Beste Elevbedrift 2024 i Nord-Rogaland er kåret!

Som Drom EB vinner Haugesund

Helt til topps for SømDrøm EB i Haugesund!

De fem elevene går på 9. trinn ved Haraldsvang ungdomsskole og driver elevbedrift i Arbeidslivsfag. De designer og produserer nydelige sminkepunger, tolettmapper og handlenett av restestoff. Slik holder de materialkostnadene nede samtidig som de gir stoffrester nytt liv.

Overraskende seier

Elevene startet bedriften sin for tre måneder siden. En av dem likte og sy og de andre ble tent av ideen på å sy egne produkter for salg. Nå er to av de andre i bedriften under opplæring og bidrar med produksjonen. Materialer får de fra folk de kjenner som har restestoff liggende. Slik blir det lave produksjonskostnader og unike produkter av. At de skulle gå helt til topps og hente hjem den aller gjeveste prisen under mesterskapet kom som en overraskelse:

"Vi er helt sjokkert! Vi trodde kanskje vi skulle klare å vinne en av de små prisene, så ender vi opp med den beste prisen av alle!"
SømDrøm EB, Haraldsvang ungdomsskole
Microsoft Teams image 29
SømDrøm EB tilbyr en rekke fine produkter de har designet og produsert selv. Også logoen har de tegnet selv og på mesterskapet hadde samtlige i bedriften t-skjorter med håndtegnet logo for anledningen.
Microsoft Teams image 31
Microsoft Teams image 32
Som Drom EB

Imponerte juryen

Rundt 20 jurymedlemmer fra lokalt arbeids- og næringsliv juryerte de syv ulike prisene som ble delt ut under mesterskapet. Det summet godt på juryrommet da avgjørelsene skulles tas og flere av juryene utrykte at det var krevende å velge vinnere blant så mange gode bidrag.

Også juryen for "Beste elevbedrift" hadde en vanskelig jobb med å velge ut hvem som skulle stå på seierspallen. Men en bedrift utmerket seg likevel i mengden:

"SømDrøm EB utmerket seg ved at de framsto som et veldig godt team med tydelig rollefordeling. De har designet solide produkter som er etterspurte og lettsolgte og vi kan se at de har lagt ned svært godt håndtverk."
Ronny Sætre, Næringsforeningen Haugalandet

10 skoler deltok- 200 elever sto på stand!

10 ulike ungdomsskoler fra Bokn, Haugesund, Karmøy, Tysvær, Vindafjord og Sveio var representert på mesterskapet da de 50 elevbedriftene møttes til utstilling og mesterskap ved Quality Hotel Maritim. Det var mye liv i salen og både elever, lærere, jury og publikum fikk se mye kreativitet og stor variasjon i forretningsideer. Her var alt fra tyrived, handlenett og lampeskjermer representert.

Bokn Skule var nykommer på årets mesterskap. Likevel hentet de hjem flere priser. Hjerterom EB, har arrangert cafe og har etablert en hjelpetjeneste. Overskuddet har gått til ulike internasjonale prosjekter, blant annet til innkjøp av skoleuniformer ved en skole i Tanzania. Også Vedkongane EB fra Bokn hentet pris med sitt salg av tyrived.

Karmøy var den kommunen som hentet aller flest priser. Det jobbes godt med entreprenørskap ved flere skoler i Karmøy og det vises godt igjen på resultatene; hele elleve plasseringer gikk til elevbedrifter fra Stangeland ungdomsskole og Skudenes ungdomsskole.

Ungt Entreprenørskap og juryen er imponert over ungdommene og legger merke til at de har tilegnet seg mye entreprenørskapskompetanse i arbeidet med elevbedriftene sine. I tillegg er bærekraft og sirkulærøkonomi noe som går igjen hos de fleste bedriftene. De lager både velsmakende og fine produkter av materialer eller råvarer som ellers ville blitt kastet.

"Dette har vært en kjekk og givende dag på jobb! Det er inspirerende å møte så mange dyktige og kreative ungdommer som er stolte over det de har skapt gjennom elevbedriftene sine. Det lover godt for framtidens verdiskapning på Haugalandet!"
Tiril Fjeld, Haugaland Næringspark