Haugaland VGS har Rogalands beste ungdomsbedrift!

Lock it UB Haugaland vgs
Sofie Legaard (f.v.) Jannie Heggheim Pedersen, Hanna Olsen og Stina Grindhaug går på Salg, service og reiseliv ved Haugaland VGS og driver Lock it UB.

Lock It UB fra Haugaland VGS gikk helt til topps og ble kåret til Rogalands beste Ungdomsbedrift under Fylkesmesterskapet 24. april. Det er første gang Haugaland VGS henter hjem den gjeve prisen.

Med utgangspunkt i et savn bedriften hadde for å kunne lukke drikkeboksen etter at den er åpnet, har de designet og utviklet et lokk til bruk på drikkebokser. Lokket er produsert i miljøvennlig materiale og kan gjenbrukes gjennom å flytte det fra boks til boks. Like enkelt som det er genialt!

Juryen lot seg begeistre over ungdomsbedriften som har tatt for seg et praktisk behov og funnet en fin, bærekraftig og enkel løsning på dette. Produktet skaper også økt sikkerhet for brukeren, blant annet ved å redusere faren for at noen kan putte noe i drikken din, eller at veps og andre insekter havner i brusboksen uten at man ser det.

"Produktet er innovativt, lett salgbart og kan raskt skaleres opp eller ned alt etter tilbud og etterspørsel. Markedet for dette produktet kan være enormt både innenfor Norges grenser og i verden for øvrig. Bedriften har jobbet aktivt med å utvikle lokket i samarbeid med lokalt næringsliv gjennom prototyping og produksjon. Det er en styrke!"
Thor Christian Haugland, juryleder Beste Ungdomsbedrift
Lock It prototype

Veien fram til ferdig produkt har gått via tre prototyper for å finne god passform og fint design. Lock it UB har tenkt hele reisen fra problemavdekking til løsning via eget design og produksjon i bærekraftig materiale.

Lock it UB utmerket seg i flere konkurranser og vant 1. plass for "Beste markedsføring" og 3. plass i kategorien "Beste yrkesfaglige bedrift". Produktet gjør hverdagen for ungdom på farten litt enklere. Se reklamefilmen for å se produktet i bruk.

Digital entreprenørskapsfest

650 elever fra 20 videregående skoler deltok i år på Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter (FMUB) i Rogaland. Pandemien satte en stopper for det tradisjonelle arrangementet i Stavanger hvor ungdomsbedriftene samles til utstilling og konkurranser. Derfor ble det laget en festsending elevene kunne følge fra skolen eller hjemmefra for å få med seg annonsering av vinnerne. Vi har vært ute på hjul og gjort innspillinger fra Haugesund i nord til Egersund i sør for å vise fram mangfoldet av ungdomsbedrifter som finnes i fylket vårt.

Vinnere på hjemmeskole

Elevene i Lock it UB befant seg hjemme da vinneren ble avslørt. På grunn av smittevernsrestriksjoner på Haugalandet kunne de ikke samles under festsendingen og så den derfor hjemmefra, hver for seg. De er likevel strålende fornøyd med å ha hentet hjem den gjeveste prisen av de alle.

"Som daglig leder er jeg så stolt over det vi har fått til sammen. Vi har lagt ned mye hardt arbeid med bedriften og vi hadde aldri oppnådd så gode resultater hadde det ikke vært for at alle har bidratt og jobbet godt sammen. Jeg er skikkelig stolt av de ansatte i Lock it UB!"
Hanna Olsen, daglig leder Lock it UB

Hvorfor ungdomsbedrift?

Norge trenger unge mennesker med godt trente entreprenørskapsmuskler. På NHO sin årskonferanse i januar ble det sagt at vi i Norge må etablere 250.000 nye arbeidsplasser innen 2030 for å opprettholde verdiskapningen. Vi trenger unge som tørr å satse, enten de vil satse på sin egen bedrift eller vil utfordre det etablerte som innovatør på sin arbeidsplass. Gjennom å etablere en ungdomsbedrift i videregående skole får ungdommene testet ut verdiskaping i trygge omgivelser, noe som gir større sannsynlighet for at de en gang i fremtiden selv skaper sin egen arbeidsplass. Østlandsforskning (2018)

"Det dreier det seg ikke bare om at våre unge skal gjøres i stand til å delta i dagens og fremtidens arbeidsliv, men også at de skal være med på å utvikle det. Gjennom programmet Ungdomsbedrift lærer elevene gjennom praksis, eller «Learning by tryning» som vi sier. De lærer det å etablere en bedrift, de lærer skolefag, og de bygger kompetanse på kreativitet, samarbeid, problemløsing og på å ta initiativ og ansvar. Dette er kompetanser og ferdigheter som arbeidslivet etterspør. Du kan ikke lære innovasjon og entreprenørskap bare ved å lese om det - du må praktisere."
Maria Aasbø, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Utvikler kompetanse som næringslivet etterspør

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som bygger bro mellom skole og arbeidsliv og er helt avhengig av gode samarbeidspartnere for å kunne tilby programmene våre ute i skolen. Det lokale næringslivet ser verdien av kompetansen Ungdomsbedrift bygger hos de unge, og samarbeidspartnere som Rogaland fylkeskommune, SpareBank 1 SR-Bank, Lyse og Gassco er utrolig viktige for oss. De stiller med både økonomiske og faglige ressurser. De er blant annet med som mentorer og i juryer. Gjennom Ungdomsbedrift får elevene en reell smakebit på hva de møter i arbeidslivet, de ser mulighetene i lokalsamfunnet og får det viktige nettverket.

Skal representere Rogaland

Lock it UB skal representere Rogaland i kampen om å bli Norges beste ungdomsbedrift under NM i slutten av april. Med seg får de SafeCharge UB fra Dalane VGS som kom på 2. plass i kategorien "Årets Undomsbedrift".

Også 10 andre ungdomsbedrifter fra Rogaland får delta i NM i ulike kategorier. 1. og 2. plassen i 12 av konkurransene i Fylkesmesterskapet fikk "Gullbillett" og utgjør dermed "Rogalandslaget" under NM. Se alle plasseringene, juryens begrunnelse og hvem som går videre til NM her.