Baner vei for sirkulære forretningsmodeller

Til nettside sak FMUB

Sirkulærøkonomi var et gjennomgangstema under årets Fylkesmesterskap for ungdomsbedrifter. Over 250 elever fra videregående skoler i Møre og Romsdal møttes i dag for å vise frem forretningsideene som de har jobbet med dette skoleåret. Det var en dag fylt med spenning, energi og mange inntrykk.

Siden i høst har ungdomsbedriftene jobbet med ideutvikling, markedsundersøkelser, forretningsmodeller, arbeidsmiljø og produksjon av egne produkter. Bedriftene har tatt for seg problemer knyttet til alt fra overforbruk, økende temperaturer og helse, til personlig økonomi, mobilbruk og kompetanseheving. Ungdommen har et helt klart fokus på å finne gode løsninger på store, men også hverdagslige, problemer som ikke skal skade kloden vår, men heller kanskje hjelpe den.

"Det er utrolig lærerikt og absolutt alle opplevelsene vi har møtt her er noe som vi kommer til å ta med oss videre – det er virkelig en once in a lifetime"
Elev med ungdomsbedrift

Gjennom året med Ungdomsbedrift har elevene fått kjenne på det å stå på egne ben, og de utfordringene og mulighetene det å starte bedrift byr på. Dette kan flere av de lokale aktørene fra næringslivet relatere seg til. 50 frivillige fra arbeids- og næringslivet i Møre og Romsdal stilte som jury under mesterskapet. I tillegg, som en del av ungdomsbedriftsprogrammet, har elevene skaffet eksterne mentorer som de har sparret og jobbet sammen med. Vi er glade for at så mange ser viktigheten av å jobbe med fremtidens innovatører, og vi retter en stor takk til det engasjerte arbeids- og næringslivet vi har i fylket vårt.

Juryleder Eirik Kanck fra UN Global Compact hadde følgende å si til ungdommen

"Bærekraft i dag er utrolig viktig. Og det som er så fantastisk å se for oss, er at dere har skjønt det, kontra dem som er en god del år eldre enn dere. Fortsett å være nysgjerrig, fortsett og lek og fortsett å stille spørsmål"

Tusen takk til hovedsamarbeidspartner Sparebanken Møre og til Møre og Romsdal fylkeskommune. Og ikke minst til NMK for lån av flotte lokaler.

Fire til NM for ungdomsbedrifter
Det var fire bedrifter som også vant gullbillett til Norgesmesterskap for ungdomsbedrifter som finner sted i Lillestrøm i mai: Skinne UB fra Molde videregående, TerraDesign UB fra Ålesund videregående, BRUKBART UB fra Akademiet Ålesund videregående og Deep Sleep UB fra Spjelkavik videregående.

"Vi er sterkt imponerte over ungdomsbedriftene som har levert solid jevnt over. Vi synes det er ekstra stas at det er fire bedrifter fra fire ulike skoler i fylket som blir med oss på NM. Det viser at det er stadig flere som satser på entreprenørskap i skolen i regionen. Og vi håper å få med oss enda flere lærere neste år."
Lars Øyvind Baltzersen, Daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal