Mat Sparar UB

Mat sparar UB er en bedrift med utspring fra kokk- og servitørfag på Sotra videregående skole utenfor Bergen. Produktene de produserer er laget av beste kvalitet, med kjærlighet og stolthet for faget. Målet er å redusere matsvinn ved å produsere innovative kvalitetsprodukter av råvarer som ikke lenger er for salg og som ellers ville gått i avfallet.

Mat sparar UB ble startet opp høsten 2022, og satt raskt fokus mot bærekraftige og salgbare produkter. De så på tallene for matsvinn, med hele 100 bananer og 100 brød som kastes hvert minutt - og det bare i Norge! Dette ville de gjøre noe med, og en produktlinje ble skapt. Brød fra butikker som ellers ville kastet dem blir til krutonger med ulike smakstilsetninger, og restene til brødkrumme. Bananer som ellers ville blitt regnet som ikke salgbare blir til de unike produktene banangranola, av selve bananen, og banansirup, av skallet. Selv om det finnes lignende produkter på markedet, jobber bedriften hele tiden med å skille seg ut med nye smakskombinasjoner som kundene ønsker. I tillegg er det et mål å ha produkter som kan brukes i flere sammenhenger, som det unike produktet banansirup som passer både til frokostblanding, dressing og dessert!

Kundene er svært positive, og produktene deres er lønnsomme. Behovet er klart, vi må spise opp all mat for å ha mat i framtiden. Med Mat sparar sine produkter får varer som ellers ville blitt kastet nytt liv, et nytt bruksområde og lenger holdbarhet. Med et sterkt fokus på ansvarlig forbruk og produksjon, samt godt samarbeid, er det ikke rart at Mat sparar UB gikk helt til topps i kategorien "Beste yrkesfaglege bedrift" under fylkesmesterskapet, samt flere pallplasseringer for blant annet bærekraftsprisen og jord-fjord-bord prisen.

Ungdomsbedriften deltar i følgende konkurranser i NM:

  • Beste videopitch
  • Jord-fjord-bord prisen
  • Beste yrkesfaglige bedrift
  • Beste bærekraftige stand
  • Bærekraftprisen


Deltakere i bedriften:

Velina Mitreva
Sofie Midttun
Trifoze Kanyere
Darian Fjell Østerfeldt
Kristoffer F. Iversen


Kontaktpersoner:
Velina Mitreva, daglig leder
velina19bm@gmail.com / 96667101

Brita Engeseth, lærer
Brita.Engeseth@vlfk.no / 47617455

Fridtjov Falch Sorø, UE Vestland
fridtjov.soro@ue.no / 48068828


Sjekk ut Mat sparar UB på Instagram:


TRAN7204
TRAN7078
326968489 1360893311351732 5956593283131103825 n 1