Artifish fra NTNU Ålesund er Europas beste studentbedrift

Artifish gikk helt til topps under EM for studentbedrifter med sin bærekraftige og innovative løsning på lakselusproblemet. Juryen tror studentene har utviklet noe som kan bli en stor og lønnsom virksomhet i fremtiden.

Beskjaert
"Arbeidet med studentbedrift har vært utrolig lærerikt og inspirerende. Det har vært en pådriver for å jobbe hardt på skolen, og det har vært motiverende å jobbe mot et mål."
Henrik Emblem-Lund

De syv studentene fra NTNU i Ålesund har utviklet et treningsprogram kalt EDDI (Educational Digital Intelligence), som vil gjøre rensefisk til mer effektive lusespisere. Det vil føre til færre lakselus, vekst i næringen og økt dyrevelferd i oppdrettsmerdene.

Juryleder Bård Stranheim fra innovasjon Norge var imponert over den innovative løsningen, og Ferd valgte også å gi prisen for beste sosiale entreprenør til Ålesundsbedriften.

- Artifish hadde en overraskende løsning på et stort problem for oppdrettsnæringen, og vi i juryen ble overbevist om at forsøkene de har gjort i laben vil fungere i det virkelige liv. Vi tror at denne løsningen kan ha en avgjørende betydning for å bytte ut miljøskadelige stoffer med en bærekraftig løsning som kommer fra naturen selv. Teamet viste stor innsikt i fagområdet og problemet, og de har utviklet en løsning som kan bli en stor og lønnsom virksomhet, sier Stranheim.

Han understreker at Artifish øker dyrevelferden, både hos rensefisken og hos laksen.

- I våre øyne er det en genial løsning, sier han.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø åpnet EM som ble arrangert på BI i Oslo 24-25. juni. Det var 15 deltagende lag fra 14 land i Europa, og alle studentene har jobbet beinhardt det siste skoleåret for å bygge sin egen bedrift. De har samarbeidet med næringslivet, fått veiledning fra mentorer og utfordret seg selv på kreativitet, samarbeid og nytenkning. Læringskurven har vært bratt, og for Artifish ledet den rett i mål.

- Arbeidet med studentbedrift har vært utrolig lærerikt og inspirerende. Det har vært en pådriver for å jobbe hardt på skolen, og det har vært motiverende å jobbe mot et mål. Vi har lært mye om oss selv i løpet av året, og vi har utviklet oss sammen som et team, sier Henrik Emblem-Lund, styreleder i Artifish.

I tillegg til at Artifish fikk 1. plassen i EM og prisen for beste verdi for samfunnet i samarbeid med Ferd, gikk JA Alumni sine lederskapspriser til

styreleder Henrik Emblem-Lund og daglig leder Simen Sæther i Artifish.

- Hele opplevelsen av Ungt Entreprenørskaps studentprogram har vært veldig lærerikt, vi har lært utrolig mye om ledelse og lagarbeid og om oss selv generelt. Jeg oppfordrer alle elevene til å bli med på dette eventyret, sier Sæther.

Vi i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal ønsker Artifish lykke til videre!