Hvordan kan vi skape bedre folkehelse gjennom aktivitet og sosialisering?


Elever fra 5. til 7. trinn i hele Trøndelag ble utfordret til å finne gode løsninger på bedre folkehelse gjennom innovasjonskonkurransen "Verdien av fellesskap", arrangert av Sparebank 1 og Ungt Entreprenørskap Trøndelag

Verdien av fellesskap Plakat small

SMART-SMN har blitt en tradisjon i Trøndelag etter tre år på rad med herlige løsninger fra kreativ og engasjert ungdom rundt temaer som folkehelse, felleskap og styrking av lokalsamfunn.

I år er det godt å vite at 100 000kr går til gjennomtenkte, inkluderende og realiserbare løsninger på hvordan vi kan styrke folkehelsen i Trøndelag gjennom aktivitet og sosialisering.

Her har elevene blitt utfordret til samarbeid både internt på skolen og med lokalsamfunnet for å gjennomføre ideene sine, og ungdommene har gjort jobben til årets jury svært vanskelig!

Juryen har i kåringen lagt vekt på idé, pitch, samarbeid, bærekraft og gjennomføringsevne. Flere grupper har imponert med helheten i måten det er arbeidet på, og det er verdt å merke seg at det ligger MYE arbeid bak hvert bidrag.

Vi gleder oss til å følge med på alle vinnergruppene, og håper å se masse aktivitet og sosialisering rundt om i Trøndelag som følge av engasjementet ungdommen har vist!

Ungt Entreprenørskap Trøndelag takker for samarbeidet og føler oss heldige som får arbeide med Sparebank 1 SMN, engasjerte lærere og kreativ ungdom!

Her er et vilkårlig utvalg av årets vinnere:


"Ideen vår vil bidra til et større fellesskap ved at barn som er nye i Norge blir kjent i det lokalsamfunnet som de skal bo i. Det er viktig for at de skal trives og ha det bra, og få god helse"
Robin, Sander, Jonas, Ane Sofie, Maren - Frol skole

Frol skole - Ny i Norge-gruppa
Gjengen på Frol ønsker å øke helse- og livskvaliteten til minoritetsspråklige elever som er ny i Norge, og mener at det å bli kjent med lokalsamfunnet og folket som bor der er viktig for integrering. Gjennom en idrettsdag skal lokal ungdom og nye innbyggere i Levanger knytte bånd og ha det artig sammen!

Frol

Aune barneskole - Innsamling for kreft

Gjennom en aktivitetsdag med blant annet fotballtriksing, riding, skyting på boks, maling/tegning, ansiktsmaling, golf og luftabkrobatikk, ønsker gjengen i "Innsamling for kreft" å få folk til å møtes og være aktive sammen. Ikke nok med det - under pausene har de leid inn frisører som kan lære bort å klippe hår. Alt hår som samles inn blir laget til parykker til folk med kreft! Tre fluer i en smekk, med andre ord!

Aune3
"Vi tenkte det hadde vært fint å brukt en sånn mulighet til å samle inn penger til Kreftforeningen"
Iver, Preben, Hannah og Oda - Aune skole

Buvik skole - Badeplassfolka
Badeplassfolka synes ungdommen sitter mye alene og ser på skjerm når sommerferien starter. De har løsningen gjennom en oppussing av Grønneset badeplass, hvor de ønsker å ha en fin plass til sosialisering og aktivitet. Med et overkommelig budsjett har de planen klar for både innhold og aktiviteter ved Grønneset!

Buvik2

Løkken Verk Montessori - Raw Evolve 3D
På Løkken har de en helt rå café som heter Råmalm, og som er drevet av elever. Gjennom cafeen driver de salg, arrangerer aktiviteter og samler lokalbefolkningen gjennom flere sammenkomster. Nå ønsker gruppa å lage et nytt, sosialt samlingspunkt rundt en ny 3D-printer. Her kan elevene jobbe med programmering, kreativitet, innovasjon, produksjon og salg, og knytte bånd i alle aldersgrupper.

Lokken

Snåsa skole - Team Viosen
Team Viosen har en ide om å kombinere lek og læring gjennom en helt spesiell plass i Viosen. Ved å presentere "fun facts" og spørsmål gjemt og spredd rundt i lekeparken, ønsker de å engasjere nysgjerrige unger til å lære samtidig som de leker. Viosen har allerede en stadion med Tuftepark i umiddelbar nærhet, og med dette tilbudet kan også de minste barna inkluderes slik at det nå er aktiviteter for hele familien i Viosen.

Snasa4

Øvrige vinner:
Evjen skole - AnnaLinusKnut

Sørli skole - Kulingan

Namdalseid skole - Sommer-morro

Eid skole - Drip_mama

Vanvikan skole - Girlsa

Gratulerer til alle 10 vinnerne, og TUSEN TAKK til alle 27 skolene som deltok med gode bidrag!

Vi håper å se flest mulig ideer bli gjennomført, og at pengepremien blir brukt til å skape masse sosial aktivitet!

Vi snakkes igjen neste år!


Lyst til å lære mer om SMART?
Ta kontakt med Øyvind (Nord-Trøndelag) eller Eva (Sør-Trøndelag)!

Oyvind
Øyvind Troset
Rådgiver grunnskole, nordlige del Trøndelag
Eva Forbord1
Eva Forbord
Rådgiver grunnskole, sørlige del Trøndelag