Arbeidsglede med arbeidslivsfag

Gutta pa kjokkenet
Sverre og Jesper i Jerris Matbar EB

"Dette er en invitasjon vi ikke kan si nei til!"

Jerris Matbar EB hadde invitert UE Oslo opp til Nordstrand Ungdomsskole under "Åpen dag" for elever og foresatte. Arbeidslivsfag og Burritos stod på menyen. Det er to ting vi i UE Oslo liker, så vi tok med kameraet og god appetitt opp til Nordstrand.

Arbeidslivfag er på vei inn i Osloskolen for fullt. Faget har fått lite oppmerksomhet fram til nå, og mens elever i resten av Norge har fått jobbe praktisk, vært i utplassering og etablert elevbedrifter i faget, har Osloelevene kun fått tilbud om et fremmedspråk eller språklig fordypning. Nå er dette heldigvis i ferd med å forandre seg. De siste skoleårene har arbeidslivsfag dukket opp på flere ungdomsskoler i Oslo.

På vei inn blir vi møtt av Sverre og Jesper. To proffe, høflige 9. klassinger med godt humør og stå på-vilje. De er litt spente på kvelden. De har handlet inn råvarer for mange tusen kroner, og de trenger et godt salg i kveld for i det hele tatt gå break-even. Å tape penger er de selvfølgelig ikke interessert i, så derfor må både mat og service være på topp.

De er bare to i elevbedriften, men energinivået er høyt og praten går mens de jobber på. "Hvis du er litt lei av skolen og glad i starte opp noe nytt, bør du starte med arbeidslivsfag. Da kan du lage noe eget og få et eierskap til noe", sier Jesper.

Sverre skyter inn: "Arbeidslivsfag føles som noe annet enn vanlig skole. Det er noe nytt, spennende og lærerikt, og skoledagen føles kortere. Det hender faktisk at jeg blir stoppet opp av folk jeg ikke vet hvem er som spør om jeg er med i Jerris Matbar. Andre elevers mødre og sånt - det er litt gøy."

Jerris Matbar EB lager rask, god og sunn mat til skolens lærere og elever. De kommuniserer med kundene på Instagram og får mye feedback. Den bruker de til å lage tilbudet sitt enda bedre. Lærer Mari Myklebust Gjesdal kommer innom. Hun er faglærer i kunst og håndverk og lærer i arbeidslivsfaget. "Elevene får veldig masse nyttig kunnskap som jeg tenker er gull verdt. De får vite mer om hvordan yrkeslivet fungerer og de skaper et nettverk". Hun er strålende fornøyd med innsatsen guttene legger i elevbedriften sin.

Mari
Lærer Mari Myklebust Gjesdal, Nordstrand ungdomsskole

Nå begynner kundene å strømme på. Sverre tar bestillinger og betalinger, Jesper produserer Burritos på kjøkkenet. I gangen utenfor salgsboden har de dekorert med en photostory fra skoleåret og alt det morsomme de har gjort i faget. Dette er god markedsføring, og det trengs. Det er fortsatt få elever som velger faget, og foreldre og elever må få øynene opp for dette tilbudet. Det kan være akkurat det ungdommen trenger i en ellers teoritung skolehverdag.

Irene

Irene Brodshaug, fagkonsulent i Utdanningsetaten, har tidligere vært lærer i arbeidslivsfag. Nå jobber hun med skolestøtte og fagnettverk for skolene som har arbeidslivsfag eller skal starte opp. Hun brenner for faget og ønsker at mange flere elever velger det. Hun sier: "Det er fantastisk at flere skoler i Oslo nå tilbyr elevene på ungdomstrinnet arbeidslivsfag. Vi ønsker oss enda flere skoler på laget! Det er veldig gøy å se hvordan elever, lærere og ledere jobber med dette faget på skolene. Faget gir muligheter for praktisk yrkesrettet læring som vi vet er motiverende for mange elever."

Dette fikk vi et innblikk i under vårens fylkesmesterskap. Elevbedrifter i arbeidslivsfag fra Hauketo skole, Nordpolen skole og Nordstrand ungdomsskole deltok og imponerte stort med arbeidsglede og engasjement. Jerris Matbar EB vant til og med to førsteplasser i konkurransene "Best in business" og Spis#MerAv. Det var et synlig bevis på at de har jobbet godt. Og hvis dere lurer: Burritosen smakte nydelig!

"Hvis du er litt lei av skolen og glad i starte opp noe nytt, bør du starte med arbeidslivsfag. Du kan lage noe eget og få et eierskap til noe."
Jesper, Jerris Matbar EB
Jerry10

Snakk med rådgiveren på skolen hvis du tror at dette faget kan være noe for deg.

Mer om arbeidslivsfag kan du lese HER

Læreplanen i arbeidslivsfag kan du finne HER