oss 1.plass fra Bærekraftsprisen med oss til NM, men der vant også BioBite UB, som betyr at NM-billetten deres går videre til 2.plass i Beste Ungdomsbedrift. Bli bedre kjent med NM-finalistene våre og samtlige andre vinnerne i de 11 ulike kategoriene her!

Uten dere lærere der ute, våre engasjerte samarbeidspartnereog vår fantastiske jury ville ikke dette arrangementet vært mulig. Derfor vil vi igjen si gratulerer til alle bidragsytere! Takk for at dere er med på å gjøre dette til en stor festdag sammen med oss i Ungt Entreprenørskap, og takk for at dere investerer tid, krefter og midler inn i fremtidens verdiskapere og innovatører. Sammen får vi de unge til å oppdage sin skaperkraft! Innovatører trengs overalt!