Med sjøpunger skal Pungdom UB rense en stadig døende Oslofjord

UEO OM24 UB Andre Nesheim 03881

For fjerde år på rad har det blitt kåret en norsk vinner i "Euronext Blue Innovation Award". Pungdom UB fra Oslo tok hjem den høythengende førsteplassen med sin forretningsidé der de har aktivert en miljøbevegelse, Pungdommen, i tillegg til at de bygger habitat for sjøpunger i Oslofjorden for å filtrere og bringe tilbake liv i havet.

Høye nitrogennivåer tømmer Oslofjorden for oksygen, noe som gjør at fjorden nesten er død. Pungdom UB har funnet en løsning som kan bringe oksygen og livet tilbake i Oslofjorden ved å bygge habitater for sjøpung. Sjøpunger har den unike egenskapen at de tar til seg nitrogen og puster ut igjen oksygen, dermed er sjøpunger viktige for å filtrere havet.

Euronext Blue Challenge

I finalen deltok det 5 ungdomsbedrifter. Disse var Inn Fjorden UB, KelpNest UB, OceanFlex UB, AquaFence UB og Pungdom UB. Ungdomsbedriften har alle til felles at de har kommet opp med en innovativ løsning innen den blå økonomien og oppfyller alle seks kriterier som er hvilke utfordringer ungdomsbedriften skal løse, forretningsmodellen, selve løsningen, innovasjonsgraden, hvilken klima- og miljøpåvirkning løsningen vil ha og elevenes økonomiske forståelse.

Det var svært høyt nivå i konkurransen og juryen kunne informere at det var close race blant alle finalistene. Juryens begrunnelse lyder: «Vinneren av Euronext Blue Innovation Award i Norge går til en idé og en ungdomsbedrift som har identifisert et tydelig problem og funnet en løsning med høy innovasjonsgrad. Denne bedriften hadde et veldefinert konsept innen klima- og miljøpåvirkning som på sikt vil kunne bidra positivt til miljøet i områder som har store utfordringer. Konseptet har et tydelig bidrag til sirkulær økonomi og viser god kostnadsforståelse og samfunnsøkonomisk nytte. Deres suksess vil kunne bidra til store besparelser sammenlignet med alternative løsninger på samme problem.»

Juryen bestod av:

  • Bodil Østby, Senior Listing Admission Manager, Oslo Børs
  • Cecilie Linjee Krefting, Product Manager, Euronext Securities
  • Stian Sviggum, Chief Financial Officer, Nord Pool
"Veldig close race. Alle kunne vært vinnere i dag."
Børsdirektør Øivind Amundsen, Oslo Børs

Teamet i Pungdom UB

Pungdom UB består av elevene Katie Chen, Hedda Aarhus, Theodor Strøm-Thrane, Francis Ambrose Des Bouvrie og Celine Lunde Harsem og går på Elvebakken videregående skole i Oslo. Elevene er svært stolte over seieren og kunne fortelle at de har hatt lange dager den siste tiden og lært utrolig mye gjennom deres deltakelse i konkurransen.

Ved å vinne konkurransen skal Pungdom UB representere Norge i den internasjonale finalen 15. mai og skal besøke Oslo Børs høsten 2024 og ringe i børsbjellen.

Blå økonomi

Ungt Entreprenørskap setter søkelys på den blå økonomien i programmet Ungdomsbedrift, sammen med Oslo Børs og deres eierselskap Euronext i Europa. Gjennom «Euronext Blue Innovation Award» ønsker Euronext, JA Europe og Ungt Entreprenørskap å inspirere ungdomsbedrifter til å utvikle bærekraftige og innovative forretningsideer innen den blå økonomien.

Børsdirektør Øivind Amundsen ved Oslo Børs sier at de setter pris på å være med på denne konkurransen hvert år, og bli bedre kjent med elevene som er fremtidens bedriftsledere, gründere og ikke minst fremtidens børsnoterte selskaper. Han fortalte også at årets finalister har holdt svært høy kvalitet, noe som har gjort juryens jobb ekstra vanskelig.

Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo forteller at hun er svært imponert over arbeidet og resultatene ungdomsbedriftene presterer. Ungdomsbedriftene har gode løsninger for den blå økonomien og for norsk næringsliv i fremtiden.

Kontaktinformasjon

Hedda Aarshus, daglig leder, Pungdom UB, 940 53 113, heaaa010@osloskolen.no

Kjetill Gunnarson, lærer, 975 55 179, kjetill.gunnarson@osloskolen.no

Grete Nykkelmo, adm.dir., Ungt Entreprenørskap Norge, 913 11 000, grete.nykkelmo@ue.no

Siv Elin Dammen, daglig leder, Ungt Entreprenørskap Oslo, 930 48 203, siv.dammen@ue.no

Cathrine Lorvik Segerlund, Kommunikasjonssjef, Oslo Børs CLSegerlund@euronext.com