Kulturgryta UB fra Stovner vgs. sørger for rent drikkevann i en flyktningleir i Bangladesh

Kulturgryta UB selger smakfulle retter på Stovner senter, og har i løpet av skoleåret mettet mange mager. Salgssuksessen skaper nå verdi på andre måter – nå slukkes tørsten hos trengende mennesker i en flyktningleir i Bangladesh.


IMG 3197

- Vi er veldig stolte av det vi har klart å oppnå. Å hjelpe trengende med rent vann føles godt. Det sier Hasnain Asghar, daglig leder i Kulturgryta UB, en ungdomsbedrift fra Stovner videregående skole. Sammen med Yahya Naser har de to gjennom skoleåret hatt salgsdager på Stovner senter hvor de serverer hjemmelaget mat fra forskjellige land. Forretningsideen går ut på at overskuddet fra hver salgsdag går til et veldedig formål i landet maten stammer fra.

- Vi vurderte flere ideer for å komme frem til en forretningsidé som kunne realiseres fra drøm til virkelighet. Vi ønsket først og fremst at bedriften skulle inneholde våre grunnleggende verdier, som er å yte, nyte og dele. Mat er et grunnleggende behov for alle mennesker, fattig og rik, og dette utviklet seg derfor til å bli Kulturgryta UB: kjøp en tallerken med mat og gi bort en tallerken til en trengende i et kriserammet land, forteller Yahya og Hasnain.

Skjermbilde 2021 05 27 kl 15 42 29

Kulturgryta UB ble startet midt i en pandemi, og på lik linje med næringslivet generelt og serveringsbransjen spesielt, har også ungdomsbedriften fra Stovner måttet tilpasse seg. Guttene forteller at det aldri var et tema å la korona hindre driften av Kulturgryta UB, men at de heller måtte tilpasse seg og tenke kreativt.

IMG 3192

- Hadde ikke pandemien truffet oss hadde vi nok hatt flere salgsdager og enda mer salg. Samtidig lærte vi å takle utfordringer på nye måter. Vi tenkte utenfor boksen og fant på nye ideer for å nå målgruppen vår – blant annet porsjonspakket vi maten for å følge smittevernreglene som stadig var i endring. Dette har gjort oss veldig omstillingsdyktige.

Kreativiteten og pågangsmotet har gitt resultater. Etter fire salgsdager har ungdomsbedriften omsatt for 30 000 kr. Planen har fra start vært at overskuddet fra hver salgsdag skulle gå til landet som ble representert under den enkelte salgsdagen. Etter nøye vurdering kom Hasnain og Yahya frem til at effekten av donasjonen ville være større hvis de ga alt overskudd til et formål. Dette ble starten på samarbeidet med Imdad Relief Foundation, en frivillig organisasjon med formål om å hjelpe trengende mennesker i kriserammede land. Ved hjelp av Imdad Relief står nå en vannbrønn ferdig i en flyktningleir i Bangladesh, hvor menneskene i leieren tidligere ikke har hatt tilgang på rent drikkevann. Ved siden av brønnen står et stort banner med teksten «Gifted by Kulturgryta UB».

IMG 3196

- Denne vannbrønnen har tilfredsstilt helt grunnleggende behov for lokalbefolkningen, og skaper trygghet og glede for dem. Fra vårt perspektiv er dette helt ubeskrivelig og denne gleden kan ikke beskrives med ord. Vi i Norge er privilegerte og er heldige som har vann i springen, men det er mange som ikke har dette. Å kunne gi til veldedighet har vært et helt ufravikelig krav for oss når det kom til å starte ungdomsbedrift. Vi er veldig stolte av det vi har klart å oppnå.

Hasnain og Yahya går i andreklasse på studiespesialiserende på Stovner videregående skole. Ansvarlig lærer for ungdomsbedriften, Ola Norheim, forteller at ungdomsbedriftene får et romslig rammeverk hvor elevene selv prøver, feiler og finner løsninger.
- Kulturgryta er vel en rollemodell for hvordan en god UB skal drives; elevene har det gøy og lærer business, de er etisk bevisste og de bygger opp et rammeverk som kan videreføres til et kommersielt AS, sier Ola, og legger til at Kulturgryta UB har vært tydelige på hva de vil og hvor de vil fra start.

- Dette er bare begynnelsen. Vi ønsker å fortsette å bidra til veldedige formål og hjelpe andre, forteller Kulturgryta UB avslutningsvis.


IMG 3202

Kulturgryta UBs beste tips til andre som skal drive Ungdomsbedrift:

  • Skap et nettverk!
  • Ha oppnåelige mål, både langsiktige og kortsiktige. Lag en fremdriftsplan for å nå disse målene!
  • Finn noe du kan jobbe med som du trives med, og som samtidig gjør en forskjell for de rundt deg.
  • Finn mentorer som hjelper deg å tenke større og som er villige til å utfordre deg!