Grasdal skule gikk av med seieren i SMARTere energi

Fylkesvinnerne

Selv med en digital fylkesfinale stilte hele syv kommuner i årets finale. Grasdal skule gikk av med seieren. Elevene fra Grasdal viser en FANTASTISK kreativitet. Her var vinnerlaget helt suveren. Løsningen er helhetlig og har et tydelig konsept, mener dommerne. I tillegg til et energi- og miljøfokus, har elevene også tenkt at det skal være kjekt å benytte seg av framkomstmiddelet. Dette var gøy!

Årets vinnerbidrag er laget av elevene Anna-Emira, John Adrian, Mathias og Nora. De har laget et transportmiddel som heter Spunk. Elevene forteller at Spunk er oppkalt etter en lakrisboks og en Pippi Langstrømpe historie. Det synes vi passer fint siden Pippi Langstrømpe helt sikkert hadde elsket denne bussen.

Takning 4
Grasdal
Hydrotermisk
Passasjerer
Kakerom

Transportmiddelet er halvt buss og halvt søppelbil. Bussen har et lukket og luktfritt forbrenningsanlegg, og om du har med en søppelpose får du rabatt på billetten. I tillegg til å gå på bioenergi har bussen blant annet to regnkraftverk på taket. Det ene har en overflate av teflon. Elevene kan fortelle at når det regner på teflonet blir det laget elektriske ladninger, og disse elektriske ladningene kan vi gjøre om til energi. Dette er en oppfinnelse fra Hong Kong som kan passe godt på Vestlandet i fremtiden.

Elevene har virkelig tenkt igjennom alt ved deres transportmiddel og her er mange detaljer. Hvis du ønsker å være aktiv, kan du sette deg fremst i bussen og hjelpe til ved å trø på pedalene som er der. Hvis du kommer med rullestol, er det avsatt plass bak, og har du bursdag er det et eget kakerom helt bakerst. Bussen har en skilpadde som maskot, og på siden av bussen er det reklame som skal få folk til å ville ta bussen og til å være med å redde miljøet. Bussen har også en egen supermekaniker som er spesialist på alle de ulike energiteknologiene bussen bruker.

Elevenes lærer, Lise Herland, synes dette med at elevene tenker ut og jobber frem ideer, som bare de har kommet på, som de eier, er veldig givende. De ideene som elevene kanskje tenker er barnslige eller teite, er ofte det de ideene som kan bli til noe virkelig interessant når de jobbes videre med. Aller helst vil vi ha mye mer av sånne prosjekter med denne måten å jobbe og lære på, sier Lise. Elevene synes det var gøy, spennende og lærerikt å jobbe med SMARTere ernegi.

"Det var vanskelig i starten, men så skjønte vi det etterhvert og da ble vi ivrige."
Evie, elev
Dommere

Våre dyktige dommere var imponerte over elevene. Vi var så heldige å få med oss Hans-Kristian Ringkjøb (fra venstre), med doktorgrad i fornybar energi, Berit Heltne, daglig leder i en Gründerbedrift, og Lars Leegaard Marøy, selveste sjefen for VilVite. Det var ikke lett å plukke ut vinnerne, men de klarte det uten å krangle. Andreplassen gikk til Bergen og Liland skole, mens tredjeplassen ble tildelt Skulestad skule på Voss. I tillegg ønsker dommerne å gi hederlig omtale til finalens fineste modell. Her stilte Røldal skule i en egen klasse med sin utgave at Hardangerfjorden. Gratulerer så mye til alle sammen!

2 plass
Liland skule
3 plass
Skulestad skule
Hardangerfjorden
Gratulerer alle sammen