Elevbedrift gir nytt liv til til nærmiljøet!

En torsdag i november var UE så heldige å bli invitert på lunsj hos Råmalm kafe da Coop-butikken på Løkken Verk skulle feire jubileum. Her ble vi møtt av smilende ungdom og fornøyde voksne som gjerne ville vise frem suksesshistorien om Råmalm EB.

"Det er imponerende å se at de har denne drivkraften til å starte noe. At de starter helt på «scratch», får tak i et tomt lokale og er med på hele prosessen. Elevene lærer at de må investere i noe før de får høstet noe."
Aasmund Lie, næringssjef i Orkdal kommune
Ramalm November22 6

Bak elevbedriftene finner vi ildsjelene og primus motor for elevbedriftene Jon Erling Smedplass og Odd Magnus Sjøtskift. De, sammen med flere lærere fra Løkken Verk Montessori skole, underviser i flere av de aktuelle fagene som knyttes mot elevbedriftene og kan fortelle at elever fra alle ungdomstrinn og fra flere ulike fag er med for å drive kafeen. I tillegg har skolen en rekke «underprosjekter» og elevbedrifter som lager ulike produkter som tennbriketter som kan selges på Råmalm.

Ungdommene har også fått arbeide på hogstfeltet på andre siden av veien etter avtale med blant annet Pensjonistforeningen. Til våren skal elevbedrifter få selge ved fra dette arbeidet gjennom Råmalm EB og Jon Erling forteller at det hadde blitt vanskelig å få til alt dette uten den støtten de har fått fra både ildsjeler, foresatte og ikke minst lokal næring som har bistått med både snekkerarbeid, rørlegging og gitt gode priser på det elektriske. Blant annet var Råmalm heldige og fikk 25 000 kroner av Orkdal VVS som har stilt opp med rørleggere, samt 40 000 kroner i støtte fra Minnefondet som ble opprettet da gruvedriften ble lagt ned. Disse pengene brukes til musikk og lydanlegg og både lærere og elever har et håp om kunne skape kultur for band og musikkvirksomhet i lokalet.

"«Det er veldig artig å få selge mat. Det er ganske mye matte og fag i det her. Det er artig. Det er gøy å få noe annet å holde på enn fag hele tida. Også er det mange hyggelige og høflige folk»."
Elever, Råmalm EB
Ramalm November22 4

Mens UE er på plass får elevene Jacob Mo Rønning, Luvig Vikaune, Gunnar Skei Stræte og Kristian Lund Meland seg litt lunsj og en velfortjent pause fra arbeidet bak disken. De kan fortelle at de synes det er artig å kunne jobbe på Råmalm og at de har jobbet her siden de startet i i åttende klasse i høst. Først sier elevene samstemt at de synes det er godt å ha noe annet å gjøre enn bare vanlige fag, men konkluderer raskt med at «det er jo masse fag i det her! Vi har jo for eksempel mye matte». Elevene har også ansvar for det meste i kafeen og bruktbutikken og må være der i god tid før åpning for å vaske og gjøre klart til de åpner. Eleven må også drive salget i bruktbutikken og sier de får god erfaring med både kasseoppgjør og kundebehandling.


Ramalm November22 5

På denne dagen har også næringssjef i Orkland kommune Aasmund Lie tatt turen for å se hva elevene har fått til på Løkken. «Det er imponerende å se at de har denne drivkraften til å starte noe. At det starter helt på «scratch», får tak i et tomt lokale og er med på hele prosessen. Elevene lærer at de må investere i noe før de får høstet noe. Det er utrolig inspirerende å se at skolen er noe helt annet i dag enn den var før. Elevene har mange forskjellige oppgaver, og det er utrolig viktig for at de skal lære seg å se hva som kreves for å lykkes i arbeidslivet – jo det er hardt arbeid og det er mange prosesser man skal beherske.» Aasmund er tydelig på at elevbedriftsarbeidet styrker og bygger opp ungdommen og at slike erfaringer kan bidra til å senere forhindre utenforskap.

Råmalm_

Både elever og lærere mener at Råmalm har enda større utviklingspotensialet og det blir flere ganger nevnt at de ønsker en plass som også kan være åpen i helgene og være et sted der ungdommene kan være for å gjøre praktisk arbeid. Dette krever at elevene må jobbe frivillig på skift, men elevene UE snakker med denne dagen sier at de tror flere er villige til å stille opp på dette. Jon Erling forteller at de snart vil sette opp en benk med muligheter for å sitte med bærbare pc'er og at de vil ha opp en prosjektor slik at ungdommen kan kjøre FIFA-turnering og ha filmkvelder.

Det er klart at Råmalm EB kommer til å fortsette denne fantastiske utviklingen! Vi bøyer oss i støvet for det arbeidet som gjøres på Råmalm kafe og vi gleder oss til fortsettelsen!