Årets Elevbedrift

SS EB
Silje Halvorsen (t.v) og Sara Emilie Espeland gikk helt til topps i konkurransen om å bli Rogalands Beste Ungdomsbedrift!

Rogalands beste Elevbedrift ønsker å hjelpe andre med sine tjenester!

16. april ble Rogalands Beste Elevbedrift kåret! Det skjedde under finalesendingen da Fylkesmesterskapet for Elevbedrift ble avsluttet etter en hel uke med premieutdelinger.

Silje Halvorsen og Sara Emilie Espeland går i 9. trinn på Stangeland Ungdomsskole i Kopervik. Sammen står de bak elevbedriften S&S EB hvor forretningsideen er å tilby tjenester og hjelp til andre. Det kan være husvask, hagearbeid eller barnepass. Pandemien ga dem noen utfordinger men de gikk likevel helt til topps i den gjeveste konkurransen av alle og kan med rette nå kalle seg "Rogalands Beste Elevbedrift".

Når utfordringer blir til muligheter

På grunn av smittevernshensyn kunne den lille elevbedriften ikke tilby sine tjenester innendørs. Derfor måtte de vri tilbudet til å gjelde arbeid de kunne gjøre ute, sånn som hagearbeid eller handleturer. Det viste seg at flere eldre ønsket at noen kunne handle for dem under pandemien slik at de selv unngikk og bli utsatt for smitte. Dermed ble det en del av tjenestene S&S EB kunne tilby.

Sosiale medier, kundeservice og jungeltelegrafen

Bedriften har brukt sosiale medier aktivt i markedsføringen for å gjøre tilbudet kjent i nærområdet. De har åpne profiler både på Instagram og TikTok hvor de har lagt ut innhold gjevnlig slik at flest mulig får med seg budskapet.

De har også hengt opp plakater i og rundt Kopervik hvor de bor. Dessuten har de laget seg gensere med egen logo på. Men aller viktigst har kanskje tilbakemeldingene fra kundene vært.

"Kunder har lagt ut på facebook etter at vi har hatt oppdrag hos dem hvor de har sagt hvor kjekt det har vært at vi har vært der. Det hjelper oss å spre ordet om oss. Vi har også hørt at folk har snakka om oss i klubb og det jo også veldig bra!"
Silje og Sara, S&S EB

De unge entreprenørene sier at de har lært hvor viktig det er å drive god kundeservice. Og at det er ekstra viktig å være hyggelig mot alle kundene og levere et bra resultat slik at kundene vil bruke dem igjen og anbefale dem til flere. De understreker viktigheten av å være lett tilgjengelig for kundene og hvor viktig det er at de alltid kommer tidsnok til oppdragene.

"Det synes vi er veldig gode tips fra de unge entreprenørene og det er helt klart noe som gjelder i næringslivet ellers også! Silje og Sara viser at de allerede forstår viktigheten av kundeservice og god markedsføring."
Maria Aasbø, daglig leder Ungt Entreprenørskap Rogaland

Læring for livet- og arbeidslivet!

Silje og Sara har hatt elevbedrift som en del av undervisningen i valgfaget Utvikling av varer og tjenester. De har gjort seg mange nyttige erfaringer gjennom det å starte og drive egen bedrift:

Siden de bare er to ansatte har det blitt mye jobb på hver av dem. Men siden de begge har hatt stort engasjement for både bedriften og kundene, har det gått greit å fordele oppgavene mellom seg.

De har virkelig fått kjenne på hvor mye arbeid som ligger bak det å drive en bedrift. Det krever mye innsats for å få tak i kunder! I følge dem selv har det vært det som har overrrasket dem mest; hvor vanskelig det var å få kunder i starten. Særlig når både pandemi og dårlig vær satte en stopper for oppdrag. Men her visste Silje og Sara råd! Når de ikke kunne ta oppdrag brukte de tiden til å markedsføre seg selv i sosiale medier, noe som ga dem den oppmerksomheten de trengte for å komme i gang.

Dessuten er det mye jobb med både budsjett og regnskap, det er ikke noe som gjør seg selv. Og når man bare er to stykker kan det bli mye jobb til tider. Da har de oppdaget hvor viktig det er med god rollefordeling og god kommunikasjon dem i mellom for at ting skal bli gjort.

"Nå vet vi hva som ligger bak det å drive en bedrift og det er bra å ta med seg videre."
Silje og Sara, S&S EB

Imponerte juryen

Juryen for Beste Elebedrift besto av Ronny Sætre fra Haugaland Vekst, Inger Rossebø fra SpareBank 1 SR-Bank og Idar Sønstabø fra Dalane Energi.

De skulle vurdere elevbedriftene ut fra følgende kriterier:

  • De har god kunnskap om sitt eget produkt og ønsket målgruppe
  • De har markedsført seg på en god og tydelig måte
  • De viser god kunnskap om det å drive en elevbedrift og er bevisste på hva de har lært undervegs
  • De framstår som et team og med tydelig rollefordeling
  • De har gjort seg nytte av omgivelser og nettverk

Juryen er imponert over det S&S EB har oppnådd gjennom et skoleår som har vært preget av pandemi-utfordringer.

"S&S EB scorer godt på alle kriterier i "Beste Elevbedrift". De fremstår som et godt team som har benyttet lokalt nettverk til et godt formål!»"
Jury, Beste Elevbedrift

Flest plasseringer til Giske Ungdomsskole i Sandnes

Aldri før har så mange meldt seg på for å delta i konkurransene under Fylkesmesterskapet for Elevbedrifter i Rogaland. 104 elevbedrifter med tilsammen 450 elever fra 25 ulike ungdomsskoler deltok da det digitale arrangementet fant sted 12.-16. april.

De kunne delta i ni ulike konkurranser hvor juryer fra lokalt arbeids- og næringsliv vurderte bidragene elevene hadde sendt inn. Gjennom hele premieuken ble det annonsert vinnere hver dag på vår Facebook-side. Det var flere elevbedrifter som utmerket seg og 20 ulike bedrifter kom på pallen i de ni konkurransene. Flest plasseringer hentet Elevbedriftene fra Giske Ungdomsskole i Sandnes. Hele syv priser gikk til skolen og det var Saftig Cider EB som hentet flest: de kom på pallen i konkurransene Beste Reklamefilm, SunnMat-prisen, Beste Samarbeid samt Bærekraftsprisen. Lærer Jan Knudsen ved Giske US ble i 2020 kåret til «Årets Entreprenørskapslærer» i Rogaland.

Les mer om fylkesmesterskapet, resultatene og se juryens begrunnelser her.