Ungdomsbedrift som nøkkel til integrering!

Siden krigen i Ukraina brøt ut i 2022, har over 72 000 ukrainske flyktninger søkt beskyttelse i Norge. Mange av disse er barn og unge som nå skal finne sin plass i et nytt samfunn, med nye språk, normer og skolesystemer. I Nord-Norge, hvor mange av flyktningene har blitt bosatt, er behovet for gode integreringsverktøy særlig stort.

Ved Senja videregående skole, avdeling Finnfjordbotn, har to av fire innføringsklasser tatt i bruk ungdomsbedrift som metode for integrering. Gjennom å etablere og drive egne bedrifter får elevene praktisk erfaring med samarbeid, kommunikasjon og problemløsning – alt på norsk. Dette gir ikke bare språklig utvikling, men også en følelse av mestring og tilhørighet i det nye samfunnet.

Ungdomsbedrift integreringsprosjekt finale 25 15 min

Ungdomsbedrift er et pedagogisk program utviklet av Ungt Entreprenørskap, hvor elever starter, driver og avvikler en bedrift i løpet av skoleåret. Programmet kombinerer teori og praksis, og gir elevene innsikt i hvordan næringslivet fungerer. For flyktningelever kan dette være en effektiv måte å lære norsk på, samtidig som de får forståelse for norske arbeidslivsforhold og samfunnsstrukturer.

Seks ungdomsbedrifter på Senja videregående skole bestående av fremmedspråklige elever fikk utdelt attester for å ha fullført året med ungdomsbedrift, på en seremoni på skolen fredag 6. juni. I salen satt det elever, lærere, og representanter fra både fylke, kommune og flykningtjenesten. Som en krone på toppen av verket var hele seremonien orkestrert av elevene selv, men konferansierer, videoinnslag og fremføring av musikk – alt på norsk!

Ungdomsbedrift integreringsprosjekt finale 25 09 min

Fra høsten 2025 starter Ungt Entreprenørskap Arktis og Ungt Entreprenørskap Nordland et nytt prosjekt, støttet av Sparebankstiftelsen, hvor ungdomsbedrift skal implementeres i tre skoler med innføringsklasser – én i Nordland, én i Troms og én i Finnmark. Målet er å styrke integreringen av nyankomne elever gjennom entreprenørskap og praktisk læring.

I distriktene i Nord-Norge, hvor fraflytting og mangel på arbeidskraft er en utfordring, representerer disse elevene en verdifull ressurs. Ved å gi dem verktøyene de trenger for å lykkes, investerer vi ikke bare i deres fremtid, men også i regionens utvikling og bærekraft.

Ungdomsbedrift integreringsprosjekt finale 25 03 min

Gjennom ungdomsbedrift får disse elevene muligheten til å bygge nettverk, utvikle ferdigheter og bidra aktivt i lokalsamfunnet. Dette vil med andre ikke bare være en investering i enkeltindivider, men i hele Nord-Norges fremtid!

Portrettbilder Maria 24
Maria Gudmundsen
Prosjektleder, VGS-ansvarlig Troms