Setter standarden for landbruksinnovasjon og arbeid med sosialt innenforskap

Vinner2

Soundfence SB ble vinnerbedriften under årets Fylkesmesterskap for studentbedrifter. Forretningsideen deres består av en enhet som sender ut høyfrekvent lyd og blinkende lys når et dyr passerer sensor. Den høyfrekvente lyden skal holde hjort, elg og rådyr vekk fra jordbruksområder. Juryen så stor nytte og verdiskapningspotensial i løsningen deres, og ønsker de masse lykke til videre med utviklingen.

"Det har gitt oss masse motivasjon å jobbe med Studentbedrift! Vi ser at det er et behov hos kunden, at øynene lyser opp når vi prater med de, at vi virkelig hjelper de. Det er så godt altså."
Soundfence SB
Vinner3

I år er første gang Høgskulen i Molde driver studentbedrift og deltar på Fylkesmesterskap, og nå skal de til NM! Actio SB, som har fokus på å fremme innenforskap og inkludering gjennom en tilrettelagt aktivitetskalender for innbyggere som faller utenfor, vant Beste samarbeid med næringslivet. Juryen var imponerte over hvor godt studentbedriften var i gang, med givende samarbeid med flere aktører fra arbeids- og næringsliv.

Det har vært en dag med mye energi og innovasjonskraft. Både jury og publikum er imponerte over studentenes forretningsideer. De har funnet kreative løsninger på reelle problemer som flere kan kjenne seg igjen i. I løpet av mesterskapet har studentene levert forretningsplaner, hatt intervju med representanter fra arbeids- og næringsliv, pitchet på scene og stått på stand. Ideene har variert fra ulike løsninger til gjenbruk av klær, nye måter å hindre matsvinn på, tilrettelegging av aktiviteter for å sikre inkludering i samfunnet, miljøvennlig turisttilbud og bruk av sensorikk i gårdsdrift.

Claim

Etter studentenes engasjerte pitcher, fortalte Punam Kumari Rødset om sin gründerreise for Scandinavian Crayon Company. Vi var mange i salen som kunne kjenne seg igjen i problemstillingene og historien hun fortalte. Hun har tatt tak i en personlig erfaring med sitt barn og viktigheten av å kunne utvikle seg gjennom tegning, og utviklet en egen type tegnestift som er mer egnet for barn enn de vi vanligvis ser i butikkene.

Hun hadde et klart råd til studentene: "Dersom dere skal starte opp bedrift, husk på hvorfor dere gjør det. Det kan bli tøft, og da er det viktig å huske på hvorfor man starta."

Etter Punam tok Eirik Belland fra Effee Induction over stafettpinnen. Han har startet flere selskaper de siste årene, og går visst aldri tomt for ideer. Ikke minst står han hardt på, og er god på å finne folk rundt seg som er gode på andre ting enn han.

Han ga også et tydelig råd til studentene: "Bry deg. Vær en type folk vil samarbeide med, fordi du bryr deg om andre."

Bilder av Yunus Opgård


NM-laget består av Soundfence SB og Actio SB

Vi gleder oss veldig til å følge studentbedriftene videre til NM 6. juni!

Vinner1

Resultatliste:

Beste videopitch:

1. plass: CLAIM SB

2. plass: Rent The Day SB

Bærekraftprisen:

1. plass: Soundfence SB

2. plass: CLAIM SB

Beste samarbeid med næringslivet:

1. plass: Actio SB

2. plass: Glementin SB

Beste Studentbedrift:

1. plass: Soundfence SB

2. plass: Glementin SB