Inspirerende dag med Innlandets yngste gründerspirer

Tirsdag 6. juni var 130 ungdomsskoleelever fra Innlandet samlet på Hamar kulturhus for å delta på INNspire 2023, et arrangement i regi av Ungt Entreprenørskap Innlandet. Gjennom skoleåret har elevene drevet egne elevbedrifter, og på denne dagen fikk de vist fram forretningsideene sine.

Fingerboyz EB 2

Ung innovasjon

Formålet med INNspire er å fremme kreativitet, skaperglede og framtidstro. Dette skal være en arena der elevene får og gir inspirasjon, slik at drømmene og ideene deres kan få gode vekstvilkår. Elevbedriftene på årets INNspire representerte et stort mangfold av ideer; alt fra biehotell, blomsterkasser og andre treprodukter til sosiale entreprenører som vil spre glede og skape generasjonsmøter. Og har du noen gang hørt om fingerski?

Bak dette produktet står elevbedriften Fingerboyz EB fra Tynset ungdomsskole. De har produsert små ski som man kan ha på fingrene og kjøre med på pulten eller raile på kanten. Med dette ønsker de å motvirke kjedsomhet og kanskje få fokuset bort fra mobilen. Med sitt innovative produkt og gjennomtenkte konsept overbeviste Fingerboyz EB juryen og gikk helt til topps i kåringen av Innlandets beste elevbedrift!

Juryens begrunnelse for førsteplassen:

"Bedriften har utviklet et helt nytt produkt, som treffer målgruppen godt. Bedriften har gode muligheter for skalering og videreutvikling. Elevene i bedriften fremstår som et godt team, med tydelige roller og ansvarsfordeling. Juryen lar seg imponere over en bedrift med profesjonalitet i alle ledd. Gratulerer!"
IN Nspire apning Busterud 2

Hamars ordfører deltok på åpning

Einar Busterud, ordfører i Hamar, stod for åpningen av INNspire 2023. På veg opp mot scenen fikk han med seg både et forfriskende glass saft fra VI2 EB og en t-skjorte fra Stone Fire EB – akkurat det en syklende ordfører hadde behov for!

Busterud heiet fram de unge gründerne og pekte på hvor viktig entreprenørskap i skolen er for å bygge livskraftige lokalsamfunn i Innlandet.

Konkurrerte i 6 kategorier

Totalt 26 elevbedrifter fra 14 ungdomsskoler deltok på INNspire. De hadde blitt kvalifisert til deltakelse gjennom lokale eller regionale elevbedriftsmesser.

20 jurymedlemmer fra lokalt arbeidsliv vurderte elevbedriftene i fem kategorier. Resultatene kan du finne HER. I tillegg til Fingerboyz EB, som gikk til topps i Beste Elevbedrift, utmerket Symaskinene EB seg med priser i fire av fem kategorier! Bedriften er opptatt av bærekraftig forbruk og syr toalettmapper, hårstrikk og grytekluter av stoff fra gamle gardiner, jeans og sengetøy.

I tillegg til elevbedriftskonkurransene fikk elevene en ekstra oppgave som gikk ut på å komme med kreative, framtidsrettede forslag til hva ungdomsklubbene kan tilby i framtida for at flere ungdommer skal benytte seg av dem. Her ble ideene skapt og levert inn på selve arrangementet. Også her var det Symaskinene EB som ble premiert for det aller beste forslaget. I juryens begrunnelse stod bl.a.:

"Gruppen har en god helhetlig forståelse av fritidsklubber sin samfunnsrolle. Det initiativet som skiller denne gruppen fra de andre, er forslaget om en sommerfestival av og for ungdom. Juryen ønsker å trekke frem sitatet: ”Vi vil bevise for ungdommene at den gode stemningen er den man lager selv, og at man ikke trenger rus og alkohol for å ha det gøy!”. Inkluderende, trygt og rusfritt er viktige verdier for fritidsklubbene. Juryen ser på dette som et engasjerende og gjennomførbart forslag til å skape et godt omdømme for fritidsklubben."

I bildekarusellen kan du se flere av elevbedriftenes forretningsideer

Symaskinene EB
Sveisa kasser EB
Solungkalenderen EB
Smykkekjeden EB
Skjak fyr og feitved EB
Harpefoss treverk EB
Happy birds EB
Fingerboyz EB 1
Det franske gull EB

Prosjektstøtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark

Ungt Entreprenørskap Innlandet har fått støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark for å skape et nytt innovasjonsarrangement for ungdomsskoleelever. Prosjektet går over tre år, og INNspire 2023 markerer avslutningen på andre prosjektår.

Kontaktperson i Ungt Entreprenørskap Innlandet

Karin Ronning
Karin Rønning
Daglig leder UE Innlandet