Årsmelding 2024: Vestland

Ungt Entreprenørskap Vestland er med å styrke en entreprenørskapskultur som skaper verdier for både unge på vei inn i arbeidslivet, skolene, næringslivet og samfunnet som helhet. For å sikre innovasjon og vekst i både privat og offentlig sektor, trenger vi en ny generasjon med skapere og problemløsere som kan bidra med sosiale, kulturelle og økonomiske verdier.
Gjennom våre undervisningsprogram utvikler vi fremtidens nøkkelkompetanser hos elever og studenter ved å integrere entreprenørskap, personlig økonomi og jobbtrening i utdanningen. I praktiske og engasjerende metoder lærer de unge å tenke kreativt, samarbeide, løse problemer og ta initiativ – ferdigheter som er avgjørende i morgendagens arbeidsliv!
UE Vestland jobber for en bærekraftig samfunnsutvikling ved å forberede unge på fremtidens arbeidsmarked og legge til rette for innovasjon og verdiskaping. Vårt arbeid er forankret i bærekraftsmålene og bygger bro mellom utdanningssystemet og næringslivet. Samtidig ser vi at arbeidslivet i økende grad er opptatt av rekruttering allerede i grunnskolen. Å vekke interesse for gründerskap, ulike yrker, og bransjer tidlig er viktig for å sikre at unge velger utdanningsløp som møter fremtidens kompetansebehov.
Vi er takknemlige for våre samarbeidspartnere som investerer i unge og bidrar til å forme morgendagens arbeidsstyrke. Sammen skaper vi muligheter og legger grunnlaget for fremtidig suksess i alle deler av samfunnet.
Vi takker styret og våre viktige samarbeidspartnere.
Gry Sæterdal
Daglig leder
Her er høydepunkter fra 2024
Grunnskole
UE Vestland leverer undervisningsprogram i hele grunnskolen. 2024 var nok et år med høy aktivitet både i barneskolen og på ungdomstrinnet.

Kommuneavtaler i Vestland fylke
Kommunemedlemskap er helt sentralt når vi skal tilby undervisningoppleggene til UE i grunnskolen. Vi ønsker å takke våre 29 medlemskommuner for tilliten og at vi nå kan tilby skolene gode undervisningsopplegg og oppfølging!
"Jeg vil oppfordre alle kommuner til å tegne kommunemedlemskap i Ung Entreprenørskap Vestland. Dette gir en unik mulighet til å investere i fremtiden for våre unge. Gjennom medlemskapet får kommunene tilgang til et etablert nettverk og undervisningsprogram som bidrar til å utvikle entreprenørskapskultur blant unge. Dette vil ikke bare styrke deres ferdigheter og muligheter i arbeidslivet, men også fremme innovasjon og bærekraftig vekst lokalt. Ved å engasjere seg i Ungt Entreprenørskap kan kommunene være med på å forme en dynamisk og konkurransedyktig fremtid for Vestland, samtidig som de investerer i kommende generasjoner"
SMARTere Teknologi 2024
SMARTere Teknologi har som i flere år tidligere hatt god deltakelse skoleåret 23/24. I år deltok 1 979 elever og 75 lærere i programmet.
SMARTere Teknologi viser igjen at undervisningsopplegget får frem kreativitet, mestring og skaperglede hos elever. Et eksempel på hvordan SMARTere Teknologi skapte mestring hos elever er fra en gruppe elever som vant kommunefinalen i sin kommune, og kom videre til fylkesfinalen. Lærer fortalte hvordan de andre i klassen egentlig ikke hadde noen tro på denne gruppen, da de vanligvis var de som lagde mye støy og uro i klasserommet. Da gruppen vant kommunefinalen fikk de hjelp fra de andre i klassen til å forbedre løsningen sin, og ble sett på som vinnere og de «SMARTE» i klassen. Denne gruppen tok en pallplassering i fylkesfinalen, og sto med rak rygg under premieutdelingen. De hadde fått en annen mestringsopplevelse på skolen, og hadde tydelig kjent på masse mestring og stolthet underveis.
Gruppen utviklet et konsept for en fabrikk som hentet inn slam og avfall fra oppdrettsnæringen. De kombinerte bærekraftige teknologier og kildesortering for å gjenvinne og utnytte avfallet. En av de mest spennende ideene var å bruke næringsstoffene i slammet til å lage sjampo, som skulle bidra til å motvirke hårtap og skape arbeidsplasser lokalt..
Samarbeid med VilVite
Vi fortsatte i år det gode samarbeidet med VilVite med å tilby læringstilbudet "Kreativitet og Entreprenørskap" til skoler som gjennomfører SMARTere Teknologi. Her fikk skoler besøk av oss og VilVite og prøvd seg på å løse problemstillinger.
I 2024 gjennomført vi flere fysiske og digitale lærerkurs i fylket. Totalt deltok 134 lærere fra grunnskole på kurs over hele fylket.

Elevbedrift
I 2024 etablerte 968 elevar i Vestland elevbedrifter. Desse fordelte seg på 201 bedrifter. Det var også 201 lærere som tok i bruk elevbedrift. Det er gledeleg at mange tek i bruk elevbedrift som pedagogisk metode. Dette er i tråd med at elevbedrift som metode går som hand i hanske saman med fagfornyinga. Målsettinga er vidare vekst i åra som kjem.
Jordeplegudl EB – suksess med lokal berekraft og entreprenørskap
Då fem engasjerte elevar frå 9. klasse ved Lærdalsøyri skule starta elevbedrifta Jordeplegudl EB, var målet klart: å laga eit berekraftig, lokalt forankra produkt som kunne gi nytt liv til poteter som elles ville blitt selde som B-poteter. Det dei kanskje ikkje visste då, var at dei skulle skape ein av dei mest populære elevbedriftene i Sogn – og ta heim sigeren i konkurransen om beste elevbedrift i den lokale messa.
Frå idé til suksess
Med utgangspunkt i Lærdal sine tradisjonar og det lokale ordet for potet, "jordeple", utvikla elevane eit heilt unikt potetgull. Dei valde å satse på kvalitet, kortreiste råvarer og ei tydeleg lokal identitet. I tillegg til sjølve produktet, arbeidde dei målretta for å utvikle emballasje som var både estetisk tiltalande og resirkulerbart – noko mange store chipsprodusentar framleis strevar med.
Populært produkt og sterkt engasjement
Jordeplegull vart ein umiddelbar suksess. Kvar einaste produksjonsrunde vart utseld på rekordtid, og elevane fekk raskt eit rykte for å levere eit knasande godt produkt. Dei var også svært dyktige på marknadsføring, og profilerte seg aktivt rundt det lokale "jordeple"-omgrepet.
I tillegg til å vinne prisen for beste elevbedrift under entreprenørskapsmessa for skulane i Sogn, deltok Jordeplegull på Lærdalsmarknaden. Der fekk dei presentert produktet sitt for eit breiare publikum og fekk nye erfaringar med sal og kundeinteraksjon.
Vidare drift og framtidsplanar
Suksessen har gitt elevane motivasjon til å vidareutvikle bedrifta. Dei ser no på moglegheiter for å fortsetje drifta, anten i same format eller gjennom samarbeid med lokale aktørar. Gjennom arbeidet med Jordeplegudl har dei ikkje berre lært om entreprenørskap og berekraft, men også om samarbeid, innovasjon og verdien av å ta vare på lokale ressursar.
Jordeplegull er eit strålande døme på korleis elevbedrifter kan kombinere lokalt engasjement, berekraft og innovasjon – og samtidig skape ein ekte suksesshistorie.

Elevbedriftsmesterskap
Ungt Entreprenørskap Vestland arrangerte totalt 4 elevbedriftsmesterskap i 2024. Sognemessa i Lærdal og regionmesterskap i Bergen, Voss og Førde.
Les mer om mesterskaper i Lærdal HER.

Økonomi og karriereval
167 elevar var med på økonomi og karriereval. Dette var en nedgang fra 2023 hvor 791 deltok. Nedgangen skyldes at Sparebank 1 Sogn og Fjordane gjennomgikk en rebranding på høsten 2024, og flyttet alle sine gjennomføringer til 2025. Vi samarbeider i nordfylket med Sparebank 1 Sogn og Fjordane og i sørfylket med Sparebanken Vest.
Videregående skole
Årets entreprenørskapslærer 2024!
På fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter 2024 i Førde ble Ståle Walsvik frå Høyanger vgs kåret til årets entreprenørskapslærer Vestland. Han ble da automatisk nominert av UE Vestland til tittelen «Årets entreprenørskapslærer Norge» i samarbeid med Virke. Blant de 8 nominerte lærerne i til den gjeve tittelen så var det altså vår egen Ståle Walsvik som stakk av med seieren. Ståle har over mange år vært med å bygge opp en kultur for entreprenørskap ved Høyanger vgs, noe som igjen har ført til at skolen har en formidabel satsing på blant annet ungdomsbedrift. Mellom 70 og 80% av elevene ved skolen driver ungdomsbedrifter hvert eneste skoleår. I dette arbeidet er Ståle sentral både som tilrettelegger, inspirator, motivator for hele skolen i tillegg til å være ansvarlig lærer for ungdomsbedriftene på elektrofag. Ståle også avdelingsleder og assisterende rektor ved skolen. Det gjør at han kan være med å trekke i trådene også som skoleleder.
I juryen sin begrunnelse for tittelen heter det blant annet: Ståle samarbeider tett med lokalt arbeids- og næringsliv både før, underveis og etter utvikling av ungdomsbedriftene. Han arrangerer Kick off med lokale bedrifter der elevene får umiddelbar tilbakemelding på sine ideer og kan finne mentorer til deres forretningsideer. Han jobber systematisk med å løfte yrkesfagene og er opptatt av at elevene skal oppleve stolthet for egen fag- og yrkesutøving.
Det blir satt av tid ved skolen til at elevene får rom til å utvikle egne produkter og være ute i felten. Elevene blir oppfordret til å prøve og feile og den lokale forankringen og stoltheten står sterkt. Entreprenørskap er noe som gjennomsyrer læringsaktivitetene ved Høyanger vgs. Vi gratulerer Ståle og hele Høyanger nok en gang med den gjeve utmerkelsen.

Fylkesfesten og Vestlands beste ungdomsbedrifter!
Fylkesmesterskap Ungdomsbedrift 2024 ble gjennomført som én stor fest på to lokasjoner! Dette er som alltid årets høydepunkt for alle involverte. I år har 1 465 elever og 236 lærere startet ungdomsbedrift i Vestland.
Jord fjord bord dagen
Som et ledd i UE Vestland sin deltagelse i det nasjonale LMD prosjektet finansiert av Landbruks- og matdepartementet ble Jord-Fjord-Bord dagen arrangert på Sogndal vgs den 1. februar. Et tilsvarende arrangement ble gjennomført på Fusa vgs 25. og 16. januar. LMD prosjektet tar sikte på å fremme entreprenørskap og ungdomsbedrift på programområdene restaurant- og matfag og naturbruk. Det er en ypperlig arena for å øke rekruttering av elever til begge programområdene. I tillegg til Jord-Fjord-Bord dagene har vi også med oss lærere på kurs i regi av UE Norge.
Jord-Fjord-Bord dagen på Sogndal vgs var en dag fullspekket med praktisk læring for elevene. I tillegg til elever fra restaurant- og matfag ved Sogndal vgs hadde vi med oss 7 ungdomsskoleelever fra regionen. Ungdomsskoleelevene ble fordelt på lag sammen med en eller flere vgs elever og de fikk i oppgave å lage lunsj til alle som var med på arrangementet. Utgangspunktet var «slappe» grønnsaker i form av datovarer som vi fikk fra butikkene rundt og hjortenakke som ifølge vår kokkeekspert Thomas Holme Smådal er en undervurdert råvare. Med dette som utgangspunkt, i tillegg til tilgjengelige råvarer fra kjøkkenet, skulle elevene bruke kreativitet, tenke «ut av boksen» og komme opp med egenproduserte retter til lunsjen. Med oss på laget hadde vi nevnte Thomas samt flere lokale kokker som fungerte som mentorer. Resultatet var upåklagelig, og maten smakte helt fortreffelig. Flere av elevene som deltok er i dag med i ungdomsbedrift på restaurant- og matfag ved Sogndal vgs.
NM for ungdomsbedrifter
I starten av mai reiste fem ungdomsbedrifter østover for å delta på NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm.
Syretest
I oktober syretestet 68 ungdomsbedrifter ideene sine for rådgivere fra næringslivet. Her fikk ungdommene gode innspill til hvordan de kunne utvikle ideene sine videre i arbeidet med egen bedrift.
Leder for en dag
I år var det Louise Hestholm fra Vestland som fikk prøve seg som leder for en dag.
Hun har vært daglig leder i studentbedriften Abel SB og fikk prøve seg som leder for en dag med administrerende direktør i Forskningsparken, Bjørn Erik Reinseth.
Les mer om hennes dag HER.
Høyere utdanning
Frontrunner - nytt intraprenørskapsprogram
I 2024 lanserte Ungt Entreprenørskap det nye programmet Frontrunner, et intraprenørskapsprogram som gir studenter erfaring med å løse komplekse og tverrfaglige problemstillinger i samarbeid med aktører fra arbeids- og næringsliv.
Gjennom en strukturert innovasjonsprosess i fire faser arbeider studentene med reelle utfordringer som krever innsikt og samarbeid på tvers av fagområder og sektorer. Programmet fremmer tverrfaglig problemløsing og verdiskaping for både studenter, oppdragsgivere og utdanningsinstitusjoner – og kan inngå som del av praksis eller eksamen.
Frontrunner gir studentene viktig erfaring med intraprenørskap og samarbeidsprosesser, og bygger bro mellom utdanning og samfunnets behov for innovasjon.

De første som har gjennomført Frontrunner-programmet i Vestland er studenter ved bachelor i folkehelsearbeid med vekt på kosthold og fysisk aktivitet. I samarbeid med GC Rieber Fondene fikk de bryne seg på en kompleks og høyaktuell problemstilling: Hvordan kan vi takle den kommende eldrebølgen?
Gjennom tre intensive uker jobbet studentene tverrfaglig og intraprenørielt, med støtte og innsikt fra eksperter i arbeids- og næringslivet. Resultatet ble seks spennende og varierte løsningsforslag, som ble presentert med stort engasjement foran medstudenter og inviterte gjester på Vestlandshuset.
Nå fortsetter flere av studentene reisen gjennom etablering av Studentbedrift, der noen av løsningene fra Frontrunner skal videreutvikles. Dette er et inspirerende eksempel på hvordan praktisk entreprenørskap og samfunnsutfordringer møtes i utdanningen – med potensial for reell verdi.
NM for studentbedrifter
I juni ble NM for studentbedrifter gjennomført. Vestland stilte i 2024 med en studentbedrift.
Abel SB fra Høyskolen Kristiania. Dette var den beste av 126 studentbedrifter i Vestland i 2024. 35 forelesere tok i bruk studentbedrift i sitt undervisningsopplegg i 2024.