DillDall Design Elevbedrift fra Åmli skule i Agder er Norges beste sosiale entreprenører

DillDall Design EB
Stolte elever og lærer, Silje Flåstøyl, etter at de mottok prisen som landets beste sosial entreprenør i nasjonal elevbedrifts-konkurranse.

DillDall Design EB fra Åmli ungdomsskule i Agder trakk det lengste strået om å bli Norges beste sosiale entreprenør. Dette er en konkurranse Ungt Entreprenørskap har i samarbeid med Kommunalbanken (KBN). Det var en svært lykkelig bedrift som ble overrasket i dag og fikk vist frem "Dilleputa".


DillDall Design EB lager produkter som kan hjelpe sosiale ulikheter hos mennesker med utfordrende helse og livssituasjon. Hittil har elevene hatt fokus på produktet "Dilleputa", som kan hjelpe eldre med demens, barn med autisme eller andre som kjenner på mye uro. Mange personer på autismespekteret liker å leke med lys, kontraster mønstre og perspektiv. Dilleputa gir mange forskjellige sanseinntrykk, i tillegg til finmotorisk trening. I tillegg lager elevbedriften lydløse fidgets-leker for både barn og voksne med konsentrasjonsvansker.


NRK Sørlandet ble med, se når DillDall Design EB ble overrasket med seieren.

DillDall intervju med NRK Sørlandet

Hva har juryen sett etter?

Det er Kommunalbanken (KBN) som har stått for juryeringen, og i juryen satt Andrea Søfting​, Tom Pehrsen og Magnus Torgersen. Tom Pehrsen ble også med for å dele ut prisen til de unge entreprenørene i DillDall Design EB.

Å være en sosial entreprenør er å være med på å gjøre verden til et litt bedre sted. Elevbedriftene som jobber med sosialt entreprenørskap fokuserer på at bedriften skal være med å gjøre noe bra for samfunnet; ikke bare skal elevene utvikle en bedrift, men de har som mål å gjøre noe bra for andre. I tillegg skal elevbedriften bidra til å løse ett eller flere av FNs bærekraftmål. Juryen har også vurdert om elevbedriften har fokus både på sosiale og økonomiske resultater.


Juryen har plukket ut tre elevbedrifter som har imponert spesielt mye:

1. plass: Dill.Dall Design EB, Åmli skule, Agder
2. plass: Borge Bingo EB, Borge Borge Ungdomsskole, Viken - Østfold
3. plass : Listolen EB, Li skole, Viken - Akershus

KBN deler ut pris DillDall Design EB
Tom Pehrsen fra KBN deler ut prisen til DillDall Design EB. Her vises også "Dilleputa" frem.

Juryens begrunnelse


3. plassen 

Juryen ble veldig imponert over elevbedriften Listolen EB, Li skole i Viken - Akershus. Juryen verdsetter at inkludering og mestring står høyt på agendaen. I tillegg får elevene trening i et bredt spekter av oppgaver: idé, produksjon, samarbeid, budsjett og markedsføring. Juryen har også sansen for bevisstheten rundt bærekraftige materialer, og synes Listolen EB har et stilig og praktisk design.


2. plassen 

Juryen ble veldig imponert over elevbedriften til de fem jentene i Borge Bingo EB, Borge Ungdomsskole i Viken - Østfold. De skaper sosial glede på sykehjemmene, og frigjør tid for de ansatte. Juryen verdsetter også arbeidsgleden og entusiasmen til bedriften, som er viktig for å lykkes. I tillegg viser de forretningsteft ved å bli sponset med gaver fra det lokale næringslivet. Borge Bingo EB er helt i tråd med FNs bærekraftsmål «God helse og livskvalitet».


1. plassen:

Juryen ble veldig imponert over Dilleputa, fra DillDall Design EB, Åmli skule i Agder. Produktet er en sansepute, som produseres bærekraftig med bruk av stoffrester. Juryen likte det ferdige produktet, blant annet bruken av sanseinntrykk og stimulering av finmotorikk. Målgruppen er eldre med demens og unge med autisme. Over 100 000 personer lever med demens i Norge i dag og tallet vil trolig dobles innen 2050.

Juryen har også vektlagt at produktet er testet mot målgruppen, og utbedres ved behov. Produktet scorer høyt på FNs bærekraftmål «God helse og livskvalitet» og «Mindre ulikhet». DillDall Design EB er dyktige på å se et behov, utvikle bærekraftige produkter og teste mot målgruppen. Dillemutteren er også et produkt juryen hadde sansen for.