Gulljuice UB, Mære landbruksskole

Gruppebilde 1

Gulljuice UB fra Mære landbruksskole er kvalifisert til NM Ungdomsbedrift for Trøndelag. De deltar i kategorien Jord-fjord-bord-prisen.


Bekjemper matsvinn med lokalprodusert juice av snåle grønnsaker

Norske bønder kaster tonnevis med grønnsaker som kunne vært menneskemat. Samtidig importerer vi over halvparten av maten vi spiser. En del av dette kunne vært god menneskemat, sier bøndene. Problemet er at forbrukerne, altså vi som kjøper maten, er kresne over hva vi kjøper. Etter forbrukernes krav burde grønnsakene vi kjøper være rett from, fasong, farge og størrelse, derfor blir heller ikke tatt inn i butikkene når de ikke passe disse kravene. I verste fall kan opp mot 40 prosent av avlingen bli kastet, noe som overhodet ikke er bra. Selv om gulerøttene har en sprekk eller er krokete, betyr det ikke at de ikke er spiselig.

Deltagerne i Gulljuice forteller:

"Dette var noe som engasjerte oss i Gulljuice UB, og fant ut av at ungdomsbedrift, var en fin mulighet til å tenke ut en ide for hvordan vi kunne unngå et slikt matsvinn av gulrot. Samtidig ønsket vi å lage et produkt som var bærekraftig og sunt. Vår ide er å produsere en juice der hovedråstoffet er gulrot som egentlig blir kastet. Denne juicen vil være med på å minske svinnet av gulrot fordi en slik juice av norsk gulrot ikke finnes enda og at mange synes ideen vår er brilliant. I denne Corona-pandemien har vi i Norge blitt mer oppmerksomme på hva vi spiser og på at vi skal støtte lokal samfunnet, derfor mener vi at vår juice vil gjøre det bra på markedet. Juicen skal produseres på en bærekraftig og billig måte slik at juicen ikke skal bli så dyr og slik at vi vil gå i overskudd."

Kontaktinformasjon

Skole: Mære landbruksskole

Ansatte i bedriften: Maja Toldnes, Karianne Rotmo og Mathea Lind

Daglig leder: Mathea Lind, mathealind.ml@gmail.com

Ansvarlig lærer: Arnar Risan, arnri@trondelagfylke.no

Kontakt i Ungt Entreprenørskap: Sara Kveli Skjervø, sara.kveli.skjervo@ue.no