Lansering av ØkonoMIN - personlig økonomi i videregående skole

DSC00267

Mandag 23. oktober hadde Ungt Entreprenørskap Trøndelag i samarbeid med SpareBank1 SMN lansering av vårt nye program i videregående skole, ØkonoMIN. Gjennom ØkonoMIN skal elever i videregående få lære om forbruk, sparing, låneopptak, renter, budsjett og personlig økonomi på en inspirerende måte. Målet er å ruste ungdommene for en trygg økonomisk fremtid.

Konsernsjef for næringsliv i SpareBank1 SMN Vegard Helland kickstartet lanseringen med en innføring i statusen for den norske økonomien. Elever fra Salg, service og reiseliv på Thora Storm videregående skole og lærlinger fra Trøndelag fylkeskommune var deltagere under lanseringen, og fikk opplæring i hvordan de best kan holde styr på økonomien når de kommer ut i jobb etter endt studie.


"- Vi tror at god økonomiopplæring er nøkkelen til å gi unge mennesker en solid start i voksenlivet. ØkonoMIN er vårt bidrag til å ruste dem med viktige ferdigheter og kunnskap som er avgjørende for å ta velinformerte økonomiske beslutninger i fremtiden."
Hilde Sem Lykke, leder for samfunnsutbytte i SpareBank 1 SMN
Eira og Stine kvadratisk

Under lanseringa hadde vi med oss Eira Klungerbo fra SpareBank1 SMN til å fortelle om hvordan ulike sparemetoder kan føre til at man på både kort og lang sikt kan oppnå sine sparemål, og bli sparemester.
Eira fortalte hvordan hun selv gikk frem i måten å spare til bolig, og ga deltagerne god informasjon om SpareBank1 SMN sin BSU-ordning (BoligSparing for Ungdom).

En del av læreplanverket

Programmet er forankret i Overordnet del av læreplanverket og koblet til det tverrfaglige temaet “Folkehelse og livsmestring", samt kompetansemål i Samfunnskunnskap og Matematikk. I Samfunnskunnskap skal elevene kunne drøfte hvordan personlig økonomi, kommersiell påvirkning og forbruk påvirker enkeltpersoner, grupper og samfunnet. I Matematikk skal elevene kunne vurdere valg knyttet til personlig økonomi og reflektere over konsekvensene av å ta opp lån og bruke kredittkort.

"- ØkonoMIN er et program som er etterlyst fra ungdommene selv. Elever i videregående skole skjønner at det er viktig å lære om personlig økonomi. Skolen skal styrke elevene i å håndtere livet utenfor skolen, derfor er vi stolte av å lansere et program som svarer opp elevenes ønske og skolens ansvar. Personlig økonomi handler om folkehelse og om å mestre livet. Ungt Entreprenørskap og Sparebank1 SMN vil derfor med dette programmet oppmuntre til ansvarlig økonomisk adferd og inspirere ungdommene gjennom dette til å realisere sine drømmer."
Frank Norbeck, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag

Ønsker du å vite mer om ØkonoMIN? Les mer her!


Marte Stromsem
Marthe Strømsem
Rådgiver VGS og høyere utdanning, sørlige del Trøndelag
Sara Ungt Entreprenorskap portrett 0001
Sara Kveli Skjervø
Rådgiver VGS og høyere utdanning, nordlige del Trøndelag
Stine
Stine Myhre
Merkantilt ansvarlig og rådgiver