Solvang skole har Innlandets EnergiSMARTeste elever

Hvilke nye oppfinnelser kan bidra til at vi bruker mindre strøm? Et svært dagsaktuelt tema, som 6.- og 7.-klassinger i Innlandet har jobbet med dette skoleåret, gjennom deltakelse i Ungt Entreprenørskap sitt undervisningsopplegg EnergiSMART.

Energisenteret 070623 1

SMART er et program fra Ungt Entreprenørskap som går ut på at elevene skal kartlegge utfordringer, jakte på ideer og utvikle kreative løsninger. EnergiSMART er en variant av programmet som er utviklet i et samarbeid mellom Ungt Entreprenørskap Innlandet og Gudbrandsdal Energi. Her handler problemstillingene om strøm og elektrisitet, og elevene får bruke kreativiteten sin til å tenke ut nye ideer som vil bidra til at vi bruker mindre strøm.

Energisenteret 070623 2

Opplegget går over tre dager der de jobber med å velge idé, bygge en prototype av den og til slutt presentere.

En idé fra hver klasse har blitt sendt inn til fylkeskonkurransen i EnergiSMART, der premien var en opplevelsesdag for klassen på Energisenteret og Hunderfossen.

Kreative ideer om strømsparing

Juryen som har bestått av representanter fra Ungt Entreprenørskap Innlandet og Gudbrandsdal Energi, lot seg imponere av kreative, framtidsrettede ideer. Til slutt var det 6. klasse ved Solvang skole i Øyer som gikk av med seieren i konkurransen.

Deres løsning TechHouse er en helhetlig idé med flere innovative oppfinnelser som til sammen vil ha en betydelig effekt på strømforbruket. Forslaget handlet bl.a. om alternative energikilder, smartere dusj, veiledning via robot og gjenbruk av ulike ressurser.

Premien ble gjennomført onsdag 7. juni. Dagen startet med et besøk på Energisenteret, der elevene fikk en kort teoriøkt, samt omvisning og mulighet til å teste ut noen av installasjonene. Deretter fikk de boltre seg i Eventyrparken.

Samarbeider om å fremme ung skaperkraft

Opplevelsesdagen markerer slutten på det første av tre prosjektår. Både Ungt Entreprenørskap og Gudbrandsdal Energi ser fram til å fortsette samarbeidet om EnergiSMART, og inviterer flere skoler til å melde seg på!

"Vi i Gudbrandsdal Energi ønsker å satse på barn og unge, og vi heier på innovasjon og ung skaperkraft i Innlandet! Derfor er det viktig for oss å samarbeide med Ungt Entreprenørskap om prosjektet EnergiSMART. Vi ble imponert over alle ideene som ble sendt inn! Det er tydelig at elevene har jobbet kreativt med oppdraget, og at de har en god forståelse av hva som kan føre til redusert strømforbruk."
Marius Sveipe, daglig leder i Gudbrandsdal Energi

Strømsparing engasjerer

Det var ikke bare vinnerskolen som overbeviste, og juryen ønsket også å dele ut en andrepremie og en tredjepremie. Disse gikk til Trintom skole i Gran og Røyslimoen skole i Lillehammer. Ideen fra Trintom gikk ut på gjenbruk av vannet fra vaskemaskina, både til oppvarming og til strømproduksjon. På Røyslimoen skole var elevene opptatt av å gjøre strømstyring enklere og mer tilgjengelig. De vil utvikle en skjerm der du ved et enkelt håndtrykk kan styre strømmen i huset.

Karoline Rasmussen er lærer for 6. klasse på Trintom skole. Hun var godt fornøyd med opplegget og merket et stort engasjement blant elevene.

"Elevene hadde stort utbytte av opplegget og lærte masse på kort tid. De fikk bruke ulike evner, og dette gir alle mulighet til å delta aktivt, uavhengig av faglig ståsted. I tillegg har de hatt det ufattelig gøy med EnergiSMART! Tusen hjertelig takk for et fantastisk opplegg!"
Karoline Rasmussen, lærer på Trintom skole

Er du lærer for en 6. eller 7. klasse i skoleåret 2023-2024? Du kan allerede melde interesse for å delta på EnergiSMART ved å fylle ut dette skjemaet. Du kan også ta direkte kontakt med UE-rådgiver i din region.

Hunderfossen 070623 1
Energisenteret 070623 3
Energisenteret 070623 4
Energisenteret 070623 5