Rogalands beste ungdomsbedrift

Tonna UB orig

Tønnå UB fra Lundeneset VGS gikk helt til topps og ble kåret til Rogalands beste Ungdomsbedrift under Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter 16. mars. Tønna UB omgjør gamle oljefat til stoler og bord. Slik får oljefatene et lengre liv og bedriften bidrar med det til en bærekraftig og sirkulær økonomi.

Unikt produkt

Møblene selges til bedrifter og privatpersoner som ønsker seg et retro og tøft møblement. Tønnå UB skiller seg ut fra andre leverandører ved at de lager møblene selv. Slike møbler finner man ikke på IKEA! Det er imidlertid ikke bare det å lage kule møbler i seg selv som viktig for bedriften. Også det sosiale aspektet har vært sentralt i utviklingen av forretningsideen.

"Når vi ser på Maslows behovspyramide er det sosiale behovet viktig. En slik stol eller sittegruppe vil føre til drøs og sosialt samhold og dermed vil det dekke kunden sitt behov også i denne forstand."
fra Tønnå UB sin forretningsmodell

Markedsføring i sosiale medier

Ungdomsbedriften bruker Instagram og Facebook for å markedsføre og selge produktene sine. Der legger de ut bilder og videoer av produksjon og arbeidshverdag samt informasjon om priser og bestilling. De valgte disse plattformene bevisst fordi det er der de møter flest potensielle kunder. Måler er å inspirere kundene gjennom å vise hvordan de jobbar og hvordan møblene blir til.

Det har vært viktig for Tønnå UB å vise fram produksjonen, glimt fra arbeidshverdagen og vise møblenes design og funksjonalitet.

Samarbeid med lokalt næringsliv

Samarbeidet mellom Tønnå UB og næringslivet i Ølen har vært veldig viktig. De har tett samarbeid med Westcon, Jans Hydraulikk og Ølen Auto. De har fått gratis oljefat av disse tre bedriftene, noe som har gitt et godt utgangspunkt for å holde materialkostnadene nede.

Imponerte juryen

Juryen lot seg virkelig begeistre av Tønnå UB. Etter å ha gjennomført digitale intervju med bedriften trekker de spesielt fram dette: produktene er basert på smarte løsninger og har skikkelig WOW-faktor, som både er bærekraftig og løser et avfallsproblem.

"Bedriften har gjennom et godt internt samarbeid, utviklet effektive produksjonsmetoder, hvor produksjonstiden har gått fra 14 dager til 1 dag. Dette er ikke annet enn imponerende."
fra juryens begrunnelse

Juryen lot seg videre imponere av at ungdomsbedriften snart har nådd salgsmålene de satte seg, samtidig som bedriften har drevet ytterligere produktutvikling og leverer i dag hele møbelsett. Bedriften har testet betalingsviljen i markedet og funnet ut at de kan ta en forholdsvis høy pris for produktene, noe som gjør at inntjeningen er god.

Tønnå UB gikk også helt til topps i konkurransen "Beste regnskap". De viser dermed god forretningsforståelse på flere områder, det er egenskaper som kommer godt med når de skal ut i arbeidslivet!

Fest og premieutdeling ved Stavanger Konserthus

Tønnå UB ble utropt som Årets beste Ungdomsbedrift foran 520 elever fra 17 ulike videregående skoler som alle deltok på premieutdelingen ved Stavanger konserthus. Men dette var ikke den eneste prisen som ble delt ut denne dagen: vinnere i hele 13 konkurranser ble avslørt og jubelen stor i taket flere ganger i løpet av premieutdelingen. Etter to år uten store, fysiske arrangementer var det tydelig at både lærere og elever likte å endelig møtes til feiring av egne og andres prestasjoner.

Hvorfor ungdomsbedrift?

Norge trenger unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler som kan bidra i med den omstillingen vi står ovenfor. Vi trenger unge som tørr å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som innovatør på sin arbeidsplass. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut verdiskaping i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv skaper sin egen arbeidsplass. Østlandsforskning (2018)

"- Ungdommene lærer fag gjennom å drive bedrift på skolen. De får praktisk og realistiske erfaringer som de tar med seg videre. De får forretningsforståelse, de jobber med bærekraftsmålene og de tar ansvar og initiativ for å skape verdier for seg selv og andre. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere det. Fremtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser"
Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som bygger bro mellom skole og arbeidsliv og er helt avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene våre ute i skolen. Det lokale næringslivet ser verdien av kompetansen Ungdomsbedrift bygger hos de unge, og samarbeidspartnere som Rogaland fylkeskommune, SpareBank 1 SR-Bank, Lyse og Haugaland Kraft er utrolig viktige for oss. De stiller med både økonomiske og faglige ressurser. De er blant annet med som mentorer og i juryer. Gjennom Ungdomsbedrift får elevene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet, de ser mulighetene i lokalsamfunnet og får det viktige nettverket.

Skal representere Rogaland på NM

Tønnå UB skal representere Rogaland i kampen om å bli Norges beste ungdomsbedrift under NM i 2.-3. mai. Med seg får de fire andre ungdomsbedrifter:

Unik UB, Bryne VGS, Bryne

Godt i Glass UB, Karmsund VGS i Haugesund

El-Gründer UB, Tryggheim VGS på Nærbø

Re-Cycle UB, Hetland VGS i Stavanger