Fylkesmesterskap for Ungdomsbedrifter Rogaland 2022

UE Pokal

Vi fyller Stavanger konserthus med ungdomsbedrifter fra hele fylket!

520 elever fra 17 videregående skoler deltar i år på Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter (FMUB). Det har de siste ukene vært gjennomført 250 digitale intervjuer hvor ungdomsbedriftene har presentert seg for til sammen 55 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv. 16. mars avsløres vinnerne i en storslagen feiring ved Stavanger konserthus.

Digitale intervjuer

Vanligvis inviteres jury og publikum til å besøke utstillingen hvor ungdomsbedriftene har egne stands hvor man kan se og kjøpe produkter. Flere av konkurransene avgjøres ved at juryen besøker standene og gjennomfører intervjuer på selve dagen. Men også i år skapte pandemien utfordringer for gjennomføringen av fylkesmesterskapet.

"Det var lenge usikkerhet om hvilke restriksjoner som ville gjelde for store arrangementer i midten av mars. Da regjeringen igjen åpnet opp 1. februar avgjorde vi likevel at det fysiske arrangementet måtte nedskaleres. Årsaken til at vi ønsket å gjennomføre juryeringen digitalt er at vi ønsket å sikre at alle får like vilkår. Selv om de fleste restriksjoner er fjernet, er fortsatt være mange som blir smittet og dermed isoleres i tiden framover. Nå er alle intervjuene gjennomført og konkurransene avgjort. Nå gjenstår det bare å lage en skikkelig bra fest for elevene og lærerne som deltar!"
Maria Aasbø, daglig leder Ungt Entreprenørskap Rogaland

Håper på god stemning under premieutdelingen

16. mars inviteres elever og lærere som deltar i de 13 ulike konkurransene til premieutdeling og fest i Zetlitz-salen ved Stavanger konserthus. Det er plass til 600 deltakere i salen og den er allerede fullbooket med elever, lærere, samarbeidspartnere og jurymedlemmer. Det vil derfor i år dessverre ikke være plass til publikum slik som vanlig.

Målet med arrangementet er å feire innsatsen elevene har lagt ned i arbeidet med Ungdomsbedriftene sine. Ungt Entreprenørskap ønsker at alle som kommer får en god opplevelse, selv om de ikke når til topps i konkurransene. Elevene skal få følelsen av at de er en del av noe stort, noe som foregår langt ut over deres eget klasserom. Det er totalt 1.100 elever som driver ungdomsbedrift i Rogaland og det er det grunn til å markere. Ungt Entreprenørskap har i løpet av vinteren besøkt seks ulike videregående skoler og intervjuet flere ungdomsbedrifter. Disse filmene blir en del av programmet som ungdommene får se i løpet av premieutdelingen.

"Vi håper og tror elevene synes det er kjekt å se medelever fra egen skole på skjermen. Vi håper ungdommene vil heie på egen skole og at det bidrar til å løfte stemningen i salen når nominerte og vinnere annonseres. Så skal vi sørge for å løfte stemningen ytterligere - vi har noen partytriks på lur!"
Maria Aasbø

Framtidens verdiskapere

Erfaring og forskning viser at jo tidligere barn og unge får øvd seg på innovasjon og entreprenørskap, jo større er sjansen for at de tar det ut i reelt gründerskap senere i livet. Ungdomsbedrift er en virkelighetsnær læringsmetode hvor elevene praktiserer det de lærer i teorien. Elevene skaper verdier gjennom å prøve og feile og selv finne løsninger på problemene og utfordringene de møter underveis. Jo mer elevene får bestemme selv, desto mer lærer de, og de utvikler samtidig kompetanse arbeidslivet etterspør.

"Ungdommene lærer fag gjennom å drive bedrift på skolen. De får praktisk og realistiske erfaringer som de tar med seg videre. De får forretningsforståelse, de jobber med bærekraftsmålene og de tar ansvar og initiativ for å skape verdier for seg selv og andre. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap ved å lese om det – du må praktisere det. Fremtidstroen er utvilsomt styrket når jeg ser engasjementet ungdommene utviser"
Maria Aasbø

Næringslivet heier frem ungdommen

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon og er avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene ute i skolen. I år har næringslivet virkelig stilt opp for de unge: det har vært gjennomført 250 digitale intervjuer mellom ungdomsbedrifter og hele 55 jurymedlemmer. Blant disse er Håkon Oma, Vice President hos Aarbakke, Andreas Melvær, daglig leder i Melvær&Co og Marianne Bakke, Konserndirektør SMB & Landbruk hos SpareBank 1 SR-Bank

"Å være jurymedlem for Ungdomsbedrifter har vært utrolig spennende. Det er et vidt spekter av forretningsideer og modeller, og et enormt engasjement blant deltakeren. Dagen ble en herlig miks av kreativitet, skapergleder og entreprenørskap i praksis. Dette lover godt for fremtiden, og jeg ser frem til mange spennende fremtidige kunder for oss i SR-Bank"
Marianne Bakke, konserndirektør i SpareBank 1 SR-Bank

Fire Ungdomsbedrifter går videre til NM

Under fylkesmesterskapet kåres vinnere i 13 kategorier, blant annet Bærekraftsprisen, Beste yrkesfaglige Ungdomsbedrift og Årets beste Ungdomsbedrift. Vinnerne i disse tre kategoriene representerer Rogaland under Norgesmesterskapet for Ungdomsbedrifter som arrangeres i Oslo 2.-3. mai. I tillegg deles det ut et wildcard til en ungdomsbedrift som har utmerket seg i flere av konkurransene i årets mesterskap.


Fakta om Fylkesmesterskapet:

105 deltakende ungdomsbedrifter, til sammen 520 elever
17 videregående skoler
55 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv
13 konkurransekategorier hvorav tre kvalifiserer til NM for Ungdomsbedrifter i mai:

 • Beste ungdomsbedrift – i samarbeid med SpareBank 1 SR-Bank (Går videre til NM)
 • Bærekraftsprisen - i samarbeid med Lyse og Haugaland Kraft (Går videre til NM)
 • Beste yrkesfaglige bedrift (Går videre til NM)
 • Beste reklamefilm
 • Beste tjeneste
 • Beste IA-bedrift (Inkluderende arbeidsliv)
 • Beste markedsføring
 • Beste forretningsmodell
 • Størst verdiskapningspotensiale
 • Beste samarbeid med næringslivet
 • Beste sosiale entreprenør
 • Beste regnskap
 • Jord-fjord-bord-prisen