Årsmelding 2024: Agder

Daglig leder har ordet
SSB presenterte nylig en rapport, som viser at det i aldersgruppen 16 til 24 år var 9 300 gründere i 2023 – en vekst på 14% fra året før. Lokalt har vi flere eksempler på konvertering fra ungdomsbedrift til AS – en av disse er MW Media fra Sam Eyde videregående skole i Arendal.
1 av 4 elever som går ut av videregående skole i Agder har etablert ungdomsbedrifter via oss - nasjonalt ligger tallet på 14 000 elever per år med egen ungdomsbedrift. Så er det ikke nødvendigvis slik at vi ønsker at alle skal bli gründere - vel så viktig er det å etablere et tankesett hos de unge i forhold til kritisk tenking, risikovilje, samarbeid, forstå hvorfor/ hvordan bruke nettverk, ettersom de fleste skal ut i et arbeidsliv, som står i endring og omstilling.
Vi har internasjonal forskning som underbygger effekten av å jobbe med ungdomsbedrift i videregående skole – hva gjør dette arbeidet egentlig med elevene? Jeg vil forsøke å oppsummere med ett ord; RESILIENCE – eller, robusthet – vi legger til rette for at elevene blir mer robuste.
På profesjonsstudiet i psykologi er resilience også et kjent begrep, selv om det visstnok har sin opprinnelse i byggingeniørmiljøet hvor det handler om motstandsdyktigheten i materialer før det knekker… Forskning viser at det som virkelig bidrar til resilience er å kunne kommunisere og føle mestring. Det er ikke alltid så enkelt å få til gjennom tradisjonell undervisning i skolen, men vi vet at arbeid med egne bedrifter gir mange gode arenaer for dette.
I Ungt Entreprenørskaps arbeid legges det vekt på at elever og studenter gjennom hele utdanningsløpet får trening i å kunne se ressurser, behov og muligheter i eget nærmiljø, tenke og jobbe kreativt, samarbeide og fungere i team, stole på seg selv og utnytte egne kunnskaper, erfaringer og nettverk.

"Vi har internasjonal forskning som underbygger effekten av å jobbe med ungdomsbedrift i videregående skole – hva gjør dette arbeidet egentlig med elevene? Jeg vil forsøke å oppsummere med ett ord; RESILIENCE – eller, robusthet – vi legger til rette for at elevene blir mer robuste."
Aktivitet
I Ungt Entreprenørskap tror vi at bygging av entreprenørskapskompetanse handler om det samme som all annen læring: det er viktig å starte tidlig, gjenta og bygge videre - derfor tilbyr vi ulike undervisningsmetoder fra barneskole til høyere utdanning.
På barnetrinnet blir elevene utfordret på kreative prosesser gjennom å avdekke behov, utvikle ideer og finne løsninger i programmet Smart. På ungdomstrinnet får de for første gang prøvd seg på bedriftsetablering i Elevbedrift, og i Ungdomsbedrift i videregående blir arbeidet enda mer virkelighetsnært med bl.a. etablering via Brønnøysundregistrene, arbeid med forretningsmodellering og regnskap.
I høyere utdanning står samarbeidet med lærerutdanningene sentralt, for å styrke studentenes forståelse for verdien av praktiske undervisningsmetoder. For øvrig tilbys Studentbedrift, samtidig som det arbeides med nye tilbud knyttet til praksis på ulike studium.
I godt samarbeid med Sparebanken Sør legger vi i tillegg til rette for undervisningsopplegg knyttet til økonomi og karrieremuligheter gjennom programmene Økonomi og karrierevalg på ungdomstrinnet og Sjef i eget liv! i videregående skole.
Ungt Entreprenørskap Agder registrerte 8 902 elev- og studentinvolveringer i 2024, med aktivitet i 20 kommuner. 338 frivillige fra lokalt arbeids- og næringsliv deltok overfor de unge gjennom UEs programmer. Vi teller 975 lærerinvolveringer gjennom entreprenørskapsaktiviteter i Agder-skolen.
Vi både inspirerer og kvalifiserer fremtidens verdiskapere i Agder. Vi er brobygger mellom skole og arbeidsliv og pådriver for entreprenørskap – i hele utdanningsløpet. Gjennom erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet kvalifiserer vi fremtidens verdiskapere til arbeidslivet. Det er et langsiktig mål å bidra til økt etableringsrate, innovasjon og forretningsutvikling i virksomheter på hele Agder.
En stor takk til de ansatte, styremedlemmer, elever, lærere og samarbeidspartnere!
Jeg er stolt av våre rådgivere i Ungt Entreprenørskap og hvordan vi bidrar med viktig kompetanse for Agder - hvordan vi løfter ungdommen, viser dem muligheter til å bygge en karriere, samt hvilke ressurser de selv sitter på og hvordan de kan bidra - hvordan vi møter lærere, elever og samarbeidspartnere, med vilje til å alltid tenke forbedring og «skru til» på kvalitet.
Jeg ønsker å takke våre styremedlemmer for all tid og oppmerksomhet, inspirasjon og støtte gjennom 2024. Vi har et engasjert styre som viser interesse, legger til rette og setter oss i posisjon. Dette bidrar til økt profesjonalitet i vårt arbeid, trygghet rundt viktige beslutninger, god forankring, positiv oppmerksomhet, i tillegg til motivasjon og tro på evne til å levere på ambisiøse mål.
Honnør til elever som identifiserer problem eller behov, og utvikler produkter eller tjenester som en løsning på disse. Elevene lærer gjennom å gjøre, og lærer gjennom å skape verdi for andre – opparbeider erfaring med å se muligheter og omsette ideer til handling, gjennom å ta sjanser og tenke nytt!
Honnør til engasjerte lærere som legger til rette for erfaringslæring, kreativitet, samarbeid og tverrfaglighet – det krever mot å la elever både prøve og feile, og det handler for mange lærere om å utfordre etablerte pedagogiske metoder og verktøy. Tidlig innsats er viktig for å fremme entreprenørskapsarbeidet i regionen, og gjøre elevene mer robuste i møte med fremtidens kompetansebehov - at lærere tør å erstatte tradisjonell undervisning med problemløsing og bedriftsarbeid i skolen er noe vi setter stor pris på!
Med på laget har vi også trofaste støttespillere i skolen, kommuner og fylkeskommuner og i privat næringsliv. Som ideell organisasjon er vi helt avhengig av å samarbeide med aktører utenfor skolen, både praktisk og økonomisk. Og vårt felles mål er altså; ..å sørge for at elevene føler mestring, slik at de blir mest mulig robuste. TUSEN TAKK.
Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder
Styret i Ungt Entreprenørskap Agder
Styret for Ungt Entreprenørskap Agder har i 2024 bestått av Kris Haanes (styreleder), Wenche Fresvik (Agder fylkeskommune), Clare Jortveit (UiA), Trond Madsen (NHO), Dagfinn Homdal Svanøe (LO), Tina Norheim Abrahamsen (Business Region Kristiansand), samt møtende varamedlemmer Per Sverre Kvinlaug (Kvinesdal kommune) og Solrun Vik (Pensjonert advokat).
Høydepunkter 2024
Årets entreprenørskapslærer i Agder
Prisen «Årets entreprenørskapslærer i Agder» deles ut i forbindelse med det årlige fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter, og ble i mars tildelt Hege Elisabeth Fjelldal, lærer ved Arendal videregående skole.

Hege har vært aktiv i entreprenørskapsfagene i en årrekke, både på yrkesfag og studiespesialisering.
Hun er pådriver og koordinator, og jobber aktivt for å inkludere andre fagmiljøer til entreprenørskap. Hege bidrar alltid med kunnskap og erfaring til nye kollegaer, og inviterer til samarbeid og deling.
Hun omtales som en flott inspirator og klasseleder. Videre er hun løsningsorientert, iderik og strukturert - stiller krav, men er samtidig en støttende sparringpartner og kollega.
Med ungdomsbedrift som metode får hun elevene til å vokse både faglig og som mennesker. Hun er også kreativ i sin bruk av eksempler fra media, slik at elevene får en mer praktisk tilnærming til det faglige.
Skoleåret 2023/2024 har 87 elever etablert sine egne bedrifter ved Arendal videregående skole.
UB Academy

"Håper det blir mer av dette for bedriftene 🤩"
UB Academy - hvorfor ble det vellykket?
Sitatet over fikk vi i Ungt Entreprenørskap Agder i retur fra en av ungdomsbedriftene (UB) som var med vår nystartede kompetansekursrekke, UB Academy, i november. Bedriften hadde akkurat gjennomført markedsføringskurset vi arrangerte på Universitetet i Agder.
Hvorfor føler vi at vi har lyktes så godt med dette nystartede konseptet? Tre hovedgrunner skiller seg ut.
- Forankring og samarbeid
- Attraktive møteplasser
- Praktisk innhold tilpasset målgruppen
Forankring og samarbeid
Etter å ha fått tilbakemeldinger om at rolleforståelsen i en ungdomsbedrift kan være krevende for elevene satte vi oss ned for å se på hva vi kunne gjøre for å løse denne utfordringen. Svaret var enkelt; vi må knytte til oss kompetente bedrifter lokalt som kan bistå med en praktisk tilnærming til dette.
Hvordan kunne Å Energi synliggjøre viktigheten av å jobbe med HR i en bedrift fra dag 1? Phonero som nok en gang gikk helt til topps på kundetilfredshetsundersøkelsen for 2024, ble utfordret på å gi elevene kunnskap om salg og ledelse. Og kommunikasjonsavdelingen hos Universitetet i Agder (UiA) , som vi har samarbeidet med gjennom mange år, fikk oppdraget med å gi ungdomsbedriftene "do's and don'ts" fra sine erfaringer med juryeringer til Fylkesmesterskapet vårt.
Dette perspektivet med å ta tak i konkrete tilbakemeldinger og invitere eksterne til å løse utfordringer knyttet til dem har vært en nøkkelfaktor til at UB Academy har truffet godt hos målgruppen.
Attraktive møteplasser
For de aller fleste elever i videregående skole består skolehverdagen av, ja nettopp; skolen. Det fysiske bygget utgjør størstedelen av de 466,5 til 642 timene i året elevene er under opplæring.
Å kunne tilby dem muligheten til å oppleve et dynamisk miljø på UiA eller flotte lokaler hos Å Energi og Phonero i Kristiansand sentrum er for mange elever en wow-faktor. Når de i tillegg får servert både mat og drikke og får med seg en liten goodiebag er dette langt utenom det elevene forventer.
Praktisk innhold tilpasset målgruppen
Den kanskje aller viktigste faktoren er likevel at arrangementene gir elevene praktiske verktøy de jobber med, både underveis i UB Academy og som de tar med seg tilbake til skolen og kan teste ut for resten av ungdomsbedriften sin.
Det å få jobbe med å utvikle personas for sin målgruppe, jobbe med GROW-modellen for coaching eller SMART for å sette kriterier til målsetting med formål om å bedre oppnå resultater er konkrete hjelpemidler som setter fart på ungdomsbedriftens arbeid.

Samarbeidspartnere
Under hele 2024 har vi hatt et stort fokus på å knytte til oss flere private samarbeidspartnere, og styrke de eksisterende samarbeidene vi har med solide aktører på Sørlandet.
Vi signerte blant annet en ny hovedsamarbeidsavtale med Sparebanken Sør, en svært viktig bidragsyter til vår aktivitet. Sparebanken Sør har eierskap til Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter hvert år, og ikke minst bidrar de med gjennomføring av våre programmer innen personlig økonomi både i ungdomsskolen og videregående skole. Sparebanken Sørs rådgivere møtte nesten 3 000 elever i Agder ute i klasserommene gjennom disse aktivitetene i 2024.
2024 bød også på inngåelse av en samarbeidsavtale med Å Energi, knyttet blant annet til nyoppstartede UB Academy og eierskap til HR-prisen under Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter.
En avtale som inneholdt mye av den samme aktiviteten var den vi inngikk med Phonero, som åpnet dørene og inviterte ungdomsbedrifter inn til kurs i salg og ledelse.
OneCo signerte en samarbeidsavtale som gir bedriften eierskap til "Beste yrkesfaglige bedrift" under Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter.
En videre styrking av arbeidet med å knytte til oss flere private samarbeidspartnere blir viktig også i de kommende årene.
Høyere utdanning

Tangvall U-skole har i to år nå hatt fokus på en mer praktisk skole. Gjennom et samarbeid mellom skolen, kommunen og UiA, som kalles Dekomp, ble vi i Ungt Entreprenørskap Agder også hyret inn som samarbeidspartner.
En mer praktisk skole handler slettes ikke bare om mer sløyd og håndverk, så ett av de konkrete tiltakene var sosiale bærekraftsdager. Da elevundersøkelsen i fjor avdekket mobbing og mistrivsel ble dette sendt tilbake til eleven som oppdrag de selv måtte løse. Resultatene var så spennende at dette ble formidlet til alle skolelederne i Kristiansand når de hadde seminardager.
Det må nevnes at elevene i etterkant svarte at de selv trodde dette ville hjelpe, og årets elevundersøkelse var særdeles god! Merk; her er det mange faktorer som spiller inn slik at vi ikke kan ta et tiltak som det eneste som har skapt denne positive endringen.

SMART dørmatte i Vennesla
SMART (https://www.ue.no/program/smar...) er et av våre «nye satsingsområdene» på barnetrinn, og må sees i sammenheng med nye kommuneavtaler hvor programmet står sentralt i vårt arbeid med 5. – 7. trinn. Vi hadde tøffe ambisjoner om mer enn 250% vekst for inneværende strategiperiode (2022-26) – vi har med god margin passert dette målet med vekst på nærmere 400% fra 2021 til 2023, og mer enn 1 100 Agder-elever gjennomførte programmet i 2024.
Gjennom tre skoledager i november deltok 83 elever fra mellomtrinnet v/ Skarpengland skole, på gjennomføring av SMART. Første dag var det kick-off der elevene skulle finne ideer - dag to gikk med til bygging og testing av prototyper, og den siste dagen brukte elevene til å øve på presentasjon av sine oppfinnelser for en engasjert jury, som bestod av ordfører Nils Olav Larsen (KrF), Lars Ottar Eikeland fra Øvrebø bil & karosseri og rektor Anne Marie Robstad Hagen. De tre 11 år gamle guttene i vinnergruppen (bilde) hadde på imponerende kort tid utviklet en sensorstyrt dørmatte; ved å tråkke på matten aktiveres mobilen og det spilles det av en stemme, som minner deg på ting du bør ha med deg på vei ut av hjemmet. Lærer Karianne Torekåsa er veldig fornøyd med vårt opplegg – hun kommenterte raust;
- Elevene får veldig mye igjen. Her får de virkelig dekket kompetansemålene som går på utforsking, nysgjerrighet og skaperglede. De får kjenne på det å prøve, feile og videreutvikle. Elevene må også bruke matematikken når de tar mål og tegner skisser. Ved siden av dette har du gruppesamarbeidet og det sosiale. Noen har masse ideer, andre er gode på å snakke foran et publikum. Slik får alle bidratt med sine styrker. I tillegg synes de det er spennende at prosjektet avsluttes med en finale der ordføreren kommer.
Tilbakemeldingene er gode både fra elevene og foresatte. Aktiviteten fikk også oppmerksomhet i lokale medier, hvor bl.a. leder for det kommunale foreldreutvalget i Vennesla uttalte;
- Jeg håper at flere skoler i bygda skal få øynene opp for opplegget og ta det i bruk.