Hvordan kan ungdom styrke felleskapet og skape inkludering gjennom aktiviteter og opplevelser?

Det var nettopp dette Sparebank 1 utfordret Trøndelags mellomtrinnselever på gjennom innovasjonskonkurransen «Alle skal med».

SMART SMN

SMART-SMN er en årlig konkurranse som oppfordrer skoler og elever til å utvikle og gjennomføre prosjekter som bidrar til å skape et bedre fellesskap. Konkurransen setter søkelys på innovasjon, samarbeid og bærekraftige løsninger som kan ha en positiv innvirkning på lokalsamfunnet.

Elevene har blitt utfordret til å samarbeide både internt på skolen og med lokalsamfunnet for å realisere prosjektene sine. Dette har resultert i utrolig mange kreative og gode forslag fra årets deltagere, og juryen har aldri hatt en vanskeligere oppgave!

Eira Klungerbo og Hilde Sem Lykke fra Sparebank 1 SMN har sett etter løsninger som gir en sterk fellesskapsfølelse, og setter pris på ungdommenes stemme i viktige saker. I utgangspunktet skulle det kåres 10 vinnere, men med kvaliteten på forslagene som kom inn ble det bestemt at enda flere grupper fikk støtte. Premiepotten på 100 000 kroner ble fordelt basert på behov og gjennomføringsevne.

Nå blir det spennende å følge med på vinnergruppene! Kanskje dukker det opp et arrangement eller en aktivitet i ditt lokalsamfunn som bidrar til at det blir enklere å ta turen ut og treffe folk?

Vi i Ungt Entreprenørskap Trøndelag takker for samarbeidet og føler oss heldige som får arbeide med Sparebank 1 SMN, engasjerte lærere og kreativ ungdom!

Her er et vilkårlig utvalg av årets vinnere:

"Vi ønsker å bli bedre kjent med eldre som ikke har så mange å slå av en prat med. Vi tenker det kan være interessant for oss å lære om alt det de kan. Få høre historier og fortellinger om hvordan de hadde det når de vokste opp. Så kan vi fortelle om vår hverdag"
Thea, Vilde og Bartek - Åset skole

Stortangen skole – Stranddag

Stortangen skole ligger like ved Laksjøen og baserer seg på tallene fra ulykker i vann når de inviterer Røde Kors til å holde kurs om sikkerhet ved vann. Hva er vel bedre for fellesskapet enn å kombinere dette med en Stranddag med masse aktiviteter, grilling og konkurranser? Herlig!

Stortangen

Leka skole – Svartholet

Elevene på Leka er en sprek gjeng, og har samarbeidet om å lage Svartholet attraktivt og spennende. Her ser vi zipline, bålplass, hytte og hinderløype. Svartholet er ei grotte som ikke er så godt kjent for folk enda, så hva er vel bedre enn å tiltrekke seg folk i alle aldre til Leka for å se på denne geologiske perlen?

Lierne

Meldal skole – aktivitetsdag for eldre og små

I Meldal har vi ungdom som bryr seg om en aktiv hverdag. Her har to grupper kommet opp med forslaget om å møtes på tvers av generasjoner. Gjennom en aktivitetsdag med konsert, leker, søppelplukking og matlaging ønsker de å invitere helsetunet på Meldal til en dag med moro!

Meldal

Oppvekstsenter Vest – Graffiti workshop

Det er en kreativ gjeng som holder til på Inderøya! De ønsker å ta tak i stereotypien rundt graffiti og street art, og inviterer alle generasjoner til graffiti-workshop for å øke kunnskapsnivå og forståelse for hva de holder på med. De har konstruert to sammenleggbare vegger som kan brukes om igjen, og ønsker å se på muligheten for bærekraftig graffitispray.

Vest

Overhalla skole – Vennskapsbenk

Snakk om omsorgsfull gjeng! I Overhalla vil de lage store benker som rommer masse folk og hjerterom. De savner en møteplass hvor de kan treffes og bli kjent med nye folk. Alle som sitter på benken skal prate med hverandre, og det er fokus på inkludering. Perfekt!

Overhalla

Snåsa skole – Alle på kamp!

Snåsa IL har lag i alle aldre, og er en aktiv gjeng. Her har de satt i gang tiltak for å få alle på kamp. De ønsker å skape et samlingspunkt for hele bygda, uansett alder og livssituasjon. Derfor har de satt i gang en aksjon som inkluderer de som trenger hjelp til å dra på kamp ved å tilby skyss, hjelp og rammer rundt kamp og tilgang til tribune. Heia Snåsa!

Snasa

Øvrige vinnere:

Oppvekstsenter Vest: Klatre- og fritidspark.

Åset Skole: Eldrekafé

Austafjord skole: Brygge med stupebrett

Årlivoll skole: Skolefestival

Buvik skole – Pensjonistbesøk

Haraldreina skole – Grønnsakshage og innsektshotell

Hov skole – Restaurering av sykkelpark

Kvam skole – Stupetårn

Rennebu skole – Rennebufest

Sørli skole – Maledag

Rørvik skole – Stupebrett


Lyst til å lære mer om SMART?
Ta kontakt med Øyvind
!

Oyvind Troset
Øyvind Troset
Rådgiver grunnskole, nordlige del Trøndelag