Rogalands beste ungdomsbedrift 2024

EcoBrick UB fra Heltand VGS gikk helt til topps og ble kåret til Rogalands beste Ungdomsbedrift under fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter 20. mars.

Ecobrick beste ub 5

EcoBrick UB lager bærekraftige konstruksjonselementer som består av resirkulerte tekstiler og bærekraftig betong. Målgruppen er bistandsorganisasjoner og privatpersoner i utsatte områder som trenger et trygt og billig hjem og med hjelp av blokkene kan bygge små hus. Bedriften består av fire elever som går på topplinjen for innovasjon og ledelse.

Ønsker å skape en verden der gårsdagens avfall blir framtidens velstand.

Ideen har de jobbet med siden oppstarten av skoleåret høsten 2023. De innovative byggeblokkene bidrar i følge elevene til å løse to globale problemer: fattigdom og de enorme mengdene med klesavfall. De har produsert flere prototyper og har testet ut ulike størrelser på elementene. Sammen med aktører i lokalt næringsliv har de fått hjelp til utforming og produksjon av prototypene.

"Gevinsten med produktet vårt er at utviklingslandene kan ta i bruk ressurser de allerede har liggende til å skape fremtiden sin. Vi gir liv til tekstiler andre har dømt som avfall, men som vi mener er gull."
Fra EcoBrick UB sin forretningsplan

Se ungdomsbedriftens videopitch:

Imponerte juryen

Juryen lot seg virkelig begeistre av at ungdomsbedriften som lever sterkt både på innovasjon, bærekraft og samarbeid med næringslivet. De fremhever at teamet fremstår som kompetent, samkjørt og engasjert.

En estemmig jury lot seg imponere av en gjennomarbeidet forretningsplan og et produkt som potensielt kan skape stor verdi for mennesker i utsatte områder som har behov for trygge og billige hjem.

"Førsteplassen går til en ungdomsbedrift som tikker av på de fleste kriterier som juryen vurderer. Bedriften har en bærekraftig og innovativ forretningsløsning, og viser stor evne til læring underveis. I tillegg har de på kort tid etablert et solid nettverk og samarbeid med lokalt næringsliv"
Fra juryens begrunnelse

Juryen lot seg videre imponere over ungdomsbedriftens gjennomføringsevne samt at de handler lokalt og tenker globalt. De hevdet seg i flere av konkurransekategoriene: de vant førsteplass i Beste samarbeid med næringslivet og i Bærekraftsprisen samt andreplass i Innovasjonsprisen.

Utstilling og premieutdeling ved Stavanger Konserthus

EcoBrick UB ble utropt som Årets beste Ungdomsbedrift foran 600 elever fra 15 ulike videregående skoler som alle deltok på premieutdelingen i Stavanger konserthus. I tillegg satt lærere, jurymedlemmer og publikum i salen. Men dette var ikke den eneste prisen som ble delt ut denne dagen: vinnere i hele 15 konkurranser ble avslørt i løpet av dagen og det var derfor mange glade prisvinnere som reiste hjem etter en lang og krevende konkurransedag.

Ungdomsbedriftene sto på stand og publikum fikk se mange engasjerte elever i aksjon: Her ble forretningsideer vist fram og produkter solgt. Også samarbeidspartnerne våre hadde stand med ulike konkurranser og trekkplaster. Det kokte godt i to fulle etasjer ved nye Stavanger konserthus!

Skal representere Rogaland på NM

EcoBrick UB skal representere Rogaland i kampen om å bli Norges beste ungdomsbedrift under NM i 5. og 6. mai 2024. l. Med seg får de SleepSheep UB fra Tryggheim VGS som vant både Innovasjonsprisen og Beste yrkesfaglige bedrift med sin egenutviklede sensorpakke som gir bonden beskjed når en sau skal lamme.

To wildcard

To andre ungdomsbedrifter utmerket seg i flere konkurranser gjennom dagen. De ble derfor belønnet med wildcard som ga også dem gullbillett til NM for Ungdomsbedrifter:

  • Novus UB fra Hetland VGS gikk videre med sitt brettspill utviklet for å gjøre integrering og språkopplæringen engasjerende og lærerik.
  • Dolor UB fra Vardafjell VGS gikk videre med en innovativ massasjelue som skal lindre hodepine og migrene.

Dermed er det fire ungdomsbedrifter som utgjør Rogalandslaget og som skal representere fylket vårt under NM i mai.

Hvorfor ungdomsbedrift?

Norge trenger unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler som kan bidra i med den omstillingen vi står ovenfor. Vi trenger unge som tør å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som innovatør på sin arbeidsplass. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut verdiskaping i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv skaper sin egen arbeidsplass. Østlandsforskning (2018

"Vi er så imponert over dagens vinner og vi ser fram til at de skal representere Rogaland under NM for Ungdomsbedrifter i mai. De har en innovativ og bærekraftig idé med visjon om å skape en bedre verden . Mest av alt er de en utrolig fin gjeng som jeg vet har jobbet hardt for å komme dit de er i dag!"
Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland