Hydra-Clean EB fra Nissedal er Vestfold og Telemarks beste Elevbedrift

Bamble ungdomsskole, 8. april 2025: Foran et fulltallig publikum stakk elevbedriften Hydra-Clean EB fra Nissedal skole av med tittelen Vestfold og Telemarks beste Elevbedrift i Fylkesmesterskapet for Elevbedrift 2025. De ble også vinner av kategorien Mindre Plast EB og kom på andre plass i kategorien Beste Grønne Entreprenører. Hydra-Clean har tatt tak i ett av de største miljøverstingproblemene, - nemlig plast i havet. Ved hjelp av KI lærer deres havbunnsrobot å sortere og plukke opp søppelet, mens den lar tang, tare og annet på havbunnen bli igjen. Elevbedriften har tenkt på alt, til og med hvordan de skal håndtere å få ladet roboten.

Jeg har bare helt rå elever! De har bare gjort alt selv. Jeg bare gav de frie tøyler til å være kreative, uttalte en meget stolt lærer Per Trygve Fossli Løyte, etter å ha sett sine elevbedrifter ta for seg av medaljer og pokaler.

Hydra Clean Vinner

Vinnerlaget Hydra-Clean EB fra Nissedal ungdomsskole sammen med Sparebanken Sør, Ida Zoi Salvesen (til venstre). Navn: Bjønne Bakken, Ingrid Amalie Øygarden, Hannah Falck Urdalen, Bendik Gautefall, Allan Ufs.

Andreplassen i Beste Elevbedrift gikk til JOURNEY Tales EB fra Notodden ungdomsskole og tredjeplassen til EcoAir EB fra Mæla ungdomsskole. Elevbedriftene fra Nissedal ungdomsskole tok også med seg enda en mer førsteplass, hhv Farm Bot EB i Beste Innovasjon.

Skolevinnere fra 12 skoler

I løpet av kalenderåret 2024 har 993 niendeklassinger i Vestfold og Telemark jobbet hardt med sine idéer og bærekraftige løsningsforslag. 133 av elevene som representerer de 12 skolene har alle kvalifisert seg i respektive skolemesterskap, med jury fra lokalt arbeids- og næringsliv som har kåret en finalist som da har gått videre til fylkesmesterskapet.

Næringslivet stiller opp

Totalt 30 jurymedlemmer stilte opp for å juryere de 23 elevbedriftene for både forhåndsjuryering og juryering på selve dagen. Prosjektperioden har variert fra noen uker på enkelte skoler til hele skoleåret andre steder. Samtlige elevbedrifter hadde rigget sin egen stand der de overbevisende fortalte jurymedlemmene om dere forretningsidéer.

Juryens begrunnelse av Beste Elevbedrift:

Jurylederne Ida Zoi Salvesen og Tina Stange fra Sparebanken Sør var tydelig imponert da han leste opp juryens begrunnelse:

"«Denne elevbedriften har utviklet en løsning på et tydelig miljøproblem. De har gjort et grundig forarbeid og blant annet samarbeide med FN og marinebiologer. Deres presentasjon av prototype og ungdomsbedrift som helhet var tydelig preget av engasjement og et godt samarbeid. Det er innovasjoner som dette fremtiden virkelig trenger»."

Det ble totalt kåret vinnere i hele 10 kategorier med god spredning av pallplasseringer til skoler fra både Vestfold og Telemark fylker.

Praktiske og virkelighetsnære skolehverdager

Gjennom deres bedriftsperiode har niendeklassingene jobbet i team med kreativitet og idéutvikling, innhentet informasjon og jobbet med kritisk tenking. De har trent ferdigheter og arbeidet med metoder som ikke er en del av den vanlige skolehverdagen deres. Gjennom skoleåret har de unge fått trent kreativitetsmuskelen parallelt med intellektuell nysgjerrighet for det å skape noe som skaper verdier både for seg selv og andre.

– Jeg blir på en måte «sugd inn» i den kreative verdenen til elevene, hvor jeg både er med dem på oppturer og nedturer. Det er en fantastisk reise å få være med på, uttalte Vesla Karin Grobæk Lund, lærer ved Notodden ungdomsskole til Telen tidligere i uka i forbindelse med et intervju av elevbedriften JOURNEY Tales EB. Hun bruker metoden Elevbedrift i valgfaget «Innsats for andre» (IFA). Eleven Yasmine Söderholm (15) har selv utgitt en bok som handler om å flykte fra Ukraina. Hun fikk prisen førstepris både i Beste Standopplevelse og Beste Vare eller Tjeneste, i tillegg til nevnte andreplass i Beste Elevbedrift.

-Studier viser at eksponering mot innovasjon i løpet av barndommen har en klar effekt på tilbøyeligheten til å bli innovatør. Det å løse et bærekraftig samfunnsproblem som skaper verdier både for seg selv og andre er realistisk læring. De praktiserer det de lærer, og elevene skaper verdier gjennom å prøve og feile. De må selv finne løsninger på problemene og utfordringene de møter underveis, sier Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark.

Totalt har Ungt Entreprenørskap levert over 233 000 elevtreff i både grunnskole, videregående og høyere utdanning i 2024 og hvorav nær 18 000 årlig i Vestfold og Telemark.

-Jo mer elevene får bestemme selv, desto mer lærer de, og de utvikler samtidig kompetanse arbeidslivet etterspør. Snakk om Kinderegg, - avslutter Haugen med.