Animal Seafood UB utfordrer kraftforindustrien

Animal Seafood UB fra Trondheim tok hjem den høythengende førsteplassen i "Euronext Blue Innovation Award" tirsdag 21. mars. Med Animal Seafood UB sitt produkt skal elevene revolusjonere kraftforindustrien. Ungdomsbedriftens mål er å erstatte soya med tang og tare som hovedingrediens i kraftfor til storfe. Euronext Blue Innovation Award tildeles en ungdomsbedrift som har kommet opp med en innovativ løsning innen den blå økonomien.

Euronext Blue Innovation Vinner

Utfordringen med dagens soyaproduksjon i Sør-Amerika er mangeartet, den fører til avskoging, klimagassutslipp, blodige konflikter, miljøforurensing og tap av uerstattelige arter. Animal Seafood UB sitt kraftfor erstatter langreist soya med tang og tare. Produktet er kortreist, næringsrikt og klimavennlig – og kan hentes rett opp fra havet. Bruk av tang og tare vil redusere presset på jordbruksområder, bidra til å bevare naturen og redusere klimagassutslipp fra transport.

Juryen ble mektig imponert over elevene, og juryens begrunnelse lyder: «Vinneren av Euronext Blue Innovation Award i Norge går til en ungdomsbedrift som har gjort grundige undersøkelser med hensyn til problemet de vil løse, markedet, produksjon og samarbeidspartnere. Ungdomsbedriften holdt en fin presentasjon, og svarte godt for seg når de ble utfordret av juryen. Juryen vurderer at den presenterte løsningen til denne ungdomsbedriften har et stort innovasjonspotensiale. Løsningen kan løse flere klima- og miljøutfordringer, samt bidra til nye arbeidsplasser. Videre kan løsningen potensielt gi positive ringvirkninger både lokalt og globalt.» Juryen bestod av: Tiril Flatmo Janbu, Geir Ankarstrand, og Gunnar Eckhoff i Euronext.

"Som del av Euronext ønsker Oslo Børs å bidra til å inspirere norsk og europeisk ungdom til å satse på bærekraftig blå innovasjon og entreprenørskap. Dette er utgangspunktet for Euronext Blue Innovation Award. Jeg gratulerer Animal Seafood UB som vant den norske finalen og ønsker dem lykke til i Europa-finalen."
Øivind Amundsen, Børsdirektør Oslo Børs

Teamet bak Animal Seafood UB

Animal Seafood UB består av elevene Isak Lesund, Benjamin Kvello, Una Alsaker, Kajsa Svendsen og Marius Øien som går andre året på Studiespesialisering ved Charlottenlund videregående skole i Trondheim. Elevene er svært fornøyde med seieren. – Vi er veldig glade for å representere Norge i Europa-finalen. En stor takk til våre mentorer og samarbeidspartnere som har vært nyttige støttespillere i prosessen, sier daglig leder Isak Lesund.

Animal Seafood UB skal representere Norge i den europeiske finalen 3. mai. Der de skal konkurrere med ungdomsbedrifter fra Storbritannia, Belgia, Frankrike, Irland, Nederland, Portugal, Danmark og Italia.

Blå økonomi for fremtiden

Ungt Entreprenørskap setter søkelys på den blå økonomien i programmet Ungdomsbedrift, sammen med Oslo Børs og deres eierselskap Euronext i Europa. Gjennom «Euronext Blue Innovation Award» ønsker Euronext, JA Europe og Ungt Entreprenørskap å inspirere ungdomsbedrifter til å utvikle bærekraftige og innovative forretningsideer innen den blå økonomien.

Børsdirektør Øivind Amundsen ved Oslo Børs sier at den blå økonomien spiller en avgjørende rolle for at verden skal nå klima- og bærekraftsmålene. - Som del av Euronext ønsker Oslo Børs å bidra til å inspirere norsk og europeisk ungdom til å satse på bærekraftig blå innovasjon og entreprenørskap. Dette er utgangspunktet for Euronext Blue Innovation Award. Jeg gratulerer Animal Seafood UB som vant den norske finalen og ønsker dem lykke til i Europa-finalen, sier Amundsen.

Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Grete Ingeborg Nykkelmo forteller at bærekraft engasjerer de unge, og at ungdomsbedrifter i Norge har et godt utgangspunkt for å jobbe med innovasjon i den blå økonomien. – Unge gründere i hele landet ser muligheter og potensiale i den blå næringen. De vet at med bærekraftige løsninger så er dette en viktig vekstnæring for Norge i fremtiden, sier Nykkelmo og gratulerer Animal Seafood UB med seieren.

Kontaktinformasjon

Isak Lesund, daglig leder, Animal Seafood UB, 479 69 247, e-post: Isakmelling@gmail.com

Grete Nykkelmo, adm.dir., Ungt Entreprenørskap Norge, 913 11 000, grete.nykkelmo@ue.no

Frank Norbeck, daglig leder, Ungt Entreprenørskap Trøndelag, 901 21 612, Frank.Norbeck@ue.no

Cathrine Lorvik Segerlund, Kommunikasjonssjef, Oslo Børs CLSegerlund@euronext.com