Elevbedriften startet på Kolbotn Torg - nå skal Oppegård Brus ta nye markeder med storm

Oppegard Brus EB

F.v: Fabian Mesgrahl, Andreas Barnholt Skulberg og Lars Bjergene.

"Vi lærte ting vi aldri ville lært av å lese i en lærebok."
Andreas Skulberg, Oppegård Brus

Visjonen: å endre brusmarkedet til naturlige og folkevante ingredienser foruten de kunstige tilsetningene og aromaene. Ambisiøst? Absolutt. Umulig? Ikke for Oppegård Brus!

Skoleåret 2018/19 startet Lars Bjergene, Fabian Mesgrahl og Andreas Barnholt Skulberg opp elevbedriften Oppegård Brus EB på Ingieråsen skole. De ønsket å levere en brus laget på naturlige og lokale ingredienser der det er mulig, i tillegg til å levere brus med tilpasset etiketter til for eksempel bedrifter eller arrangementer.

Etter endt skoleår valgte guttene å fortsette bedriften sin, og er tydelig på at dette er noe de brenner sterkt for, ifølge Andreas Skulberg.

- Vi ønsket å fortsette av flere grunner, men selvfølgelig gjorde vi det rett og slett fordi det er gøy og vi får så mange gode tilbakemeldinger på arbeidet og produktene. En annen grunn er også det faktum at vi har lagt ned såpass mye jobb og arbeidstimer for å starte denne bedriften, og ønsket derfor å ikke la alt det være forgjeves.


Elevbedrift er et praktisk program hvor elevene utvikler samarbeidsevner, kreativitet og initiativ gjennom etablering og drift av sin egen bedrift. Lærerne kobler arbeidet opp mot læringsmålene i ett eller flere fag i tillegg til tverrfaglige temaer. Gutta i Oppegård Brus er tydelige på at Elevbedrift er en annerledes måte å lære på, som gir erfaringer de får nytte av når de er ferdige på skolen.

Oppegard Brus EB illustrasjon

- Å starte og drive en elevbedrift har vært en lærerik opplevelse for oss alle, og det har vært veldig gøy å holde på med en litt annerledes form for læring som ikke er teoretisk men høyst praktisk. På den måten er det lettere å forstå hva som kreves når man skal drive en bedrift, av alt fra økonomi til logistikk. Videre fikk vi også mange erfaringer på veien som garantert vil komme til nytte senere i voksenlivet, og dette var ting vi aldri ville lært av å lese i en lærebok.

Fremtiden for Oppegård Brus er lys, og guttene jobber hardt for å komme inn på det tøffe markedet i Oslo. De er samtidig opptatt av å opprettholde sin lojale kundebase i Oppegård, som de er tydelige på vil være deres første prioritet. På spørsmålet om de vil anbefale andre lærere å ta i bruk Elevbedrift som metode i sine fag, er svaret tydelig:

- Vi vil definitivt anbefale Elevbedrift videre dersom man skulle vurdert det. Det var veldig gøy å holde på med noe eget i skoletiden, men også fordi man fikk anledning til å være med venner og møte og bli kjent med andre elevgründere.

Les mer fra Viken