Spennende muligheter på Voss

Elevene som studerer Informasjonsteknologi og medieproduksjon ved Voss gymnas, kjører ungdomsbedrift i år.

Voss gymnas UB

I festsalen fra 1919 møter vi 24 ungdommer i startgropen på arbeidet med å etablere ungdomsbedrift. De vet ikke helt hva de går til, men flere av elevene sier at de ser frem til å få mer erfaring.

Sara Tokheim og Knut Bordal fra Ungt entreprenørskap er klar for å veilede, engasjere og dele sine beste tips med elevene.

Aimals PC kasse UB
Det sitter to ungdomsbedrifter i hver sin del av festsalen. «Aimals PC kasse UB» fra VG1 har allerede bestem en daglig leder. Han heter Ulrik Holmelid Elvik (rød genser, midt i bildet). Ulrik gleder seg til å gjøre noe gøy på videregående. «Jeg gleder meg til å være daglig leder». «Gleder meg til å få ansvar og å kunne sjefe litt», sier han lurt.

Til høyre for Ulrik, sitter økonomiansvarlig, Christoffer Berthelsen. Han gruer seg ikke til å ha ansvar for økonomien. Han er enig med Ulrik og gleder seg til ansvaret.

I år skal juleavslutningen streames og ungdomsbedriften har fått oppdraget. Det er trygt å si at koronasituasjonen har ført til ekstra etterspørsel etter kompetanse innenfor IKT.

Aimals PC kasse UB

NexxIT UB
Den andre ungdomsbedriften er «NexxIT UB», med slagordet «we make IT happen». De er VG2 elever og har allerede et LAN-oppdrag på skolen i februar. De ønsker ellers å kunne tilby kursvideoer og opplæring innen IKT.

Engasjert lærer
Lærer, Helge Søfteland, er ny som lærer. Han har jobbet 17 år i naturredaksjonen i NRK og den siste tiden i lokalavisen på Voss. Helge har stor tro på det å jobbe med ungdomsbedrift. Han sparer ikke på superlativene.

"Ungdomsbedrift er det mest verdifulle elevene kan gjøre på videregående skole. Mer reell arbeidstrening får du ikke."
Helge Søfteland

«Når vi finner elementer av dette i så mange deler av læreplanen, hvorfor da ikke snu på det?» «Hvorfor ikke starte med ungdomsbedrift som utgangspunkt, for så å legge til det som passer, istedenfor å se på ungdomsbedrift som et tillegg?" spør han engasjert.

En god start
Elevene har i løpet av dagen både fått noen nye ideer og noe å tenke videre på.

De to bedriftene har landet på at de vil tilby litt ulike tjenester. De kunne fort blitt konkurrenter i samme marked, men ønsker heller å spille på hverandre og hjelpe hverandre frem.

Samme kveld tikker det inn en melding fra Helge. Han takket for inspirerende besøk. «Førsteklassen måtte jeg jage ut av klasserommet kvart på fire, de har tatt helt av», melder han.

Assisterende rektor, Håvard V. Styve, kunne også melde om at han hadde hatt elever på døren etter at vi hadde vært der. De hadde vært veldig engasjerte.