"Me elske deg, Jan!"

Det var reaksjonen da elevene ved Giske Ungdomsskole fikk vite at læreren deres er Rogalands beste entreprenørskapslærer!

122168324 756790924898102 7530894013449855189 n

Jan Knudsen fra Giske ungdomsskole i Sandnes er årets entreprenørskapslærer i Rogaland!

Jan Knudsen har med sine kolleger ved Giske ungdomsskole jobbet målrettet med elevbedrifter i valgfaget "Uvikling av varer og tjenester" i flere år. Flere av elevbedriftene videreutvikler bedriftene sine gjennom hele løpet fra 8. til 10. trinn og blir stadig utfordret av lærer Jan både på videre produkt- og tjenesteutvikling samt markedsføring og bærekraft.

"Vi har fulgt Jan og hans engasjement for entreprenrøskap og elevbedrift i flere år. Han og kollegene har sammen fått til et motivernde læringsmiljø i valgfaget "Utvikling av varer og tjenester" som gjør at dette er det mest populære valgfaget på skolen! Det har gitt mange elever ved skolen viktig og relevant kompetanse de kan ta med seg videre i livet og i arbeidslivet."
Kristina Thomsen, rådgiver i Ungt Entreprenørskap Rogaland

Læring gjennom å gjøre

Jan har et tydelig fokus på at elevene må gjøre sine egne erfaringer, men han og kollegene trør støttende til der det trengs, når det trengs. Jan sier selv det er spennende å følge noen av elevenes selvstendighetskurve gjennom alle tre trinnene. Han bruker også elevbedrifter på høyere trinn inn som «erfaringskonsulenter» for dem på lavere trinn for å komme med tips og triks til hvordan man kan lykkes med elevbedrift. Jan jobber aktivt for å skape mangfold i elevbedriftene, og ved Giske har de opp gjennom årene hatt et bredt spekter av bedrifter. Alt fra de mer tradisjonelle bedriftene som produserer bakervarer, godteri eller bilvask, til bedrifter som Saftig EB eller HennaClub EB. Saftig EB lager cider etter en gammel familieoppskrift, med sortiment tilpasset ulike årstider. HennaClub EB tilbyr hennadekorasjoner til dem som vil pynte seg litt ekstra på hendene.

"Me elske deg, Jan!"
Elev, Giske ungdomsskole

Godt samarbeid med lokalt arbeids- og næringsliv

Jan er flink til å benytte seg av oss i Ungt Entreprernørskap Rogaland og deltar med sine elever på våre arrangementer med stor entusiasme. Elevene hans er gode på å finne salgsarenaer godt utenfor skolen enten det skjer på digitale plattformer eller på fysiske arrangementer. Han legger til rette for at bedrifter, som for eksempel Nortura, kan fortelle om virksomheten sin og hva arbeidslivet innebærer, samtidig som han og kollegene stadig oppfordrer elevene selv til å oppsøke lokale bedrifter og institusjoner som for eksempel Vitenfabrikken i Sandnes.

"Da jeg startet med dette kunne jeg ingenting! Nå vet jeg hva det vil si å være en entreprenør og jeg kan veilede elevene til å drive sine egne bedrifter."
Jan Knutsen, Årets Entreprenørskapslærer i Rogaland

Virkeligheten er Tverrfaglig!

Tverrfaglighet er viktig for Jan og kollegene. I arbeidet med elevbedrifter kobler de på andre fag der det er relevant. Valgfaget sees ikke som noe som foregår på siden av resten av undervisningen. Det kobles sammen med matte, samfunskunnskap, språk og naturfag når elevene utfordres på regnskap, reklamemateriell eller bærkraft.

Begeistret rektor!

Eirik Hansen er rektor ved Giske ungdomsskole og han synes utmerkelsen Jan nå har fått er stas!

- Som rektor er det fantasktisk kjekt at en av våre lærere får en slik utmerkelse. Det er stas for han, det er stas for meg, det er stas for hele Giske og ikke minst er det stas for elevene! Vi synes tilnærmingen Jan har til undervisningen er spennende. Han gir elvene ansvar samtidig som han veileder dem. Han er veldig opptatt av relasjon og trygghet i klasserommet. Det gjør at elevene respektrerer han og stoler på han.

"Vi synes tilnærmingen Jan har til undervisnignene er spennende! Elevene blir motivert av Jan, av friheten han gir dem og av veiledningen de får."
Eirik Hansen, rektor ved Giske Ungdomsskole

Nasjonal kåring i samarbeid med Virke

Ungt Entreprenørskap har i over 20 år hatt et samarbeid med Virke om entreprenørskap i utdanning og viktigheten av å bygge bro mellom utdanningssystemet og arbeidslivet. Som en arbeidsgiverorganisasjon er de opptatt av at utdanningen skal utvikle rett kompetanse for framtidens arbeidsliv. Sammen har vi derfor siden 2008 kåret "Årets Entreprenørskapslærer" under den årlige Virkekonferansen. I år blir Virkekonferansen gjennomført digitalt og vinneren vil bli annonsert i
november/desember.

Jan Knutsen er Rogaland sin kanditat når "Årets Entreprenørskapslærer" kåres.

I 2019 gikk Henrik Foss og Knut Handeland fra Tryggheim Videregående Skole på Nærbø helt til topps i kåringen. Les mer om det her: https://www.ue.no/rogaland/nyh...