Elever åpnet Børsen

Oslo Bors Euronext blue challenge

Mediene informerte fredag morgen at hovedindeksen på Oslo Børs svingte, og at lakseaksjene så rødt etter uttalelser fra Vedum. Men fredagens store begivenhet var likevel at Pabulimaris UB, en ungdomsbedrift som arbeider med en løsning rundt lakselus, var de som åpnet Børsen denne morgenen.

Som vinner av Euronext Blue Innovation Award fikk Pabulimaris UB, bestående av Aksel Rathe Hauge, Fredrik Karlssaune, Ingebjørg Ystad-Myhre, Petter Irgens og Silje Pedersen Hugubakken, alle fra Trondheim og Thora Storm vgs, besøke Oslo Børs og ringe i børsbjellen på broen i det ærverdige bygget.

Etter ringingen i bjella presenterte Pabulimaris deres idé, et alternativt og bærekraftig helsefôr, rettet mot oppdrettslaks. Fôret, SustainSalmon, skal bidra til at laksen selv frastøter lakselus, som er en av de største utfordringene i laksenæringen, i følge børsdirektør i Oslo Børs, Øivind Amundsen.

"Vi har en stor stolthetsfølelse av å ha fått 3. plass i EM."
Pabulimaris UB

Pabulimaris fortalte også om hvor viktig og spennende det å ha Ungdomsbedrift har vært. Om hvor stolte de var etter tredjeplassen i EM i Euronext Blue Challenge, og at lærdommen de har fått gjennom Ungdomsbedrift er noe de kommer til å ta med seg videre i livet uavhengig av om de blir entreprenører eller ikke.

De fremmøtte fikk også en innføring fra Espen Jøndahl, Senior Quant Research Analyst i Oslo Børs, om hvordan Oslo Børs er bygget opp, hvorfor man har markedsplasser, om utviklingstrendene både på bransjenivå, men også hos enkeltpersoner, slik som at flere kvinner de senere årene har strømmet til for å handle på Børsen.

"Ikke en grønn bølge, men et grønt skifte, som har kommet for å bli."
Øivind Amundsen, børsdirektør i Oslo Børs

Børsdirektør Amundsen fortalte også om kriteriene som skal til for å bli listet på Børsen, og om hvor viktig det er for dagens bedrifter å ha fokus på bærekraft, da tilnærmet ingen investorer investerer i selskaper som ikke har et tydelig bærekraftsfokus i sin strategi.

Ungdomsbedrift Euronext blue challenge