Gründeridol - En pitchekonkurranse for hele Troms og Finnmark

I august startet de fra bunnen av – nå har elevene pitchet sine forretningsidéer foran Innovasjon Norge Arktis.

I desember deltok 300 elever på videregående skoler i Troms og Finnmark på pitchekonkurransen «Gründeridol», hvor de pitchet forretningsidéene til sine nyopprettede ungdomsbedrifter foran en erfaren jury fra næringslivet. Ungdommene skuffet ikke.

Grunderidol pitch bilder 22 37 min
Grunderidol pitch bilder 22 36 min

Samarbeid med Innovasjon Norge Arktis

Formålet med Gründeridol er å gi ungdomsbedrifter i Troms og Finnmark en arena hvor de kan få tilbakemeldinger og råd fra næringslivet, samt å utvide deres nettverk og gi dem øvelse i å selge sin egen forretningsidé - et must dersom de ønsker å gå helt til topps under Fylkesmesterskapet.

Nytt for Gründeridol i år var at Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark har inngått ett toårig samarbeid med Innovasjon Norge Arktis, som går inn som hovedsamarbeidspartner for pitchekonkurransen. I tillegg til å sitte i juryen bidrar også Innovasjon Norge Arktis med profesjonell veiledning og oppfølging av ungdomsbedriftene som vant, i håp om å skape økt verdiskaping i nord:

"Vi må heie på strukturert galskap og løfte frem de som tørr! For er det en ting som er sikkert, verken vi eller verden har råd eller tid til å bli værende der vi er i dag.  Vi må styrke og geleide de som tar valget om å bli med i kampens hete, for å skape løsninger verden trenger. Vi skal være en døråpner og en lagspiller til verdens vanskeligste risikosport, gründerskap!"
Atle Malinen, Innovasjon Norge Arktis

Årets Gründeridol

Gründeridol ble avholdt i fire byer i desember: Finnsnes, Tromsø, Alta og Harstad. I tillegg måtte en femte gjennomføring i Vadsø utsettes til januar på grunn av værproblemer som hindret flere skoler å delta. Likevel var det mer enn 300 elever som pitchet sine idéer, og her er vinnerne:

Finnsnes 1. desember:

🥇 Fisherman's Gold UB fra Senja Videregående Skole, avd. Gibostad

🥈 Closed UB fra Kongsbakken Videregående Skole

🥉 Nordrøkt UB fra Senja Videregående Skole, avd. Gibostad


Tromsø 5. desember:

🥇 KjørPå UB fra NTG Tromsø

🥈 Kul-PR UB fra Breivang Videregående Skole

🥉 TravelAdTromsø fra Breivang Videregående Skole


Harstad 6. desember:

🥇 Nordic Salt UB fra Heggen Videregående Skole

🥈 SecureIt UB fra Stangnes Rå Videregående Skole

🥉 Bar2Go UB fra Heggen Videregående Skole


Alta 6. desember:

🥇 Alta Suvernir UB fra Alta Videregående Skole

🥈 Future UB fra Alta Videregående Skole

🥉 Sami Huksen UB fra Karasjok Videregående Skole

Vadsø 5. januar:

🥇 Fruktose UB fra Vadsø Videregående Skole

🥈 S-Omsorg fra Båtsfjord Private Videregående Skole

🥉 Finnbar UB fra Vadsø Videregående Skole

Grunderidol pitch bilder 22 13

Neste stopp: Fylkesmesterskapet

Gründeridol er på mange måter den første store milepælen for mange ungdomsbedrifter, og representerer det øyeblikket når idéen deres beynner å strekke på beina. Etter tilbakemeldingene fra juryen er det derfor mange av bedriftene som vender øynene mot Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i mars.

For første gang noensinne skal Fylkesmesterskapet gjennomføres som ett stort arrangement i Tromsø for elevene i både Troms og Finnmark. Det er en stund til mars, men påmeldingen til FMUB starter allerede 4. januar. Finn ut mer om Fylkesmesterskapet her.

Trine UETF 2021
Trine Hogseth
Rådgiver, VGS-ansvarlig Finnmark