SMARTE elever fra Ibestad Skole imponerte juryen med sine innovative sjømatretter

I uke tre hadde elevene på mellomtrinnet (5. – 7. klasse) på Ibestad skole i samarbeid med Ungt Entreprenørskap for første gang programmet SMART, hvor de i grupper har jobbet intensivt og kreativt i fire dager med å finne innovative løsninger på en aktuell problemstilling.

Thumbnail image003

Denne gangen var det SMART Sjømat og problemstillingen «hvordan få barn og unge til å spise mere fisk». Elevene skulle finne opp, lage modell av og presentere en ny og spennende fiskerett for en jury. På grunn av smitteverntiltak ble finalen gjennomført digitalt på TEAMS. Juryen bestod av Terje Andreassen, næringsrådgiver Ibestad kommune og Hugo Gunnar Olsen og Vibeke Marie Aspdal fra visningsenteret Arctic Aqua som ligger på Engenes i kommunen. De skulle kåre vinnere i kategoriene «Beste modell», «Beste presentasjon» og «Vinner SMART Sjømat.»

"Det er alltid stas å se stjerner i øynene på elevene, når de viser frem sine løsninger for oss og juryen. Det var tydelig at det var lagt ned en god del arbeid, der resultatet til slutt ble at alle elevene får laget sin rett i cafèen på Visningssenteret. Bedre kan det ikke bli!"
Frank-Halvar Solvang, prosjektleder Sør-Troms i Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark

Elevene hadde jobbet meget godt i løpet av disse dagene. Alle gruppene som presenterte hadde kommet opp med kreative og spennende retter som har potensiale til å bli en vinner på middagsbordet, ikke bare hos barn og unge, men i alle aldergrupper. Rettene som ble presentert var Lakselasagne, Fiskebab, SauRiFi, Fiskepasta og Pannefisk. Juryens arbeid med å kåre vinnere ble ikke enkelt.

"Produktene var relevante, interessante og kan testes ut i praksis. Juryen har lyst til å smake på rettene. Det var utarbeidet flotte modeller fra alle gruppene. Det var kreativt å benytte både skuespill og dataspill i visualiseringen og reklame for produktet. Flotte framføringer. Alle gruppene var gode,- og det var ikke enkelt for juryen å kåre vinnerne."
Terje Andreassen, Næringssjef Ibestad Kommune
"Som jurymedlem var det imponerende å se den kreativiteten og innsatsen elevene hadde lagt ned i sine prosjekter. Alle hadde samme oppgave, men det var fint å se at det var ulike tilnærminger til oppgaveløsningen. Dette vitner om frihet til å finne svar og løsninger selv. Det var også imponerende å se sluttresultatene av hektisk og målbevisst jobbing. Og presentasjonene på Smart sjømat vekket iallfall min lyst til å prøve nye retter med fisk."
Hugo Olsen, Arctic Aqua
"Veldig nyttig for næringslivet å delta slik at man får kontakt med skoleelever/skole, og ser hva som rører seg. Elevene var flinke i sine presentasjoner og kreativ i sine matretter. Og som representant for både sjømatnæringen og serveringssted synes jeg det var et nyttig innblikk"
Vibeke Marie Aspdal, Arctic Aqua

Juryen var så spent på hvordan disse rettene smaker at Vibeke som representerte visningssenteret Arcitc Aqua og kafedrift inviterte alle elevene på besøk for å lage rettene sine. Denne nyheten satt et flott punktum for finaledagen og var en velfortjent belønning for elevene og innsatsen de hadde gjort.