Gründeridol - en møteplass for elever og næringsliv

Under Gründeridol ble det satt søkelys på de gode ideene i en oppstartsfase og prosessen videre fra idé til ferdig vare eller tjeneste. Arbeids- og næringslivet premierte, og fikk egne møter med elever fra flere videregående skoler i Vestfold og Telemark.

Skjermbilde 2021 11 12 kl 13 10 00
Skjermbilde 2021 11 12 kl 13 15 25
Skjermbilde 2021 11 12 kl 16 00 02

Denne uken har vi arrangert hele to Gründeridol; En forretningsidékonkurranse der ungdomsbedrifter fra flere videregående skoler i fylket deltar. De pitcher for en fullsatt sal med både arbeids- og næringslivet, lærere og andre ungdomsbedrifter.

Det har blitt arrangert en Gründeridol for hver av regionene, Vestfold og Telemark. Ungdomsbedriftene pitchet idéene sine for et eminent jurypanel som i år besto av;

Region Vestfold: Pål Reinert R (Adminkit), Beate Haakestad (Sparebanken Sør), Tine Østby (Sandefjord kommune), Henrik Sandvik (Jotun)

Region Telemark: Stian Straume (R8), Trond Ballestad (varaordfører), Øyvind Storhaug (Niras), Christin Normann (Teater Ibsen)

Glede og inspirasjon for videre bedriftsarbeid

Skjermbilde 2021 11 12 kl 11 27 04

Ungdomsbedriftene får to minutter til å presentere sin bedriftidé på en scene foran jury, mentorer og fler andre ungdomsbedrifter i publikum. De tre beste forretningsideene ble premiert med pengepremier som bedriftene kan benytte til å løfte bedriften og idéene sine ytterligere til Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter den 15. mars på Hjertnes kulturhus, i Sandefjord. 1.plassen får både pengepremie og 1,5 mentortime fra Adminkit for region Vestfold og R8 for region Telemark.

Skjermbilde 2021 11 12 kl 13 13 52
"Ved å bruke entreprenørskap og Ungdomsbedrift som metode får enda flere elever oppleve en arbeidsrelevant og motiverende skolehverdag. Vårt mål er at flere fullfører og består sitt skoleløp, som igjen kvalifiserer de unge til et godt samfunnsdeltakende voksenliv. Derfor har Sandefjord tatt en tung posisjon i praktisk entreprenørskapstrening i de unges utdanning"
Rektor ved Sandefjord videregående skole, Harald Møller

Vinneroversikt og juryensbegrunnelse

Skjermbilde 2021 11 12 kl 08 41 10

Etter alle bedriftene hadde pitchet, gikk turen går videre til mentormøter for elevene; Juryene setter seg ned for å ta en vanskelig avgjørelse. Hvem har gjort det lille ekstra?

Etter gode diskusjoner klarer de til slutt og komme til enighet om hvem som gikk av med seieren. Juryen bemerka også at nivået var meget høyt og flere var med til topps.

Region Vestfold:

UngdomsbedriftForretningsidé
1.plassHalebiting UBVi ønsker å lage en leke eller et produkt som forhindrer halebiting hos gris.
2.plassFlyt UBSmakspulver til vann.
3.plassPelskling UBEn bedrift der vi skaper bærekraftige, gode og hjemmelaget produkter til hund og eier.

Region Telemark:

UngdomsbedriftForretningsidé
1.plassMisport UBEn sports BH som man knepper sammen foran isteden for og ta den over hodet.
2.plassSafe auto parking UBGarasjeportsystem som styres av et kamera som leser bil skiltet.
3.plassDyrehuset UBVi driver med hovudsaklig kennel, skal produsere våre egene godbiter av
reste kjøtt fra slakteren og vi driver også på med vask av dyr.

Region Vestfold

Skjermbilde 2021 11 12 kl 11 16 23
1.Plass: Halebiting UB vgs - Melsom videregående skole
Det var en konkret beskrivelse av problemet, konsekvenser og løsning under presentasjonen. Det var bærekraft i stor grad. De pitchet ideen med energi og tydelighet.
De overbeviste oss om at de løser en viktig utfordring.
Vi har troa på dem!
2.Plass: Flyt UB - Sandefjord videregående skole
De fremmer et reelt og konkret problem blandt sine egne. Hele gruppa var veldig gode formidlere og presentasjonen var ekte. De viser troverdighet med å vise til statisikk og fakta og underveis stiller de gode og retoriske spørsmål.
Et stort pluss for å kunne freesyle under pitch når teknikken ikke hang med.
3. Plass: Pelskling UB - Melsom videregående skole
Dette har et stort marked. Juryen liker å kalle det "milliad industri". De fremmer lokal produksjon, men det er potensial globalt. Veldig gjennomført presentasjon og de gjorde seg veldig personlige.
Vi tror på historien.

Region Telemark

DSC07447
Region Telemark
1.plass: MiSport UB - Skien videregående skole
Presenterer bedriften og produktet på en overbevisende måte. Får frem en helhet med spennende produkt, markedsanalyse, fin logo, treffende slagord.
De løser et problem og har også tenkt på bærekraft.
2.plass: Safe Auto Parking UB - Skien videregående skole
Innovativt produkt med WOW-faktor. Presenterer produktet på en god måte ved å vise video som er forklarende og selgende. Produktet løser et problem.
De har tenkt på bærekraft ved at de vil bruke resirkulert plast.
3.plass: Dyrehuset UB - Nome videregående skole avd. Søve
Engasjerende presentasjon der de viser en gjennomtenkt plan som treffer et stort marked. Vil gi en enklere hverdag for dyreeiere og fremme dyrenes helse. Tenker bærekraft og business når de vil ha slutt på bruk av hundeposer av plast, samt ha lokalprodusert godteri for dyr.

Gratulerer til vinnere og vel gjennomført alle ungdomsbedrifter som i tidlig fase har delt sine bedriftsidéer!

Skjermbilde 2021 11 12 kl 12 33 53

Takk til....

Vi vil takke alle deltakere og bidragsytere for noen fantastisk dager og stor takk til vertskaps-skolene som har gitt alle en god opplevelse i trygge og gode omgivelser.