Det ble hett på kjøkkenet under Kokkekampen 2022

Fram med kniver og kjeler, nå er det tid for kokkekamp! 26. - 27. april arrangerte Ungt Entreprenørskap Troms og Finnmark kokkekamp for restaurant- og matfagselevene i fylket. Og ikke nok med det - Vi samarbeidet med Ungt Entreprenørskap Nordland og elevene der for å arrangere én stor nordnorsk kokkekonkurranse.

Microsoft Teams image 166

En arena for læring, eksperimentering og rekruttering

Kokkekampen, som i år arrangeres for fjerde gang, har siden 2018 vært et viktig prosjekt for kommende kokkespirer i landsdelen vår. Viktig for elever på ungdomsskolen som er i ferd med å ta sitt utdanningsvalg og viktig for å inspirere videregående elever til å ta steget og bli lærling innenfor bransjen. Det har også vist seg å være en fantastisk arena for næringslivet! Her veileder de, viser yrkesstolthet, inspirerer og motiverer, og i mange tilfeller har de sett seg ut sine lærlinger for kommende år på nettopp dette arrangementet.

"For reiselivsnæringen er det helt avgjørende at flere unge får øynene opp for de store mulighetene som kokkeyrket kan gi. Det er flott å se at næringen velvillig stiller opp for ungdommene, og at vi sammen kan skape denne type arena for både elever i videregående som er klare til å ta steget ut som lærling, men også for elever på ungdomsskolen som skal ta et valg for utdanningsprogram i nær fremtid."
Torun Antonia Hansen, fagansvarlig i Ungt Entreprenørskap Nordland
Microsoft Teams image 150

Vi hadde med oss dyktige veiledere inn i kokkekampen, blant andre Vegard Stormo fra Scandic Narvik som ble kåret til «Årets kjøkkensjef 2021», «Årets sjømatkokk 2019» Kenneth Pettersen fra den fantastiske restauranten Fjøsn, på Senja - og hele veien fra Rogaland, Matkanalens egen «Chez Ina» Ina Therese Lindvik Nornes (avbildet). På første dag av kokkekampen var veilederne fordelt på hver sin stasjon på kjøkkenet, og viste fram og delte sine kunster med de unge kokkene. På dag to av kokkekampen måtte eleven imponere veilederne, som nå satt i juryen.

Microsoft Teams image 163

Temaet for kokkekampen denne gang var samisk matkultur – og teamene skal komponere en matplanke bestående av fire ulike retter fra bærekraftige nordnorske råvarer. Både kjøtt, fisk og sjømat og egnet garnityr. Første dag fikk elevene eksperimentere og bli kjent med kjøkkenet, og på dag to fikk de utdelt et matoppdrag de så måtte løse gruppevis. I tråd med temaet for kokkekampen var årets utfordring å tilberede maten over bål - noe som var helt nytt for de fleste.

"Der var mye fram og tilbake, og mange nye opplevelser. Dette var vår første kamp, så vi visste ikke helt hvordan vi skulle gå fram og det var veldig stressende. Likevel klarte vi å lande det godt på slutten og vi er overrasket over hvor bra vi klarte det med samarbeid og lagånd. Veldig fornøyd med hvor vi landet."
Erle Skarvik Berntsen, 9000 Byen UB
Microsoft Teams image 154
Microsoft Teams image 160
Microsoft Teams image 161
Microsoft Teams image 162

Vinnere fra Troms

Juryen hadde en stor oppgave foran seg da de skulle kåre vinnere blandt de ni lagene, men til syvende og sist var det bedriftene fra Troms som tok hjem gullet. Bærekraftsfokuset gjennomsyret hele kokkekampen, fra råvarevalg til servering, og ungdomsbedriften som presterte aller best på dette området og tok hjem bærekraftsprisen var 9000 Byen UB fra Vg2 på Ishavsbyen videregående skole i Tromsø.

Vinneren av hele kokkekampen og prisen for beste helhetlige konsept var Valhall UB fra Stangnes Videregående skole, skolested Rå. De imponerte juryen med sine kulinariske kreasjoner og kreativitet på kjøkkenet.

"Vi syns det var veldig artig. Så vi følte at vi vant litt uansett om hadde vunnet eller ikke, fordi vi klarte å gjennomføre og hadde det gøy underveis. Vi har kost oss fra start til slutt."
Siri Marie Berg, Valhall UB

Elevene fra hele regionen var representert i årets konkurranse, fra Brønnøysund i sør til Senja i nord. Kokkekampen fant sted på Narvik vgs avd. Oscarsborg med den dyktige læreren Thomas Holmstrøm i teten. Neste år går stafettpinnen videre til en ny skole, og vi i Ungt Entreprenørskap har allerede begynt å tenke på hvordan vi kan gjøre arrangementet enda større.

Kokkekampen arrangeres med uvurdelig støtte fra Blåfondet, Troms og Finnmark fylkeskommune, Sør Helgeland Opplæringskontor, ASKO Servering, Nærings- og fiskeridepartementet, og Landbruks- og mat departementet.

Se avslutningsfilmen fra matprosjektet for restaurant- og matfagselever i Finnmark som ble avholdet i høst:


Maria UETF 2021
Maria Gudmundsen
Prosjektleder, VGS-ansvarlig Troms
Trine UETF 2021
Trine Hogseth
Rådgiver, VGS-ansvarlig Finnmark