Entreprenørskap ved Voss ungdomsskule

I høst var vi så heldige å få holde kick off for elever på 8. og 9. trinn, som har Utvikling av produkter og tjenester, ved Voss ungdomsskule. I mars var vi tilbake for å høre elevene presentere elevbedriftene sine for oss. Mye har skjedd på 6 måneder.

Elevbedrift er en fleksibel metode hvor elever starter, driver og avvikler sin egen lille bedrift. For lærer, Kari Slettemark, er dette tredje året hun har elevbedrifter, og ifølge henne selv, det året hun kommer til å huske best.

Drengen lite

Elevbedriften “Drengen”

En av elevbedriftene vi møter er “Drengen”. Tre gutter som er glad i fysisk arbeid, og som alle har erfaring med gårdsarbeid fra før. De har fått på seg egne t-skjorter med egenprodusert logo. I elevbedriften har de hatt ulike oppdrag som; skogsarbeid, foring av dyr, passe sauer og de har også laget en ny grind. Covid-19 har gjort at de kun har arbeidet på én gård, men er klar for å utvide til flere gårder. Det er tydelig at disse guttene vet hva de driver med, og etter å ha sett bilder av den nye grinden de har laget, er det ingen tvil.

Voss bilvask lite

Elevbedriften “Voss bilvask”

“Voss bilvask” er en annen elevbedrift vi ble bedre kjent med på Voss ungdomsskule. Elevbedriften består av fem gutter. De forteller at ikke alt har gått på skinner, men at de har lært mye underveis. At det ble bilvask, er litt tilfeldig, sier guttene, men det kommer frem at de er glade i bil, alle sammen. Guttene kunne ingen ting om bilvask før de startet, men har nå kjøpt inn bilprodukter selv og øvd på å vaske bil. En dag var det litt for kaldt så da frøs vaskevannet på bilen med en gang, men nå ser de frem mot en årstid med mange skitne biler på veien, og mange bileiere som ønsker en vårrengjøring. Vi ble utrolig imponert over presentasjonen til disse guttene. Her var det tydelige roller i bedriften og guttene har lært mye om både bilvask og samarbeid underveis.

Kari Slettemark

Elevbedriftslæreren

Læreren, Kari, som har fulgt elevbedriftene dette skoleåret, forteller oss at det har vært litt ulikt hvor langt elevbedriftene har kommet, men at alle nå har klart å bygge opp gode bedrifter.

Grunnen til at det har gått så bra i år, mener Kari er fordi mange har vært klar til å komme seg ut i arbeid tidligere, noe som gir motivasjon, og at de har hatt klare mål for hva pengene skal brukes til. Første mål har vært å investere i egen bedrift, og flere av gruppene har kjøpt merchandise med egen logo på.

Kari er en lærer som ikke er redd for å ta kontakt med oss i Ungt entreprenørskap når hun lurer på noe. Noe vi er veldig glade for. Vi spurte henne hva hun synes hun fikk igjen for å ha kontakt med oss, og dette er hva hun svarte:

"Jeg får støtte og trygghet, og dere er jo bare en telefonsamtale unna. Dere har alltid vært hjelpsomme, og jeg føler ikke jeg kan stille for dumme spørsmål. Så dere har ryggen min da, føler jeg."
Kari Slettemark, lærer

Det er akkurat slik vi ønsker å ha det. Tusen takk for oss!

Om dere ønsker å høre mer fra guttene i Drengen og læreren deres, Kari, så kan dere lytte til podkasten Lærertanken og episoden; ELEVBEDRIFT. Dere finner episoden også på Spotify, ITunes og der du lytter til podkast.